19 Mart 2024
Sağlık

Öksürük Nasıl Geçer? Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Öksürük hemen her mevsim görülen ve her yaştan insanın mustarip olduğu bir vücut tepkisidir. Başlı başına bir rahatsızlık olmayıp hafif yahut ciddi rahatsızlıkların habercisidir. Öksürüğe eşlik eden belirtiler hem öksürüğün sebebini hem de tedavisini belirler. Boğazı ve solunum yollarını temizlemeye yönelik bir savunma mekanizması olan öksürük kronik ve akut, balgamlı ve balgamsız olarak iki temel tipe ayrılır. Kuru öksürük nedir, nedenleri nelerdir, alerjik öksürük ne demektir, tedavi yöntemleri nelerdir bu yazımızda bulabilirsiniz.

Öksürük Neden Olur?

Öksürüğün birçok nedeni olabilir. Farenjit, astım, geniz akıntısı, reflü, nezle, grip, kalp yetmezliği, tüberküloz, akciğerde sıvı toplanması gibi rahatsızlıklar öksürüğe neden olabilir. Bronşit, sinüzit ve sigara tüketimi daha çok balgamlı öksürüğe sebebiyet verir. Bunun dışında kronikleşmiş kulak problemleri ve uzun vadede kullanılan tansiyon ilaçları da öksürüğe sebep olabilir. Tüm bunların dışında öksürüğün sebebi psikolojik de olabilir. Öksürüğün ne zamanlar çoğaldığı, süresi ve şekli de önemli ipuçlarıdır.

Daha çok geceleri fazlalaşan kuru ve balgamsız öksürük viral üst solunum yolları enfeksiyonu yahut alerji sebebiyle ortaya çıkar. Çocuklarda sinüzit, reflüve geniz akıntısına bağlı öksürükler, onlar uykuya daldıklarında ortaya çıkar.

Hareket, spor, gülme, ağlama gibi sebeplerle artan öksürme astım hastalığını işaret eder.

Kaba, boğuk tınıda ve havlar gibi öksürük, krup denilen ve yalancı kuşpalazı denilen hastalığa dikkat çeker.

Metalik tınıda ve gürültülü öksürme,trakeit denilen soluk borusu iltihaplanmasına dikkat çeker.

Boğmaca hastalığındaki öksürme haykırır tınıdadır ve nöbetler halinde gelir.

Zatürre ve tüberküloz rahatsızlığında daha çok kuru öksürme vardır.

Bronşiaktazi, kistikfibrozis ve akciğer iltihabı gibi rahatsızlıklarda ise öksürük daha çok balgamlıdır.

öksürük nasıl geçer 2

Öksürük Çeşitleri Nelerdir?

Kuru öksürme en yaygın çeşitlerden birisidir. Bu öksürüğe kuru öksürük denilme sebebi balgamsız olmasıdır. Boğaz iltihabı, bademcik iltihabı, nezle, sindirim rahatsızlıkları, gastrit, ishal, kabızlık, bağırsak parazitleri, kalp rahatsızlıkları, fazla sigara tüketimi ve ses tellerinin rahatsızlanması kuru öksürüğe yol açabilmektedir.

Nöbet halinde gelen öksürükboğmaca, gırtlağın tahriş olması yahut astımdan kaynaklanır. Bu tip öksürükte balgam azdır.

Balgamlı öksürüksık sık tekrarlayan bir öksürük çeşididir. Hastada göğüsten gelen bir hırıltı vardır. Sık sık balgam çıkarır ve dışarı nefes vermekte zorlanır. Balgamlı öksürük astım, bronşit, kronik sinüzit, kalp rahatsızlıkları ve tüberküloz işareti olabilir.

Öksürüğe İyi Gelen Doğal Çözümler

  • Ayva yaprağı ve ıhlamuru aynı cezvede kaynatın ve için.
  • Ihlamur, tarçın, zencefil, kabuklu elma dilimleri ve limon dilimlerini karıştırarak kaynatın ve için. İçerken bal da ilave edebilirsiniz.
  • 1 bardak süte 1 tatlı kaşığı bal ile 1 çay kaşığı karabiber ilave edin ve karıştırarak için.
  • Bir miktar zeytinyağını ısıtın, içine karabiber ilave edin ve bu karışımı göğsünüze ve sırtınıza yedirerek sürün. Daha sonra bu bölgeleri sıcak bir bezle örtün ve rahat kıyafetler giyerek istirahat edin.
  • 1 tatlı kaşığı balın içine biraz toz zencefil ilave edin, karıştırıp macun haline getirin ve yutun.
  • 2-3 tatlı kaşığı dut pekmezinin içine biraz karabiber ilave edin ve her gün 1 tatlı kaşığı tüketin.
  • 1 tatlı kaşığı nişastayı 1 su bardağı su ile kaynatın, içine limon yahut portakal suyu ilave edin, biraz pekmez de ekleyebilirsiniz. Ilık olarak tüketin.
  • Kekik ile suyu karıştırın, bal ilave edin ve tüketin.

öksürük nasıl geçer

 

  • Çocuklarda öksürüğü kesmek için tesirli yöntemlerden birisi de şudur: Çocuğun sırtını kaplayacak genişlikteki temiz bir havluya bal dökerek yayın, üzerine bolca karabiber serpiştirin ve çocuğun sırtına yapıştırın. Yumuşak kumaştan ama vücudunu saracak tarzda bir pijama üstü giydirin ve gece boyunca bu şekilde uyumasını sağlayın. Öksürük için oldukça etkili bir yöntemdir.

Öksürük Tedavisi

Eğer öksürük doğal yöntemlerle tedavi edilemiyorsa ve uzun zamana yayılmışsa mutlaka tıbbi çarelere başvurmak ve uzman bir hekime muayene olmak gerekir. Hekimin teşhisi ve bu yönde uygulayacağı tedavi yöntemleri ile hasta olumlu netice alacaktır. Tedavisi sürerken de yeterli miktarda C vitamini almak, dengeli ve düzenli beslenmek, gerekli tüm vitamin ve mineralleri almak, tozlu ve kirli ortamlardan uzak durmak, temiz havada dolaşmak ve hafif egzersizler yapmak, düzenli ve kaliteli uyku uyumaya özen göstermek, bol sıvı tüketmek, sigara içmemek ve içilen ortamlardan uzak durmak da öksürüğün tedavisini kolaylaştıran etkenler olarak sıralanabilir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video