19 Mart 2024
Genel

Gaz Nasıl Çıkar?

Gaz ve şişkinlik çok sık karşılaştığımız sağlık sorunlarımızdan birisidir. Laktaz enzimi eksik olması ve buna bağlı olarak da laktoz hassasiyeti olan problemdir. Problem süt ve süt ürünlerinden yapılmakta olan besinler yani ayran ve yoğurt yenilip içilmesinden kaynaklanan bir durumdur.

Sütte ve süt ürünlerinde bulunan laktozu parçalama görevi olan laktaz enziminin eksik olması süt ve süt ürünleri  nin eksik olmasıyla orantılıdır. Besin alerjileri vücutta gaz oluşumuna neden olmaktadır. Besin alerjisinin çok olduğu besinler yumurta, balık, yer fıstığı, inek sütü ve buğday gibi yiyeceklerde bulunur.

Bunlar bazen gaz oluşumunu tetiklemektedir. Çiğ olarak tüketilen yiyeceklerde vücutta gaz oluşumunu hızlandırmaktadır.

Yetişkinlerde Gaz Nasıl Çıkarılır?

Vücuttaki gaz sorununu halletmek için ilk önce Kefir içiniz. Probiyotik gücünüzü artırmaya bakın probiyotik içeren yoğurt tüketmeye başlayın ya da probiyotik kapsüllerinden faydalanarak gazdan kurtulmuş olursunuz. Yemeklerinizi yavaş yavaş yemeğe devam edin ve yediklerinizi iyi çiğneyin. Yiyeceklerinizi ayakta yemeyin oturarak yiyin. Çiğ sebze ve meyveleri az yemeye bakın.

Sebzeleri pişirerek yemelisiniz, buda gaz yapma riskini ortadan kaldırır. Gaz yaptığı bilinen lahana, karnabahar, turp, kuru fasulye, mercimek ve nohut gibi yiyecekleri az yiyerek gaz oluşumunu engellersiniz. Meyvelerden elma en çok gaz yapan meyvedir. Yemeklerden sonra biraz yürüyüş yaparak gaz oluşmasını engellemiş olursunuz. Yemek yedikten sonra anason, nane içerek hafiflemiş olursunuz.

Yetişkinlerde Gaz Nasıl Çıkarılır

Rezene çayı veya tozu gaz oluşmasını biraz engellemiş olur. Ilık su içerek gazınızın çıkmasına yardımcı olur. Gazı azaltmak için ilk önce yediklerinize dikkat etmelisiniz. Sizce hangi besinleri yemenizle vücudunuz da gaz oluşuyorsa o besinleri tüketmede biraz ara verin ya da azaltın. Yüksek lif bulunan yiyeceklerden bir süre uzak durmalısınız.

Nane çayı içerek nanede bulunan mentol ün spazm çözücü etkisinden dolayı gaz oluşumunu engeller. Bu önerilere göre gaz sorununuz çözülmüyorsa mutlaka gastroenteroloji uzmanına gözükmektir.

Ailelerinde kalın bağırsak hastalığı olanlar gaz sancılarını ciddiye almalıdırlar. Uygun bir tedavi için mutlaka doktora başvurulması gerekir.  Küçük porsiyonlar şeklinde ve azar azar yemekle gaz sorunu çözülür.

Keyifli bir yemek yemeği alışkanlık haline getirmelisiniz. Yemeklerinizi oturarak yavaş yavaş yemeği deneyin. Düzenli egzersiz yapmakta gazdan meydana gelen şişkinliği alacaktır. Heyecanlı ve sinirli bir şekilde yemek yenmemelidir.

Yetişkinlerde Gaz Nasıl Çıkarılır

Bebeklerde Gaz Nasıl Çıkarılır?

Bebeklerde beslendikten sonra gaz çıkarma işlemi şu şekilde olmaktadır. Bebeği göğüs altı ve karın omza gelecek şekilde yatırarak sırtına hafifçe birkaç kez vurarak gaz çıkarma işlemini yapmış olursunuz. Bu şekilde de gaz çıkmıyorsa baş kısmını hafifçe yukarıda olacak şekilde yan yatırın.

Bu işlemi bir veya iki dakika yapınız. Bebeklerin bazıları ağızdan gaz çıkarmazlar. Bazıları bağırsak gazı şeklinde bazıları da emme yaptıktan sonra 15- 20 dakika sonra gaz çıkarırlar. Burada bebekleri yan yatırmak gerekir. Nedeni de bebeklerde kusma olacağından yan yatırılır.

Sık kusan bebeklerde mide den ağza yemek gelmesini engellemek için bebeğin başı biraz yukarı gelecek şekilde yatırılmalıdır. Şişkinlik ve hazımsızlığı gidermek için yağsız gıdalar alınmalıdır. Bu durumda mide hızlı bir şekilde boşalmaya başlar ve gaz bağırsaklara hızlı bir şekilde geçerek ileriye doğru gider.

Bebeklerde Gaz Nasıl Çıkarılır

Dar giyişiler giyilmemelidir. Dar giyişiler kalıcı fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkarmaktadır. Asitli içeceklerde gaz oluşumunu hızlandırır. Bağırsak florasını bozan antibiyotikler uzun süre kullanılmaları halinde şişkinliğe neden olmaktadırlar. Mide boşalmasını sağlayan ve uzun süre doygunluk hissi veren yüksek kalorili yağlı besinleri azaltmak gerekir.

Yapay tatlandırıcılardan kaçınmalısınız. Küçük porsiyonlar halinde ve yavaş yavaş yemek yiyerek gaz oluşumunu azaltmış olursunuz.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video