20 Nisan 2024
Genel

Alkol Nasıl Bırakılır?

Alkolün çeşitli türleri vardır. Etanol türündeki alkolden içki üretilmektedir. İçki olarak tüketilen bu alkol bağımlılığı ve tedavisi yapılmadığı sürece çok ciddi hastalıklara sebep olabilmektedir. Alkol kişideki iradeyi de zayıflatarak kişide kontrol kaybı yaşanmasına sebep olur.

Alkol Nasıl Bırakılır?

Alkol kullanan kişileri yüzde 57’sinin alkol de kullandığı yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Bu nedenle alkol bırakma diğer madde bağımlılıklarından kurtulmanın ilk adımıdır. Alkol tüketiminin sık sık olması bedensel olduğu kadar ruhsal ve toplumsal sağlığı da çok olumsuz etkilemektedir. Bütün bu olumsuz etkilerine rağmen alkol içmeyi bırakamayan veya isteyerek bırakmayan kişiler alkol bağımlısı olarak adlandırılır. Diğer adı ise alkoliktir.

Bağımlı kişilerin tedavisi için yapılması gerekenler vardır. Alkol tedavisi olmayan kişilerden yılda 1 milyon 800 bin kişi hayata gözlerini yummaktadır. Ülkemizde alkol tüketiminin ilk yaşı 11’e kadar düşmüştür. Bu yaş düştükçe ileride bağımlı olma yaşı da düşmektedir.

Alkol ilk olarak mideden başlayarak bütün hücrelere kadar geçiş yapar. Akciğerlerden ise çok kısa sürede beyne etki ederek bir uyuşma meydana getirir. Alınan alkol oranı arttıkça kişideki solunum yavaşlar ve kişinin komaya girerek ölümüne sebep olur. Alkolü bırakmak için kişinin ihtiyacına göre tedavi yöntemi seçilmelidir.

Alkol Nasıl Bırakılır? 2

Kişi tedavi olsa bile uzun süre kontrol altında olması önemlidir. Alkol bağımlılarının tedaviden sonra tekrar alkole başlaması çok muhtemel bir olaydır. Bu tekrar başlama özellikle ilk 6 ayda daha çok görülmektedir. Bağımlı kişinin tedavi sürecinde ailesinin desteği çok önemlidir.

İlk tedavi yöntemi kişinin alkolden uzak kalmasını sağlamaktır. Kişiye alkolü unutturacak aktiviteler yaptırılır ve aile desteği sağlanır. Alkol bağımlılığı çoğu zaman hastaneye bile yatmadan tedavi edilmektedir. Ayaktan tedavi de denilen bu tedavi yönteminde hasta hem ailesinden hem de sosyal çevresinden uzak kalmamasını sağlamaktadır. Gerektiği zamanlarda da yatarak tedavi süreci izlenerek psikolojik destek sağlanır.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video