29 Mart 2024
Genel

Kaynakça Nasıl Yazılır?

Kaynakça, özellikle bilimsel çevrelerin araştırmalarının sonunda yaralandıkları kaynakları belirtmek için kullanmak zorunda olduğu bir araştırma öğesidir. Özellikle kaynakça yazımı işleminin önemi konusunda söylenebilecek en güzel şey, yararlanılan kaynağın yazarının, sunmuş olduğu fikirlerin ona ait olduğunu göstermesi açısından, bu durum önemlidir.

Kaynakça Nasıl Yazılır? 1

Herhangi bir şekilde kaynakça belirtimi olmadan, yazılacak bir makale ve araştırma raporu, kaynağından yararlanılan yazarın, sunmuş olduğu bilgilerin çalınması ile eş değer bir durum olarak dikkat çekmektedir. Bu özellikleri itibari ile önemli bir faaliyet olan kaynakça nasıl hazırlanır şimdi gelin beraber bunu inceleyelim.

Kaynakça yazımı, belirli kurallar çerçevesinde yapılan bir işlemdir. Bu konuda iki farklı kullanım olduğu, akademik dünyada göze çarpmaktadır. Bunlardan ilki dipnottur. Dipnot, yazılan makalenin, en alt satırında makale içerisinde başka kaynaktan alınan bilginin kimden alındığının belirtilmesidir. Belirli özellikleri ile kaynakçaya benzese de daha ayrıntılı bilgiler sunmaktadır.

Bu özellikleri ile dikkat çeken kaynakçanın yazım teknikleri, kaynağın türüne göre farklılık göstermektedir. Sizlerde yararlandığınız kaynağın türünü bakarak, buna göre kaynakça yazımı gerçekleştirirseniz yerinde ve doğru bir kaynakça yazımı gerçekleştirmiş olursunuz. Bunun dışında kaynakça muhakkak yazdığınız eserin sonunda olması gereken bir ayrıntıdır.

Kaynakça Nasıl Yazılır? 2

Bunu özellikle yazdığınız eserin sonuna yerleştirilmesinde etkili olan bazı faktörler vardır. Kaynakça, özellikle günümüzde eserlerin sonunda olmazsa olmaz niteliklere sahip bir işlemdir. Muhakkak yapılması ileride baş ağrısı çekmemek adına gereklidir.

Kaynakça Yazım Teknikleri

Kaynakça, makale ve ya eserin sonunda yararlanılan kaynakların tümünün toplu olarak gösterildiği kısımdır. Kaynakça yazarken belirli kurallar çerçevesinde yazılması gerekmektedir. Kaynakça yazımı şu şekilde yapılmaktadır.

  • Yazarın Soyadı, Adı, Yazarın Yazdığı Eserin İsmi, Eseri basan Yayınevi, Basım Yeri, Basım Tarihi.

Tek yazarlı kitap olarak kaynakça yazımının gerçekleştirilmesi bu şekilde olmaktadır. Bunun yanında iki ve ya daha fazla yazarlı kitapların kaynakça yazımı da yukarıdaki örnekte olduğu gibi sadece yazar kısmına diğer yazarların eklenmesi ile yapılmaktadır.

Kaynakça Nasıl Yazılır? 3

Burada kaynakça yazımında farklılaşan bir diğer kaynak ise makalelerdir. Makalelerin kaynakçaya yazım işleri, kitaplardan farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Bunun nasıl yapıldığını gösterecek olursak;

  • Yazarın Soyadı, Yazarın Adı, (Yayın Yılı (Parantez İçi)), Yazarın Yazdığı Makalenin Adı, Makalenin Yayınladığı Dergi Adı, Cilt Numarası, Derginin Sayısı.

Sizler de iki örnekteki gibi yaptığınız araştırmaların sonunda bu yararlandığınız kaynakları bu şekilde belirtebilir ve bu konuda özellikle ortaya çıkabilecek olumsuzlukları önlemiş olursunuz. Bunun dışında özellikle elektronik ortamlarda bilgi paylaşımının da arttığı günümüz şartlarında elektronik ortamlarda yayınlanan kaynakların, kaynakça yazımı da şu şekilde yapılmaktadır;

  • Yazarın Soyadı, Yazarın Adı, Kaynağın İsmi, Kaynağa erişimi sağlayan URL, Kaynağa Erişim Tarihi.

Bu şekilde kaynakça örneği özelliklerine bakarak, sizler de ihtiyacınız olan kaynağa nereden ulaşırsanız, ulaşın bu şekilde yazarak, kaynakçada belirterek bilgi hırsızlığının önüne geçmiş olursunuz.

Kaynakça Nasıl Yazılır? 4

Kaynakça Örnekleri

Sizler de bu özellikleri ile sunulan kaynakçaların, farklı kaynaklardan yararlanılma durumlarına göre kaynakça hazırlama işleminin gerçekleştirildiğinin unutulmaması önemli bir konudur. Şimdi sizlerle farklı türden örnekler ile kaynakça yazımını somutlaştırılması sağlanırsa, şunlar karşımıza çıkar.

Kitap: Aksakal, Mustafa, Bugünün Geleceği de Var, Kıran Yayınları, İstanbul, 2019.

Makale: Aksakal, Mustafa, (2020), Gelecek Bir Mutlaka Gelecek Mi? Geleceğin Uykusu Dergisi, 2. Cilt, 13.sayı.

Elektronik Ortam: Aksakal, Mustafa, Gün Gelecek Devran Dönecek, www.gelecegigör.vom.tr/glck/brgn/glck, 20 Ocak 2038.

Kaynakça Nasıl Yazılır? 5

Ansiklopedi: Meydan Geleceğin Ansiklopedisi(2048), Gelecekte Olacaklar, 13. Basım, Cilt 19, Çorum: 8 Bin Yayıncılık.

Yukarıdaki örneklerde de olduğu gibi kaynakça yazımını gerçekleştirmek için farklı türden kaynakların farklı özellikleri ile yazımlarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video