23 Nisan 2024
Sağlık

Göbek Düşmesi Nasıl Anlaşılır?

Eğer göbek ve çevresinde uzun süredir geçmeyen ağrıdan şikayetçiyseniz ve birçok yöntemi deneyip ağrınızı bir türlü geçiremiyorsanız halk arasında göbek düşmesi, kayması, çıkması gibi çeşitli isimlere anılan bir rahatsızlıktan muzdarip olabilirsiniz.

Sağlıkla ilgili her konuda söylediğimiz gibi geçmeyen sağlık şikayetlerinde çok fazla zaman kaybetmeden uzman bir doktora muayene olmalısınız. Bununla birlikte biz size bu yazımızda temel bilgi vermek adına, göbek düşmesi nedir, göbek düşmesine ne iyi gelir, göbek düşmesi nasıl geçer gibi sorularınızın yanıtlarını toparladık.

Öncelikle oluşan vaka incelemelerinde görülmüştür ki, göbek düşmesi kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen bir hastalıktır. Bu rahatsızlık hemen her yaşta görülmekle birlikte özellikle 20-40 yaş aralığında daha yoğun bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Göbek düşmesi belirtileri nelerdir diye baktığımızda öncelikle göbekte ve çevresinde ağrı ve ağırlık hissi, hazımsızlık, halsizlik, eğilirken göbeğin bir yöne doğru kayma hissi, yemeklerden sonra aşırı şişkinlik sayılabilir.

Göbek düşmesine neden olan asıl rahatsızlık karın içi basıncın artmasıdır. Buna ağır kaldırmak, kilolu gebelik, obezite, korku ve kontrolsüz ağır kaldırmak gibi aşırı hareketler sebep olabilir. Ayrıca kişinin doğumsal zayıflıkları da bu rahatsızlığa zemin hazırlayabilir.

Göbek Düşmesi Nasıl Anlaşılır? 1

Yaşadığınız rahatsızlığın göbek düşmesinden mi yoksa basit bir hazımsızlıktan mı kaynaklandığını anlamanın en doğru yolu elle yapılan karın muayenesidir. Muayene yapılmadan serum ve iğne ile uygulanan tedavi yöntemleri geçicidir. Bu yöntemler ağrıyı azaltmakla birlikte sadece geçici çözüm sunarlar.

Göbek Düşmesinin Zararları Nelerdir?

Oluşumu ve özellikleri sayıldığında masum bir rahatsızlık gibi görünse de aslında öyle değildir. Hastalar şikayetlerini azaltmak için kendilerince farklı bir yaşam tarzı benimserler ve bu da başta sosyal yaşam olmak üzere cinsel yaşamlarını dahi etkiler.

Göbek Düşmesinin Zararları Nelerdir?

Bu hastaların sindirim, sinir, cinsel, kalp rahatsızlıkları bulunur hatta iş hayatları bile etkilenir. Hatta uzun süre devam eden göbek düşmesi rahatsızlığı ve çözüm bulmayan tedavilerin sonunda, hastanın yakın çevresi, hastanın var olmayan bir rahatsızlığı psikolojik olarak oluşturduğuna bile düşünebilir.

Göbek Düşmesi Nasıl Geçer?

Göbek düşmesine ne iyi gelir diye baktığımızda, halk arasında uygulanan göbeğin bardakla çekilmesi (hacamat) yöntemidir. Bu yöntemde ispirto, pamuk, bardak kullanılır. Hasta sırtüstü yatırılır, göbek çevresi tamamen sabunlu suyla yavaş yavaş ovulur. Göbeğin ortasından yukarıya doğru göbek itilir. Uygulama yapılan hasta göbeğinin yerine geldiğini hisseder. Sabunlu masajın ardından.

Bölge bir havlu ile iyice kurulanır. Öte tarafta bir parça pamuk ispirtoya batırılıp yakılır ve bardağın içinde gezdirildikten sonra göbeğin üstüne kapatılır, bir dakika kadar bekletilip çekilir. Halk arasında hacamat olarak adlandırılan bu yöntem ve diğer yöntemler ülkemizde çok sık kullanıldığından suistimale açıktır. Eğer bu yöntemi deneyecekseniz bile çok iyi araştırmasınız gerekir.

Göbek Düşmesi Nasıl Geçer?

Göbeğin yerine yerleştirilmesi, göbek bağı veya kuşak bağlanması, metal para konması diğer yöntemler geçici rahatlık sağlayabilir ancak göbek bölgesinde yer alan bağırsaklara ya da bağırsak zarlarına zarar verebilirler.

Her ne kadar hastalar tıbbi yöntemlere en son da başvursalar, çeşitli tahlil ve tetkiklere rağmen sonuca ulaşmakta zorlansalar da şunu bilmelerinde fayda var: Uzman bir cerrah elle yaptığı muayene neticesinde kesin tanıyı koyabilir. Asıl tedavi ve rahatsızlığın çözümü altta yatan sıkıntıyı bularak ortadan kaldırmakla mümkün olabilir.

Göbek düşmesi olarak bilinen rahatsızlık altta yatan farklı bir patolojinin göstergesi olabilir. İşte bu nedenle tıp alanında göbek düşmesinin en kalıcı ve kesin çözümü ancak cerrahi operasyonla mümkün olabilmektedir. Eğer tıbben tedavi edilmezse bağırsaklarda ciddi sorunlara neden olabilir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video