19 Mart 2024
Genel

Rezene Çayı Nasıl Yapılır?

İnsan sağlığı hayattaki bir çok konudan daha önemli bir konudur. Sağlık üzerine bir çok araştırma, deneyler ve incelemeler yapılsa da doğadaki bazı bitkiler kendi halinde şifa kaynağı olarak bizlere yardımcı olmaktadır. Bu şifa kaynaklarından biri de bir çok derde deva olabilecek olan rezene çayıdır.

Rezene,  kırlarda ve yol kenarlarında yetişen, yeşil yapraklı, küçük sarı çiçekleri olan bir bitkidir. Rezene çayı da bu bitkinin tohumlarından elde edilmektedir. Peki rezene çayı nasıl tapılır, faydaları nelerdir?

Rezene Çayı Nasıl Yapılır? 2

Rezene, tohumu ekilerek yetiştirilebilmektedir. Maydanozgiller familyasından olan rezene, 120 cm boyuna kadar ulaşabilmektedir. Çiçekleri bitkinin uç kısmında açan rezene tatlı bir kokuya sahiptir. Damar genişletici, bağırsak gazlarını alıcı, balgam sökücü özellikleri ile yemeklerde de tercih edilen rezene alternatif tıp için sıkça kullanılmaktadır.

Rezene çayı yapımı çok kolaydır. Dilerseniz bir fincan olarak dilerseniz de daha fazla demleyerek tüketebilirsiniz. Rezene çayı nasıl yapılıyor?

Fincan olarak demlemek için bir fincan sıcak suya 1 – 2 çay kaşığı rezene taneleri eklenir ve bir süre demlemeye bırakılır. Çayın tadının daha farklı olmasını isteyenler dilerlerse biraz taze portakal kabuğu da ilave edebilirler.

Bir fincandan daha fazla demlemek ve uzun süreli kullanmak için de, yeteri kadar rezenenin üzerine 1 litre sıcak su ilave edilir ve demlemeye bırakılır. Termosta demlemek hem sıcak kalması hem de daha uzun vadede tüketilebilmesi için daha avantajlı olacaktır. Termos kullanılacaksa çayı akşamdan demlemek daha faydalı olacaktır. Böylelikle sabaha kadar rezenede ki bütün faydalı bileşkeler ortaya çıkacaktır.

Rezene Çayı Nasıl Yapılır? 3

Rezene çayı büyüklerde günde 3 – 4 fincan yemeklerden önce, bebeklerde ise günde  3 – 4 çay kaşığı olarak tüketilebilir. Yalnız rezene çayı her ne kadar doğal bir bitki olsa da bazı kişilerde alerjik sorunlar yaratabilir. Bu nedenle ilk günlerdeki kullanımlarda bu etkinin olup olmadığı incelenmelidir. Bitkiye karşı alerjisi olanlarda ve düşük tansiyon sorunu olanların rezene çayı kullanması önerilmemektedir.

Rezene çayının bir çok faydası bulunmaktadır. Aşağıda liste halinde faydalarını paylaştığımız rezene çayı için en çok sorulan sorulardan biri de rezene çayı zayıflatırmı sorusudur. Rezene çayının tek başına zayıflatma özelliği elbette ki olamayacaktır. Ancak uygulanacak diyetlerde ve egzersizlerle birlikte yardımcı olabilmektedir.

Sindirim sitemi üzerindeki etkileri ve yağ yakma özelliği bu süreçte zayıflamanıza yardımcı olabilecektir. Fakat tek başına rezene çayı kilo verme konusunda yeterli olmayacaktır. Rezene çayı zayıflamaktan ziyade diğer faydaları ile  ön plana çıkmaktadır.

Rezene Çayı Nasıl Yapılır? 4

Rezene çayının faydaları :

  • Sindirim sistemi bozukluklarına faydalıdır.
  • Karaciğer hastalıklarına iyi geldiği öngörülmektedir.
  • Uykusuzluğa iyi gelir.
  • Gastrit sorunlarında yardımcıdır.
  • Öksürük giderilmesinde yardımcı olur.
  • Böbrek taşlarından kurtulmada destekler.
  • Safra kesesi ve sindirim sistemi organlarının hastalıklarına karşı destekçi olur.
  • Kabızlığa iyi gelir.
  • İdrar sökücü ve terletici etkiye sahiptir.
  • Karaciğer, böbrek ve üriner sistemlerdeki iltihaplı hastalıklara karşı etkilidir.

Rezene çayı içerisinde A, C, B, P vitaminleri, çinko, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, selenyum, fosfor gibi bir çok bileşeni bulundurmaktadır. Bu özellikleri ile alternatif tıp için iyi bir seçenek olarak kullanılan rezene çayı fiyatı bakımından da uygundur.

Rezene Çayı Nasıl Yapılır?

Taneler halinde veya poşet çay olarak alabileceğiniz rezene çayı ortalama olarak 20 poşeti 4 – 5 TL, taneler halinde ise 250 Gr. 10 TL civarında satılmaktadır. Tabii ki bu fiyatlar markadan markaya azda olsa değişiklik göstermektedir.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video