29 Mart 2024
Magazin

Müslüm Gürses Kimdir

Müslüm Gürses Kimdir

Müslüm Gürses Kimdir?

Asıl adı Müslüm Akbaş olan Müslüm Gürses 1953 yılında Şanlıurfa Halfeti’de dünyaya gelmştir. İlkokuldan sonra eğitimine devam edememiştir.

Babasının karşı çıkmasına rağmen 1967’de 14 yaşındayken Adana’da bir ses yarışmasına katıldı ve orda birinciliği elde ederek müzik hayatına kısmen başlamış oldu.

Müslüm Gürses ‘ in Hayatı ve Eserleri

Müslüm Gürses 7 Mayıs 1953’de Şanlıurfa’nın Halfeti İlçesi’nde doğmuştur. Ailenin en büyük çocuğudur Annesi Emine ve babası rençberlik yapan Mehmet Akbaş’tı.

Müslüm Gürses müzik merakını türkü söylemeyi seven, çeşitli arkadaş toplantılarında bağlama çalan babasından almıştır diyebiliriz.

Müslüm Gürses’in çocukluk yılları büyük yoksulluk ve sıkıntılarla geçmiştir.

Henüz 3 yaşındayken mali sebeplerden ötürü Şanlıurfa’dan Adana’ya göç etmek zorunda kaldılar. Müslüm Gürses nam-ı diğer Müslüm Baba müzik yaşamına henüz atıldığı yıllarda aile hayatında yer alan sıkıntılarla da boğuşuyordu. Annesi Emine Akbaş’ı tam da o yıllarda kaybetti ve asıl acı olan annesinin katilinin babası olmasıydı. Bu Müslüm Gürses’i yine de müzik yaşamından alıkoymadı ve belki de kendini daha bir inatla müzikle ispatlamak istedi.

Şimdi Müslüm Gürses’in ilk gençlik yıllarında tanıştığı müzik yaşamına biraz göz atalım.

Müslüm Gürses müzik hayatına Adana’da bir aile çay bahçesinde şarkılar söyleyerek başladı. Yine o önemlerde sosyal hayatta kendini gösteren Halk Evleri’ne de giderek kendini geliştirdi. Babasının istememesine rağmen o müzikten hiç uzaklaşmadı. Aynı zamanda çeşitli işlerde de çalışmayı sürdürdü. Bilindiği kadarıyla terzi çıraklığı ve kunduracılık yapmıştır. Henüz 14 yaşındayken Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen ses yarışmasına katıldı ve bu yarışmada birinci seçilerek sanat hayatının kapılarını kendi azmiyle aralamış oldu.

Ses yarışmasında birinci seçildikten sonra 1967 yılından itibaren Türkiye Radyo Televizyonu’nun (TRT) Adana Radyosu’nda her hafta cumartesi günleri canlı olarak türküler seslendirdi. Akbaş olan soyadının da bu radyoda çalışırken Gürses olarak değiştirildiği kaynaklarda geçiyor.

Gürses, 1968 yılından itibaren plak çıkarmaya da başladı ve seçtiği yolda emin adımlarla ilerlemeye devam etti. Çıkardığı ilk plak Emmioğlu isimli plağıdır ve Ömür Plak isimli bir müzik şirketi tarafından Adana’da basılmıştır.

Çeşitli yönlendirmelerle bir süre sonra İstanbul’a gelen sanatçı bundan sonra müzik yaşamına burada devam edecektir.

İstanbul’a geldikten sonra ilk çıkışını Sevda Yüklü Kervanlar adlı şarkıyla yaptı ve bu şarkıyla geniş halk kitlelerine ulaştı. Bu plağı 300.000 satarak kendi rekorunu kırmıştır.

Aynı zamanda sanatçı Selahattin Sarıkaya’nın sahibi olduğu Sarıkaya Plak ile iki tane 45’lik plak yaptı. Bir dönem askerlik görevi gereği piyasadan uzak kaldı ama dönüşünde yine herkesçe beğenilen müziklerini yapmaya devam etti.

Kendine has üslubuyla değişik bir hayran kitlesi de edinen sanatçı vefatından yaklaşık on yıl önceki dilimde yelpazesini genişleterek değişik tarzlarda şarkılar seslendirdi ve düetler yaptı.

Özel hayatıyla çok az gündeme gelen sanatçı kendinden 21 yaş büyük eşi Muhterem Nur’la 1986 yılında evlendi.

27 yıllık magazinden uzak köklü bir evlilik sürdüren Müslüm Gürses, 3 Mart 2013’te tedavi gördüğü İstanbul Memorial Hastanesi’nde vefat etti.

Bir gün sonra 4 Mart 2013 ‘te Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video