19 Mart 2024
Yeme İçme

Enginar Nasıl Pişirilir?

Enginar, genellikle Akdeniz bölgesinde yetiştirilen sağlığa faydası olan bir sebzedir. Enginarın birçok çeşit yemeği yapılmaktadır. Başlıca yemek çeşitleri çorbası, enginar zeytinyağlı yemeği ve salatasıdır. Çorba ve yemeği enginarın içinden salatası ise çiğ yapraklarından yapılmaktadır. Enginar kalori olarak çok düşük bir besindir. 10 gramlık enginar tohumu 4,7 kaloridir.

Enginar kolesterol ve trigliserid seviyesini dengelemektedir. Zeytinyağlı yemeği sayesinde akşam yemekleri için oldukça hafif bir öğün oluşturmaktadır. Enginar oldukça yoğun oranda lif içermektedir. Bu durum onu sindirim sistemi sağlığı açısından ön plana çıkarmaktadır.

Ayrıca bu sebze bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma oranını düşürmektedir. Yapılan araştırmalarda enginarın bazı kanser türlerinin belirtilerini ortadan kaldırdığı görülmüştür. Bununla birlikte iyi bir antioksidandır.

Bu sebzenin karaciğeri temizlemede de etkin bir rol oynadığı düşünülmektedir. Enginar önceleri Akdeniz mutfağının bir ürünüydü. Ancak bu ürün sınırlarını aşmıştır Günümüzde tüm Türkiye’de büyük oranda tüketilmektedir. Mart ayından itibaren pazarcı tezgâhlarını süsleyen enginar yaz kış yenmektedir.

Yazın aldıkları enginarları insanlar derin dondurucularında saklamaktadır. Enginar yetişmeyen karasal iklime sahip bazı şehirlerde de yine batı illerinden alınan ürünler soğuk ortamlarda saklanarak korunmaktadır.

Enginar Yemeği Nasıl Pişirilir Malzemeleri Nelerdir?

Enginarın bu faydaları öğrenildikçe insanların enginarı nasıl tüketeceklerine karşı merak ta artmış bulunmaktadır.

Enginar Nasıl Pişirilir? 1

Enginar nasıl pişirilir? Sorusu yemek sitelerinde en çok aranan tariflerden biri olmaktadır. Enginar pişirmek için gerekli malzemeler; ayıklanmış enginar (8 adet), taze sıkılmış limon suyu (2 adet), küçük boy havuç (2 adet), orta boy patates (2 adet), dondurulmuş bezelye (2 su bardağı), küçük boy kuru soğan (1 adet), taze sıkılmış limon suyu (yarım bardak), su (yarım bardak), zeytinyağı (7 yemek kaşığı), şeker (1 tatlı kaşığı), tuz (1 tutam) ve dere otu (1 tutam) olarak sayılabilir.

Enginar nasıl pişer? Sorusunun cevabı için ilk adım enginarların soyulması aşamasıdır. Enginarlar sap, yaprak ve dikenlerinden bıçak yardımıyla ayrılır. Soyulan enginarlar kararmamaları için limon suyunda bekletilmesi gerekmektedir. Bu püf nokta enginar yapımı için çok önemlidir. Aksi takdirde enginarlar çürüyüp bozulmaktadır.

Havuç ve patatesler soyularak küp küp doğranır. Malzemelerin küçük doğranması yemeğin kolay pişmesini sağlayacaktır. Doğranan ürünler 7 dakika bir tencerede haşlanmaya bırakılır. Soğan ince ince doğrandıktan sonra bezelyeler ile harmanlanarak karıştırılır. Tarifte dondurulmuş bezelye kullanıldığı için bu işlem öncesi bezelyeler oda sıcaklığında bekletilip çözülmüş olması gerekmektedir. Haşlanmış sebzelerin suyu bir kevgir yardımı ile süzülür.

Enginar Nasıl Pişirilir? 2

Bu basamaktan sonra bezelye soğan karışımı ile sebzeler birleştirilerek bir süre karıştırılmaya devam edilir. Limon suyunda bekletilen enginarların çukur kısmı yukarı bakacak şekilde orta büyüklükte bir tencereye yerleştirilir. Enginarların çukur kısmı hazırlanan karışım ile doldurulur.

Ayrı bir kapta portakal suyu, limon suyu, zeytin yağ, tuz, toz şeker ve suyu karıştırınız. Hazır olan zeytinyağlı sıvı; enginarların üzerine gezdirerek dökülür. Enginarlar kapağı kapalı tencerede yaklaşık 50 dakika pişmeye bırakılır.

Ateşten alınan tencere bir miktar soğumaya bırakılır. Çünkü zeytinyağlı yemekler genel olarak ılık veya soğuk servis edilirler. Soğuyan yemek servis kâselerine alınır. Enginarların üzerine dereotu konarak servis edilir. Dereotu tercihe göre ilave edilmez.

Enginar Nasıl Pişirilir? 4

Ancak sağlık dostu olduğundan uzmanlar bu sebzenin kullanımını önermektedir. Dereotu mide bulantılarına iyi gelerek hazmı kolaylaştırır. Buna ilaveten emziren bayanların dereotu tüketmesi süt üretimini desteklemektedir. Sık tüketilmesi bebeklerde ve çocuklarda gazdan kaynaklanan ağrıların geçmesini sağlamaktadır. Ayrıca dereotu tüketen bireyler kabız rahatsızlığına yakalanmazlar

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video