28 Mart 2024
Sağlık

Dengeli ve Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır

Dengeli ve Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır; beslenmek sadece açlık duygusunu bastırmak ve karnı doyurmak demek değildir. Beslenmek; sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için, vücudun ihtiyaç duyduğu kaliteli ve besin değeri yüksek gıdaları tüketmek demektir. Her ne kadar son zamanlarda acıkmayı beklemeden, kısa aralıklarla beslenilmesi gerektiği söylense de, vücudun vereceği açlık sinyalini beklemek ve o zaman beslenmek en doğrusudur. Sağlıklı beslenmenin en baş koşulu dengeli beslenme disiplinini edinmektir.

Dengeli beslenme vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri, gereken zamanlarda ve gerekli miktarlarda almak demektir. Vücudun sıhhatli çalışabilmesi için vitamin, mineral ve elementleri alması gerekir. Tüm bunları da besinler yoluyla karşılar. Hep aynı ve vitaminden yoksun gıdalarla beslenmek, sağlıksız beslenme tipine girer ve vücudu güçsüz düşürerek hastalıklara daha kolay yakalanılmasına zemin oluşturur.

Bir insanın yaşamını sağlıklı şekilde sürdürebilmesi için 50 çeşit besin grubuna gereksinimi vardır. Sağlıklı, uzun ve kaliteli bir yaşam için sağlıklı beslenme şarttır.

Sağlıklı beslenen bir kişi;
-Sağlam ve sağlıklı bir görünüşe sahip olur
-Sık sık hasta olmaz, sıhhatini korur.
-Boy uzunluğu ve kilosu normal standartlara uygun olur

Yetersiz ve sağlıksız beslenen bir kişi;
-Hareketlilik anlamında ağır ve isteksiz bir yapıda olur
-Boyu ve kilosu normalin altın da seyreder
-Çok sık ve kolay hastalanır.

Dengeli Beslenme Nasıl Olur

Sağlıklı beslenme adına her zaman temiz ve sağlıklı besinleri tüketmeye özen göstermeli, sebze ve meyveleri yıkamadan tüketmemeliyiz. Sağlıklı beslenmek sağlıklı bir ömrün ilk ve en önemli koşuludur. Peki sağlıklı beslenme için neler tüketmeliyiz?

dengeli-ve-saglikli-beslenmeKarbonhidratlar: Belirli miktarlarda mutlaka tüketilmesi gereken gıdalardır. Pirinç, bulgur, makarna, patates gibi gıdalar oldukça fazla karbonhidrat barındırır. Beslenmede faydalı karbonhidratlar asla es geçilmemeli ve enerji kazanımı için mutlaka gerekli oranlarda tüketilmelidir.

Proteinler: Yağ yakıcı özelliği de olan proteinlerin, kas sisteminin yapımı ve onarımı için mutlaka tüketilmesi gerekir. Proteinler ette ve süt ürünlerinde oldukça fazla bulunur.

Yağ: Yağ çok az tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır. Aslında yağ, tükettiğimiz et ve süt ürünlerinde ve kuruyemişlerde doğal olarak bulunduğu için vücuda ayrıca ek olarak yağ almaya gerek yoktur. Ancak doğal üretilmiş soğuk sıkım sızma zeytinyağının çok faydalı oluşu, belli miktarlarda tüketilmesini gerektirir. Yaygın bir kanı olarak, faydalı olduğu için bol miktarda tüketilmesi gerektiği düşünülen zeytinyağını, yüksek kalori içeriğinden dolayı dikkatli tüketmekte, belli bir sınırı aşmamakta fayda vardır, aksi takdirde kilo artışına sebep olur.

Şeker: Şeker de tıpkı yağ gibi az tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alır. Vücudun şeker ihtiyacı meyveler aracılığıyla doğal yollardan sağlanmaktadır.

Düzenli ve dengeli beslenme için gün içerisinde hemen hemen bütün besin gruplarından yeteri kadar tüketmek gerekir. Öğün atlamamalı, abur cubur yeme arzusu hissedildiğinde ceviz, fındık, badem, hurma, kuru meyveler gibi doğal ve faydalı karbonhidratlar alınmalıdır. Meyve ve sebze tüketimine özen göstermeli; gofret, çikolata, cips, bisküvi gibi abur cubur yiyecekler tüketmektense, sağlıklı sebze ve meyveleri tüketmek her zaman için daha sağlıklı olacaktır.

Kekleri unsuz, kuru meyveleri rondoda çekerek hazırlayabilir, şeker yerine pekmez kullanabilir, tatlı yerine bol tarçınlı ve taze meyvelerle hazırlanmış meyveli yoğurt tüketebilir, atıştırmalık olarak kuruyemişleri tercih edebilir, meyve sularını evde kendiniz taze taze sıkarak elde edebilirsiniz.

Sağlıklı, mutlu ve uzun bir ömrün sırrı önce genetik, sonra da kaliteli beslenmede gizlidir.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video