19 Mart 2024
Sağlık

Mide Ağrısı Nasıl Geçer?

Mide vücudumuzun en çok çalışan organlarından biridir. Sağlıklı bir mide gıdaların daha sağlıklı eritilmesine ve vücuda karışmasına faydalı olacaktır. Midemiz 12 parmak bağırsağı ile yemek borusu arasında bulunan torba şeklinde olan organımızdır.

Vücudumuza giren bütün besinlerin ayrıştırıldığı ve eritildiği yer olan midemiz doğumdan itibaren sürekli gelişen bir organdır. Ancak bütün işlevlerine rağmen mide ağrıları insanları en çok etkileyen ağrılardandır. Bu nedenle mide ağrısı nasıl geçer sorusuna cevap arıyoruz.

Mide Ağrısı Nasıl Geçer? 1

Mide yediğimiz yiyecekleri kimyasal ve fiziksel olarak ayırır. Bu işlem oldukça karışık ve birden fazla reaksiyonu bir arada bulunduran bir işlemdir. Mideye gelen besinler midenin özsuyu salgısı ile eritilir ve burada emilebilecek olanlar vücut tarafından emilir, diğerleri ise bağırsaklara doğru yolculuğa çıkar.

Bu karmaşık işlemleri başarı ile yürüten mide de bazı durumlarda ağrılar hissedilebilmektedir. Mide kanseri, gastrit, safra taşı, ülser gibi hastalıkların belirtisi olabilecek olan bu ağrılar 1 – 2 günden fazla devam ederse mutlaka bir doktor kontrolüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Mide ağrısı için ilaç  kullanımı doktor kontrolünden sonra belirtilere göre verilmelidir. Mide ağrısının başlıca sebeplerine bakacak olursa; stres, bir besin maddesinin oluşturduğu alerjik durum, hormonsal faktörler, psikolojik nedenler, çevresel etkiler, uzun süreli açlık, yersiz yeme ve içme alışkanlıkları, alkol ve sigara, aşırı baharatlı yiyecekler, safra taşı hastalığı, ülser, gastrit, kolit ve mide kanseri  gibi nedenler mide ağrısını tetikleyebilir.

Mide ağrısı için öncelikle tüketilen gıdalara dikkat edilmeli ve mide ağrısını tetikleyici sebeplerden uzak durulmalıdır. Taze yiyeceklerin tüketilmesi mide ağrılarının azaltılması için etkili olurken, dondurulmuş ve hazır yiyeceklerden uzak durulması da önemlidir.

Mide Ağrısı Nasıl Geçer? 2

Mide ağrısı için egzersiz yapılarak hormon salınmasına destek olunmalıdır. Süt ürünleri tüketiminin de dikkatli bir şekilde yapılması, ne az ne de çok tüketilmemesi gereklidir. Süt tüketiminde laktoz miktarı azaltılmış süt tercih edilmelidir.

Çok sıcak veya çok soğuk içeceklerden uzak durulmalıdır. Aynı zamanda hava yutmamaya dikkat edilmelidir. Yutulan hava midede şişkinlik ve buna bağlı olarak da ağrı yapacaktır. Sakız çiğnemek hava yutulmasına sebep olan bir etmendir. Baklagiller, karnabahar, fasulye, lahana, elma ve kavun gibi yiyeceklerde midede gaz üreteceği için mide ağrısı yapabilecektir. Ayrıca yüksek miktarda lif içeren besinler de gaz birikmesine sebep olabilir.

Mide ağrılarına en çok sebep olan şişkinliğin alınması için rezene, dereotu, zencefil ve tarçın etkili bir yöntemdir. Tarçın ve zencefil sindirimi hızlandırarak besinlerin emilimini daha da hızlandırmaktadır. Ayrıca yemeklerden sonra içilen ıhlamur çayı da faydalıdır.

Mide Ağrısı Nasıl Geçer? 3

Mide ağrısı yaşandığında ilk akla gelen mide ağrısı ilaçları kullanmaktır. Ancak her mide ağrısı farklı sebeplerden kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle mide ağrısına ilaç doktor tarafından yapılacak kontrolden sonra doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Bu nedenle doktor kontrolü olmadan ilaç kullanılmamalı, bu süreye kadar papatya, ıhlamur, ada çayı ve melisa çayı içilmeli ve diğer mide ağrısını azaltıcı tedbirler alınmalıdır. Ancak mide ağrısının uzun süreli devam etmesi halinde mutlaka doktora gidilmelidir.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video