19 Mart 2024
Genel

Polis Nasıl Olunur?

Ülkenin genel güvenliği ve huzuru için güvenlik güçlerine ihtiyaç duyulur. Her yıl milyonlarca öğrenci, polis olmak için yeni eğitim kurumlarına başvuruyor. Gerekli evrakların tamamlanması ve öğrencilerin gerekli aşamaları geçmesinden sonra alınan 2 ya da 4 yıllık eğitimlerin ardından polis olarak görev yapmaya hak kazanılıyor. Bu önemli mesleğe gönül verenler için bu yazımızda nasıl polis olunur sorusunun cevabını sizlerle paylaşacağız.

Polis Nasıl Olunur?

Ülkemizde polis olmak için en az lise mezunu olmak gerekir. Liseden sonra ya da üniversiteden sonra olmak üzere 2 adet sınav ile polislik mesleği eğitimine hak kazanılıyor. Lise eğitiminden sonra girilen Polis Meslek Yüksek Okulu sınavları için polis olmanın şartları şu şekildedir.

  • En az lise mezunu olmak
  • YGS sınavında Polis Akademisi’nin belirlediği taban puanın üzerinde bir puan alınmak
  • Gerekli hukuki ve sağlık şartlarını taşıyor olmak
  • 26 yaşından gün almamış olmak

Adaylar gereken YGS puanını aldıktan sonra aşağıdaki belgeler ile birlikte PMYO merkezlerine başvurarak mülakat tarihi alırlar.

  • Kimlik fotokopisi
  • 4 adet vesikalık fotoğraf
  • Sınav başvuru dilekçesi
  • Aday tanıma bilgi formu
  • Başvuru ücreti yatırdığınıza dair dekont
  • Lise diplomasının aslı ile fotokopisi
  • Yaş tahsisi yaptıranlar için mahkeme kararının aslı ve fotokopisi
  • Askerlik yapanlar için terhis belgesinin aslı ve fotokopisi

Polis Nasıl Olunur? 1

Bu belgeler ile başvurduktan sonra sağlık taraması, spor mülakatı ve sözlü mülakattan geçilir. Aşamaları geçen adaylar en son özel bir odaya alınır ve 2 adet kart çektirilir. Bu kartlarda yer alan sorulara göre değerlendirmeleri yapılır. Mülakat ve sınavlardan başarı ile geçen adaylar, iki yıllık eğitimden sonra polis memuru olmaya hak kazanıyor.

Üniversite eğitiminden sonra polis olmak isteyen adaylar için Polis Meslek Eğitim Merkezi başvurusu yapılır. Bu adaylar eğitimlerini bitirdikten sonra KPSS sınavında yeterli puanı aldıktan sonra mülakatlara girip verilen görevler ve sorulan sorulara verilen cevaplara göre değerlendirme yapılır. Alınan puana göre polis memuru olmak için eğitim almaya hak kazanılır. Adayların 30 yaşından gün almamış olmaması önemlidir.

Polis olmak için gerekenler, belgeler ve farklı türdeki sınavlar aşıldıktan sonra polis memuru olmaya hak kazananlar, isteklerine göre farklı bölümlerde görev yapabilirler. Üniformalı polis memuru olmanın yanı sıra, sivil kıyafet ile de polislik yapılabilir. Sivil polis adı verilen bu polisler, görev yerlerine göre daha farklı meslek dallarında çalışıyor gibi halk arasına karışır.

Polis Nasıl Olunur? 3

Her hangi bir özel durum olduğunda müdahalede bulunur. Özel görevleri olan sivil polis nasıl olunur diye merak edenler için ilk olarak polis olmaya hak kazanılması gerektiğini belirtmemiz gerekir. Polis memuru olmak için gereken eğitimi alan öğrenciler son dönemlerinde sivil polis olmak için başvuru yapabilir. Eğitim veren amirlerinin de referansı ile bu adaylar, gereken mülakatlara girer.

Sivil görev yapabileceklerine dair yeterlilik mülakatı gibi olan bu aşamalardan başarı ile geçen polis adayları sivil polis olmaya hak kazanırlar. Sivil polislerin kullandıkları farklı modellerde sivil araçları da mevcuttur. Bu araçlar polis teşkilatına aittir ve sivil polisler kullanabilir.

Sivil polisler gerektiğinde yolda vatandaşlardan kimlik isteyebilir. Ancak böyle bir durumda vatandaş da sivil polisten kimlik isterse göstermek zorundadır. Görev yerlerine ve tehlikelerine göre sivil polislerin maaşları da değişiklik gösterir. Sivil polislere en fazla terörle mücadele edilen kritik bölgelerde, büyük şehirlerde ve kalabalık alanlarda ihtiyaç duyulur.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video