19 Nisan 2024
Gezi ve Seyahat

Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur?

Ülkemizde en çok Nevşehir, Ürgüp yöresinde bulunan peri bacaları, dünyanın pek çok yerinde benzer şekillerde bulunuyor. Bölgenin coğrafi yapısı ve doğa olayları sonucu ortaya çıkan bu güzellikler, turistik açıdan ülkemizin zenginliklerindendir. Farklı büyüklüklerde ve farklı yapılarda yer alan peri bacaları nasıl oluştu diye düşünenler için bugün, bu özel yapıların oluşumları ile ilgili bilgileri sizler için derledik. Verdiğimiz bu bilgiler hem kendi ülkemizdeki hem de başka ülkelerdeki peri bacalarının oluşumu için geçerlidir.

Peri bacalarının oluşumundan önce kısaca peri bacaları hakkında bilgi vermek istiyoruz. Peri bacaları, farklı sertliklerdeki kayaların oluşturduğu yapılardır. Geniş vadilerde gruplar şeklinde yer alan bu yapılar, volkanik yapılı kayalardan oluşur. Yumuşaklıkları ve aşınmaları farklı olan bu kayaların zaman içinde oluşturduğu hoş görüntüler, hem ülkemizin hem de benzer yapısı bulunan diğer ülkelerin turistik yönden gelişmesini sağlar. Çok gelişmiş olmasa bile yakınında bulunan peri bacaları nedeni ile hareketlenen turistik yöreler, hem yerli hem yabancı turistlerin ilgisini çeker. Bölgeye gezi amaçlı giden kişilerin yaptıkları alışverişler yörenin gelişmesi ve dolayısı ile zenginleşmesini sağlıyor. Aynı durum diğer turistik değerlerimiz içinde geçerlidir. Peri bacaları ve turistik değerlerimiz hakkında kısa bilgilerin ardından şimdi bu yapıların oluşumlarına geçebiliriz.

Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur? 1Peri bacaları oluşumu tamamen doğal bir olaydır. Arazide bulunan kayaların farklı yapılarının sel suları ve rüzgar ile değişmesi sonucu oluşan peri bacalarının genişliği 1 metre ile 15 metre arasında değişir. Bu boyutların dışındaki benzer yapılar peri bacası olarak sayılmaz. Peri bacalarının oluşması için arazinin tüflü yapıda olması gerekir. Vadi yamaçlarından akan sel suları ve rüzgarın sonucunda aşınan yumuşak yapıların bozulması, sert yapıların ise zarar görmeden kalması bu yapıları meydana getirir. Sürekli sel suyu ve rüzgar ile zaman içinde aşınıp şekil alan kayalar, peri bacalarının oluşumunu sağlıyor. Kimisinde şapka adı verilen sert kayalar bulunan peri bacaları, ülkemizde en fazla Avanos, Ürgüp ve Üçhisar üçgeninde, Kayseri’deki Soğanlı vadisinde ve Nevşehir Çat kasabasında bulunuyor. Genel olarak bu şekilde oluşan peri bacaları, şekillerine göre farklı isimler ile anılabiliyor. İçeriğinde bulunan maddelere göre gri, sarımsı ve siyah renklerde peri bacaları bulunuyor.

Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur? 2Şapkalı olarak adlandırılan peri bacaları, üzerinde uç noktalarında şapkaya benzer kayaların yer aldığı oluşumlardır. Bu kayalar daha sert olduğu için aşınmaya karşı koyup olduğu gibi kalmıştır. Aşınan aşağıdaki kayalara göre daha farklı maddelerden oluştuğu için rengi de daha farklı olan bu kayalar, hoş görüntüler oluşturuyor. Mantar peri bacası adı verilen peri bacalarında ise genişlik fazladır ve uç kısmı adeta bir mantar gibi yuvarlak gelir. Sevimli bir görüntüsü olan bu peri bacaları genelde büyük çaplıdır. Koni biçiminde gelen peri bacaları, üçgen şekilli basit yapılardır. Alt kısmından üst kısmına incelerek ilerleyen bu yapıların uç kısımlarında başka bir kaya bulunmaz. Dik gelen peri bacaları ise düz ve diklemesine uzanan yapılardır. Bunlar dünya genelinde en yaygın bulunan peri bacalarındandır.

Peri bacaları nasıl oluşur konusunda edindiğimiz bilgileri sizlere aktardık. Bu özel oluşumlu yapıları yerinde görmek için ülkemizdeki örneklerini inceleyebilirsiniz. Doğa harikası olarak da nitelendirilen bu yapılar, harika görüntüler oluşturuyor. Bu harika görüntüleri yerinde görmek için farklı gezi turlarından birine katılıp rehber eşliğinde tarihi bilgiler de alarak peri bacalarını gezebilirsiniz. Bu turlarda yapılan uçan balonlu geziler ile peri bacalarının yukarıdan görüntüsüne şahit olabilir, bu harika yapıların resimlerini bol bol çekebilirsiniz.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video