19 Mart 2024
Sağlık

Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Öfke kontrolü, giderilmemiş istek ve arzulara, istenmeyen ve beklenmeyen neticelere verilen duygusal tepki öfke olarak adlandırılır. Saldırganlık tepkisi olarak da adlandırılan öfke, kontrol altında tutulduğuna ve iyi yönetildiğinde aslında sağlıklı bile sayılabilecek bir tepkidir. Ama kontrol altına alınamayan öfke hem kişinin kendi fiziksel ve ruhsal sağlığına zarar verir, hem de etrafı rahatsız eder ve kişinin sosyal ilişkilerini olumsuz şekilde etkiler. Öfke kontrolü nasıl yapılır sorusunun yanıtı şöyle olmalıdır.

Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?

İnsan, öfke denilen ve yıkıcı olabilen duyguyu kendine ve etrafına zarar vermeden doğru biçimde ifade etme becerisini kazanmalı ve öfkesini doğru biçimde ifade edebilmelidir. Öfke geçtikten sonra ortalıkta herhangi bir pişmanlık ve çaresizlik duygusu olmamalıdır. İnsandaki yetersizlik, çaresizlik, korku, kaygı, itilmişlik duygusu, kıskançlık, acizlik, anlaşılmamak yahut yanlış anlaşılmak gibi duygular öfkeyi tetikleyen hatta bizzat doğuran duygulardır denebilir.

Peki öfke kontrolü eğitimi yapılabilir mi, öfke kontrolü tedavisi mümkün müdür mercek altına alalım.

Öfkeyi tetikleyen duyguları paylaşmak, kavramak ve tatmin edebilmek, öfkeyi doğru biçimde ve doğru yöne doğru kanalize etmeyi de kolaylaştıracaktır. Amaç öfkeyi tümden ortadan kaldırmak değil, öfkeyi yansıtırken çevreye zarar vermesini önleyebilmektir.

Son derece doğal ve geçici bir his ve tepki olan öfkeyi her insan yaşar. Bu tepkiyi yaşamayan, hissetmeyen canlı yoktur, sadece ifade ediş şekli ve şiddeti herkeste değişiktir. Mühim olan öfkenin yakıcı, kırıcı, tüketici olmaması ve kine dönüşmeden soğutularak geçiştirilmesidir.

Öfke kontrolü eğitimini kişi kendi kendine de yapabilir. Kendini sürekli telkin ederek ve beynini programlayarak öfke geldiğinde bunun geçici bir his olduğunu düşünerek geçmesini beklemek kişiye çok şey kazandıracaktır. Birden bastıran öfke kişiyi telafisi imkansız neticelere sürükleyebilir, kayıplar yaşatabilir, pişmanlık ve çaresizlik içinde kıvrandırabilir. En kötüsü de kontrolsüz öfke sebebiyle kişi haklı bir durumdayken haksız duruma düşebilir.

Öfke kontrolü nasıl yapılır hususunda aktarılabilecek bazı hususlar vardır gelin onlara bir göz atalım.

Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır? 1

  • Kişi ne istediğini bilirse, kendi hislerini tanırsa ve düşüncelerini tespit edebilirse, duygularını da doğru biçimde ifade edebilir.
  • Öfkenin hangi düşüncelerle tetiklendiğini, arttığını ve azaldığını gözden geçirin.
  • Öfkenizi besleyen kelimeleri tespit edin ve onları kullanmamaya gayret edin.
  • Öfkelendiğinizde yavaşlayın, tepkilerinizi gözden geçirin ve aklınıza ilk gelen kelimeleri cümleye dönüştürmeyin. Karşınızdaki kişinin söylediklerini değil, gerçekte söylemek istediklerini iyi algılayın ve dinleyin. Hemen tepki ve cevap vermeyin.
  • Öfkelendiğiniz ortamdan uzaklaşın ve kendinizi sakinleştirmeye çalışın.
  • Derin diyafram nefesi almak her zaman fayda sağlar. Sevdiğiniz ortamları, anıları, olayları ve size iyi gelen insanları düşünün. Kendinize  “sakin ol” telkini yapın.

Öfke denilen duyguyu yok etmek mümkün değildir. Yaşamımız boyunca hayal kırıklıkları, engellenmişlikler, kayıplar ve arzu etmediğimiz durumlar yaşayacağız. Bunu değiştiremeyiz belki ama olaylar karşısındaki tutumlarımızı değiştirebilir. En önemlisi de öfkemizi kimseyi örselemeden doğru bir şekilde tahliye edebiliriz.

Öfkeli olduğunuzu düşünüyorsanız öfke kontrolü testi yaptırarak gerekli desteği alabilir yahut kendi kendinizi telkinle bu yakıcı ve tahrip edici duygunun üstesinden gelebilirsiniz.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video