19 Mart 2024
Genel

Çam Sakızı Lekesi Nasıl Çıkar?

Çam sakızı lekeleri her insanın başına gelmektedir. Piknik alanlarında bulunan çamların yanlarında oturmakla geçen bir leke türüdür. Havaların çok ısınmaları nedeniyle çam ağaçlarının dallarından erime yaparak dökülürler. Çam ağaçlarının altında oturmuş iseniz çam sakızı size de bulaşmış olur.

Çam sakızı bulaşmış olan elbisenizi bir poşete koyun ve ağzını sıkıca bağlayın. Daha sonra buzdolabınızın buzluk kısmına poşetle birlikte koyunuz. 1 veya 2 saat kadar buzlukta bekletiniz. Elbisenizi buzluktan çıkardıktan sonra, çam sakızı soğuktan katılaşmış olur.

Bu katılaşmış olan bölgeyi elinizle veya bir fırça ile fırçalama yaparak çıkara bilirsiniz. Bu işlemden sonra bazı sakız lekesi kalmış olabilir. Bundan sonra kolonya ile silme yaparak kalan kısmı da çıkarmış olursunuz. Kumaşınızı yıkamayı da unutmayınız.

Kumaştan Çam Sakızı Lekesi Nasıl Çıkar?

Normal ve az olan sakız lekelerini kolonya kullanarak çıkarmış olursunuz. Elbisenize yapışmış olan çam sakızını çıkarmak için elbisenizi bir poşete koyarak buzdolabınızın buzluk bölümüne koyarak donmasını bekleyin. Burada sakız lekesi ne kadar olursa olsun yani büyük ve küçük çam sakızı lekesi aynıdır.

Elbisenizi buzdolabından çıkarttıktan sonra elbiseyi ovalamaya başlayın. Donan çam sakızı lekesi dökülmeye başlayacaktır. Biraz leke kalmış olabilir kalan lekeyi de kolonya ile silerek tamamen çıkarmış olursunuz. Halı ve kilimlere bulaşmış olan çam sakızı lekelerini de aynı yöntemle çıkarmak daha kolaydır. Ya da buzluktan alınan buzları lekenin üzerinde bekleterek çam sakızının katılaşmasını sağlamış olursunuz.

Kumaştan Çam Sakızı Lekesi Nasıl Çıkar?

Kıyafetlerde reçine ve çam sakızını çıkarmanın iki yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birincisi asetondur. Asetonu kullanırken dikkatli olmak gerekir. Aseton kumaşlarda ki renklerin kaybolmasına neden olmaktadır. Asetonu tam olarak kullanmadan önce kumaşın gözükmeyecek bir yerinde deneme yapın ona göre kullanın. Kumaşta renk kaybı yapmıyor ise işleme devam edebilirsiniz. Asetonu biraz pamuğa dökerek lekeli olan yeri siliniz.

Daha sonra çamaşır makinasında yıkama yapın.

Çam sakızı lekesini çıkarmanın 2. Yolu kolonyadır. Lekeli olan yere biraz kolonya dökerek hafif bir şekilde ovalama yapın. Ovalama işleminden sonra lekeli olan yeri beyaz banyo sabunuyla yıkayıp durulama yapınız. Leke çok derine işlemiş ise birinci yöntemde anlattığımız aseton devreye girer. Çam sakızı lekesi bulaştığında hemen müdahale yapmak iyi değildir.

Sakız istenmeyen alanlara da dağılır. Sakız lekesini doğru yöntem ve metotlarla çıkarmak kolaydır. Kumaşın dokusu ve halının cinsine göre müdahale gerekir. Ayakkabınıza bulaşmış olan çam sakızı lekesini çıkarmak için ayakkabınızı hemen suyla yıkama yaparak çıkarabilirsiniz.

Kumaştan Çam Sakızı Lekesi Nasıl Çıkar? 1

Giysiler de çam sakızı lekesini çıkarmadan önce giysilerin etiketinde bulunan yıkama şartlarını iyi bilmek gerekir. Sakız lekesi kumaşa yapıştıktan sonra kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra müdahaleye başlamak gerekir. Kuruyan sakız lekesini elinizle yâda sert bir cisimle kazıma yapmalısınız. Kazımadan sonra leke dökülür ve altında çok az bir iz bırakır.

Bu izi çıkarmak için kolonya, ispirto ve aseton kullanılmalıdır. Bir bez ya da pamuğa biraz kolonya yâda ispirto dökerek lekeli yeri silin. Silme işlemi bittikten sonra kumaşınızı bol suyla yıkama yapmalısınız. Çam sakızı lekesini tamamen kumaşınızdan çıkaramaz iseniz, en son yapacağınız işlem kumaşınızı bir kuru temizlemeye vererek lekenin çıkarılmasını sağlamış olursunuz.

Çam sakızı lekesinden korunmak için çam ağaçlarına fazla yaklaşmamak ve ağaçlara çıkmamaktır. Halı ve kilimlerinizi de çam sakızı lekelerinden korumalısınız. Halılarınızdan çam sakızı lekesini çıkarmak için piknikten geldiğinizde lekelerin üzerine biraz buz kalıbı koyarak lekelerin katılaşmasını sağlamış olursunuz. Katılaşan lekeyi kazıyarak çıkarırsınız.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video