19 Mart 2024
Anne ve Çocuk

Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?

Hamilelik süreci özellikle ilk kez hamile olanlar için her günü ayrı bir heyecan, endişe, bilgi ve stresle geçen bir süreçtir. Daha hamileliğin ilk haftasından itibaren başlayan bu telaş doğumun yapıldığı güne kadar devam eder ve doğumdan sonra artık yerini başka bir heyecana bırakır.

Hamileliğin ilk haftasında, acaba hamile miyim, hamile olup olmadığımı nasıl öğrenirim diye başladığımız telaş ve heyecanımız, bir süre sonra acaba kız mı erkek mi olacak, sonrasında acaba sağlıklı mı derken, altıncı aydan itibaren başlayan sancılar ile yerini o en zor ama en çok beklenen günün heyecanına bırakır.

Peki nereden çıktı şimdi bu sancılar bu kadar erken diye sormadan hemen bir telaş ve çevremizdekilerin desteği başlar. Doğum belirtileri nelerdir ne zaman başlar? Doğum sancısı nasıl olur? Doğum sancısı neye benzer?

Bu ve benzeri soruların cevaplarını daha önce bu deneyimi yaşayan kişiler başlarlar anlatmaya. Bu konuda sizlere destek olmak için doğum sancıları nasıl anlaşılır ve gerçek ve yalancı doğum sancıları hakkında bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Öncelikle bilmeliyiz ki her sancı doğum sancısı değildir. Hamileliğin son 3 ayından itibaren başlayan, bazı hamileliklerde ise 4. aydan itibaren başlayabilen yalancı sancıları doğum telaşına kapılmanıza sebep olabilir. Aşağıda daha detaylı inceleyeceğimiz gerçek ve yabancı doğum sancılarına geçmeden önce doğum belirtileri nelerdir ne zaman başlar konusuna açıklık getirelim.

Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır? 2

Doğumun başladığının ilk belirtisi halk arasındaki ismiyle nişan gelmesidir. Nişan gelmesi, rahim ağzını kapatan, hem rahme hem de bebeğe enfeksiyonların bulaşmasını önleyen sümüksü bir maddenin, doğum kasılmalarının artması ve rahim ağzının genişlemesi ile birlikte dışarı atılmasıdır.

Anne adayı dışarı atılan kanlı, kahverengi veya pembe olan bu maddeyi rahatlıkla fark eder. Nişan gelmesi doğumdan 1 – 7 gün önce gerçekleşir. Doğumun başladığı nasıl anlaşılır diye merak edenlerin ilk karşılaşacağı bulgu budur.

Doğumdan birkaç saat önce olabileceği gibi 1 hafta öncesinden de olabilecek olan bebeğin aşağıya inmesi ikinci belirtimizdir. Bebeğin aşağıya inmesi demek, bebeğin doğum için geçmek zorunda olduğu kanala inmesidir. Bebeğin aşağıya inmesi ile birlikte özellikle ilk hamileliğini yaşayanlar bir rahatlama ve hafifleme hissedebilirler.

Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır? 1

Üçüncü ve en belirgin belirtimiz ise doğum sancılarıdır. Bel ve kasıklarda hissedilen gerçek doğum sancıları 10 dakikada 3 kez veya 5 dakikada 1 kez gerçekleşir. Eğer bu sancıları hissederseniz doğum yaklaşmış demektir. Doğum sancısı nasıl olur ve doğum sancısı neye benzer gibi soruların cevabını gerçek ve yalancı doğum sancılarını anlattığımız bölümde daha detaylı cevaplayacağız.

Halk arasında suyun gelmesi olarak bilinen, anne karnındaki bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının, sancı ve kasılmalar ile birlikte sıvının bulunduğu kesenin yırtılmasıyla dışarı atılması dördüncü belirtimizdir. Bu sıvı su gibi akışkan, şeffaf ve kendine has bir kokusu vardır.

Sıvı bazen kesenin az yırtılması nedeniyle sızıntı şeklinde olabileceği gibi, bazen de bardaktan boşalırcasına gelebilir. Sıvının gelmesi durumunda doğum çok yaklaşmış demektir ve acil bir şekilde hastaneye gitmeniz tavsiye edilir.

Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır? 4

Bu belirtilerin yanı sıra doktorun kontrolleri esnasında fark edebileceği, bağ doğusunda yumuşama, incelme ve genişleme gibi rahim ağzında değişim olması, anne adayının kendini enerjik hissetmesi ve sık sık idrara çıkma belirtiler arasındadır. Bahsettiğimiz doğum belirtilerinin sırası anne adayına göre değişebilmekte ve bazıları her hamilelikte görülmemektedir.

Gerçek Ve Yalancı Doğum Sancıları

Genelde hamileliğin son 3 ayında başlayan, bazı durumlarda ise 4. aydan itibaren görülebilen yalancı doğum sancıları rahimde açılmaya ve doğuma yol açmazlar. Rahmi gerçek sancılara hazırlayan yalancı doğum sancıları özellikleri edeniyle gerçek doğum sancılarından ayırt edilebilirler. Yalancı ve gerçek sancıların özelliklerine incelersek;

Yalancı doğum sancıları düzensizdir. Ne zaman, hangi sıklıkla ve ne kadar süre ile olacağını bilemezsiniz. Gerçek doğum sancıları ise düzenlidir. Sancının ne zaman başlayacağını tahmin edersiniz. Genellikle 30 – 60 saniye sürerler.

Gerçek Ve Yalancı Doğum Sancıları

Gerçek doğum sancıları giderek şiddetlenirken, yalancı doğum sancıları şiddetlenmez.

Gerçek doğum sancıları hiçbir şekilde geçmezken, yalancı doğum sancıları anne adayının hareket etmesi veya pozisyonunu değiştirmesi ile geçer.

Bahsedilen özellikleri ile bir birinden ayırt edilebilecek olan bu sancılardan bizim için esas önemli olan gerçek doğum sancılarıdır. Gerçek doğum sancısı nasıl olur, doğum sancısı neye benzer sorularını cevaplayarak bu sancıları biraz daha tanıyalım.

Doğum sancıları aktif doğum başladığında 3-5 dakikada bir gerçekleşir ve 30-60 saniye arasında sürer. Bu kasılmalara bel ağrısına benzer veya adet kanamasında olduğu gibi belden aşağıya doğru yayılan bir ağrı eşlik eder. Doğum sancısı nerden başlar diye baktığımızda da bu ağrılar anne adayına göre değişmektedir. Bazı adaylarda belden başlarken bazılarında kasıktan başlamaktadır. Bazı hamileliklerde de her iki bölgede de olabilmektedir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video