29 Mart 2024
Yeme İçme

Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz?

Ramazan demek güneşin doğuşundan batışına kadar olan sürede hiçbir şey yemeden ve içmeden oruç tutmak demek. Sağlık için sayısız faydaları olan, vücudu adeta yeniden başlatan oruç, eğer yanlış tutulursa vücuda yarar yerine zarar veriyor. Peki orucu doğru tutmak ne demek? Sağlıklı bir ramazan menüsü nasıl olmalı? İftar yemekleri nasıl pişirilmeli sahur vakti ne tüketmeli gelin hep birlikte bakalım.

Ramazan Ayında İftarda Neler Yemeliyiz?

Ramazanda imsak vakti daha çok anlam kazanır. İmsak vakti gecenin sona erdiği ve orucun başladığı vakit demektir. İmsak vakti ile akşam ezan vakti arasında kalan süre boyunca sindirim sitemine tek bir lokma yiyecekle tek bir damla sıvı girmez. Ramazan ayı yaz mevsimine denk geldiyse oruçlu geçirilen süre de uzar. Vücut hem besinsiz hem de susuz kalacağı için iftar ve sahur öğünlerinde yenilip içilen gıdalara çok dikkat edilmeli, sağlıklı ve yeterli beslenmeye özen gösterilmelidir. Peki bu nasıl olacak? Orucun en büyük gayelerinden birisi de 11 ay boyunca yorulan vücudu dinlendirmektir. Özellikle sindirim sistemi için adeta bir senelik izin sayılan oruç, aynı zamanda vücut için detoks görevi görür. Uzun saatler aç kalan vücudu, iftarda ağır yemeklerle yormak hem yüksek miktarda kalori almaya hem de mide ve bağırsak problemlerine sebep olacaktır. O yüzden iftarda olabildiğince hafif, besin değeri yüksek, kalori değeri düşük ve küçük porsiyonlarla beslenmek hem orucun gerçek maksadına ulaşmanıza hem de şifa bulmanıza sebep olacaktır.

Oruç sırasında otofaji denilen olay gerçekleşir, hücreler yenilenir, dokular kendini tamir eder, kan yağları azalır, kan şekeri normal seviyeye iner, tansiyon dengelenir, karaciğerde depolanan yağlar erir, fazla kilolar ve toksinler atılır, vücut sıhhat bulur. Bunun için yapılması gereken yegane şey doğru beslenmektir. İftarda orucu 1 adet hurma ve cevizle açarsanız düşen kan şekeriniz de hızla dengelenecektir. 1 -2 adet zeytin ve küçük bir parça peynir de hem iştahınızı açacak hem de fazla yemenizi önleyecektir.  İftarda az yağlı ve besleyici bir çorba, 1 kase mevsim salatası, 2-3 kaşık yoğurt, küçük bir porsiyon da ana yemek tüketimi yeterli olacaktır. Pirinç pilavı, makarna, börek, kızartmalar, hamur işleri, ağır soslarla hazırlanmış yemekler, kremalı ve şerbetli tatlılar gibi yüksek kalori içeren yiyecekler iftar menüleri içinde ne kadar az yer alırlarsa o kadar iyi.  Ana yemek olarak ızgara, teflon yahut fırında pişirilmiş et çeşitleri, sebze yemekleri ve baklagiller tercih edilmelidir.  Mayonez, krema, bol tereyağı ve margarin içeren soslar ve yemeklerden de kaçınmak gerekir.

ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz 1

Sahurda Neler Tüketilmelidir?

Sahur yemeğinin yine iftar yemeği gibi hafif olması gerekiyor. Hatta çok daha hafif. Bu öğünde yenecek yemeklerin gün boyu tok tutacak, kan şekerini dalgalandırmayacak, daha çok protein ağırlıklı besinlerden oluşmasına dikkat etmek gerekiyor. Dolayısıyla daha çok kahvaltı türü bir öğün doyurucu ve tok tutucu olacaktır. Yumurta, az tuzlu peynir, az tuzlu zeytin, yoğurt, süt, domates, salatalık, biber ve yeşillik tüketilebilir. İftardan kalan yemeklerin tüketilmesi midede yanma, ekşime ve hazımsızlığa sebep olur. Ayrıca sıvı tüketimine de önem verilmeli ve yeteri kadar su tüketilmelidir. Beyaz ekmek ve pideden ziyade, 1-2 dilim tam buğday unu ile yapılmış ekmekler tercih edilmelidir.

Sahurda Yenmemesi Gereken Besinler

Sahur yemeği sabaha yakın saatlerde yenen bir yemek olmasına rağmen henüz gün ağarmadan yendiği için metabolizmanın yavaş olduğu zaman dilimine denk gelir ve vücutta yağlanmaya sebep olabilir. Sahurda kızartmalar; kavurma, sosis, salam, sucuk, pastırma gibi şarküteri etleri, pilav, makarna, börek, hamur işi gibi ağır yemekler; şerbetli tatlılar, çikolata, bal, reçel, kaymak gibi yüksek kalorili yiyecekler ramazan menüsü içinde tüketilmemelidir.

Ramazanda Su Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Ramazanda oruç boyunca susuz kalan vücutta özellikle böbreklerin hasar görmemesi için yeterli düzeyde su tüketmek gerekir. Ama aşırıya kaçmak da böbreklere yük bindireceğinden sınırı aşmamak gerekir. İftar ile sahur arasında 2 litreye yakın su tüketmek vücut için son derece faydalı olacaktır.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video