29 Mart 2024
Genel

Çocuğun Hastane Korkusu Nasıl Yenilir?

Hemen hemen her çocuğun hastane fobisi vardır. Sadece hastanelerden değil, hastaneye benzettikleri ortamlardan da hoşlanmazlar ve bu ortamlara girmemek için ısrarla direnirler.

Bir çocuğun hastane korkusunun altında pek çok neden olabilir: Hastanede yaşadığı kötü bir hatıra, kalabalık bir ortam, sevimsiz ilaç kokusu, hastaneye gittiğinde gördüğü yaralı, sancı çeken, bağıran insanlar, önünden sedyeyle geçen bir ölü, kötü muamelede bulunmuş bir doktor, anne babanın çocuğun hastalığından dolayı vermiş olduğu olumsuz tepkiler yahut sadece iğne korkusu…

Hastanenin bu olumsuz yönleri sadece çocukları değil yetişkinleri de kötü etkileyebilmektedir. Özel polikliniklere gitmek kolay bir yol olsa da, hem maddî açıdan herkes bu imkana sahip değildir,  hem de bazı rahatsızlıklar için küçük klinikler yeterli faydayı sağlamayabilir. O halde böyle bir durumla nasıl baş edebiliriz?

Eğer acil bir durum yoksa hastaneye gitmeden bir gün önce çocuğumuza bu durumu alıştıra alıştıra söylemeliyiz. Önünde kendini hazırlayacağı uzun bir zaman dilimi olması iyi bir çözümdür.

Çocuk nereye götürüldüğünü bilmeli, asla bu konuda çocuğa yalan söylenmemelidir. Yalan söylemek hastaneye kadar ağlamamasını sağlayacaksa da ilerleyen günlerde her evden çıkışınızda aynı korkuyu yaşayacaktır. Daha da önemlisi, sözlerinize güvenmeyecektir.

Çocuğun Hastane Korkusu Nasıl Yenilir? 1

Çocuğa hastanenin bizim için çok önemli olduğu ve insanların iyiliği için var olduğu anlatılmalıdır. Bunun için çocuğa sağlık ve hastane temalı çizgi filmler izletebilirsiniz. Bunun için 80’li yıllarda yayınlanan Vücudumuzu Tanıyalım isimli çizgi filmi önerebiliriz.

Çocuğa kendinizden örnekler vermelisiniz. Hastaneye gidip iyileştiğiniz zamanları  anlatmanız ona kendisini iyi hissettirecektir. Sizin de başta korktuğunuzu, ama korkunuzun yersiz olduğunu anladığınızı söylemelisiniz.

Doktorculuk oyunu da bu noktada çok işinize  yarayacaktır. Oyunda çocuk sırayla hem doktor, hem hasta olmalıdır. Siz de o doktorken hastayı, hastayken doktoru canlandırmalısınız. Böylece çocuğa hem doktorun neler yapacağını, hem de hastanın nasıl davranması gerektiğini öğretmiş olacaksınız.

Çocuğun Hastane Korkusu Nasıl Yenilir? 2

Çocuk hastaneye giderken sizi gergin ve kaygılı olarak görmemelidir. Çocuklar her ne kadar bir şeyin farkında değilmiş gibi gözükseler de iyi birer gözlemcidirler. Anlamayacağı düşüncesiyle küçük yaştaki çocuğunuzun yanında bile hastalığı ile ilgili olumsuz konuşmalar yapmayınız.

Bütün bunları yapmanıza rağmen hala çocuğunuz hastaneden korkuyorsa en güzeli yaşayarak korkusunun yanlış olduğunu fark etmesidir. Hoşlanmadığı bir tedavi sürecinin sonunda iyileştiğinde, ona mutlaka o tedavi (iğne, serum vs.) sonrasında iyileştiğinin bilgisini veriniz.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video