20 Nisan 2024
Sağlık

Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Meme kanseri genelde memenin süt bezlerinde ve sütü meme başına taşıyan kanalları oluşturan hücrelerde, çeşitli nedenlerle kontrolsüz şekilde çoğalan ve başka organlara yayılma ihtimali bulunan tümörlerin oluşmasıdır.

Memede kist ve memede sertlik oluşmasına sebep olan bu tümörler yayılma ve başka yerlere gitme eğiliminde olursa kötü huylu tümör yani kanser, yayılmadan oldukları yerde kalırlarsa iyi huylu tümör olarak adlandırılırlar.

Kadınların en çok tedirgin olduğu hastalıklardan olan meme kanseri yaş ilerledikçe artan bir riske sahiptir. 30’lu yaşlarda 2200 kadında bir görülen meme kanseri, 40’lı yaşlarda 233 te bir, 50’Li yaşlarda 60’ta bir ve 60’lı yaşlarda ise 38 kadının birinde görülebilmektedir.

Meme kanserinde, kanserleşen hücrenin memede kitle oluşturması ve doktor veya radyolojik inceleme de ortaya çıkması oldukça uzun bir zaman almaktadır. Çoğu kadınlar 1 cm büyüklüğüne erişmiş bir kitleyi elle kontrol ederek fark edebilirler.

Kanserli kitleler nispeten sert, düzensiz kenarlı, yüzeyi pürtüklü olur ve meme dokusu içerisinde rahatça oynatılamaz. Meme kanseri kalça, omurga kemikleri, akciğer ve karaciğere yayılma eğilimindedirler. Peki göğüs kanserinin ilk belirtileri nelerdir?

Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır? 1

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Meme kanserinin belirtilerine bakıldığında, memede görülen kitle, şişlik en önemli belirtidir. Bununla birlikte meme başının içeri çökmesi, akıntı olması, meme cildinde çekinti, portakal kabuğu görünümü ve kızarıklık olması, memenin şeklinde değişiklik olması, meme başında kabuklanma olması belirtiler arasındadır.

Memede kitle nasıl anlaşılır diye baktığımızda ele gelen kitleler kendi kendine veya doktor muayenesi ile tespit edilebilirler. Ele gelmeyen kitleler ise mamografik taramalar sırasında tespit edilir. Bu nedenle belirli bir dönemden sonra periyodik olarak meme muayenesi yaptırılması önerilmektedir.

Unutulmamalıdır ki memede kitle her zaman kanser belirtisi değildir. Memede sertlik veya memede kist nedeniyle doktora giden hastaların çoğunda iyi huylu kitleler çıkmaktadır.

Bu nedenle kitle tespit ettiğinizde endişelenmeden öncelikle doktorunuza başvurarak doktor muayenesi ve gerekli görülürse radyolojik inceleme sonucunda çıkacak sonucu beklemelisiniz.

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Erken teşhis için kadınların kendi kendine meme muayenesi yapması çok önemlidir. Doğurganlık yaşından itibaren her ay bir kez 5-10 dakika ayrılarak memelerin kontrol edilmesi ve her hangi bir şüphe halinde doktora müracaat edilmesi erken teşhis için çok önemlidir.

Ancak bu ilerleyen yaşlarda tek başına yeterli olmamaktadır. Önerilen kontrol aralıkları ve yöntemleri yaş aralıklarına göre değişmektedir. Kontrol aralıkları; 20 – 39 yaş aralığında: kendi kendine kontrol her ay, klinik muayene 3 senede bir, 40 -49 yaşaralığında: kendi kendine kontrol her ay, klinik muayene senede bir ve momografi 1-2 senede 1, 50 yaş ve üzerinde ise: kendi kendine muayene her ay, klinik muayene her sene, momografi her sene olarak önerilmektedir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video