28 Mart 2024
Yeme İçme

Şalgam Nasıl Yapılır

Coğrafyamızın zengin çeşitliliği, geleneksel mutfağımıza da yansır. Adana şehrinin ve aslında yeme içme kültürünün en önemli renklerinden birisi olan şalgam içeceği, günlük yaşamın ve özellikle kebap sofralarının ayrılmaz ve sadık bir parçasıdır. Bilhassa Adana’da hemen her köşe başında şalgam satan büfeler görmek; restaurantlarda ve esnaf lokantalarında her yemek masasında şalgam suyu şişeleriyle karşılaşmak son derece tanıdık bildik bir histir.

Şalgam, Adana’da 1930’lu yıllarda bulunmuş, aslında ir nevi icat edilmiştir. Şalgam geleneği işte o yıllardan bu yana sürdürülmektedir. Ana malzemesi şalgam turpu ve mor havuç olan şalgam suyu, çoğunlukla Konya ve Niğde Ereğli dolaylarından temin ediliyor. Çukurova bölgesinde de evlerde dahi üretimi yapılmaktadır. Büyük imalathanelerde üretilen şalgam suyunun nasıl elde edildiğini merak edenlere ve şalgam nasıl yapılır diye soranlara merak gidermesi açısından ufak bir tarif verebiliriz.

salgam-nasil-yapilir-1Şalgam Suyu Yapımı İçin Malzemeler

Malzemeler:

-Mor havuç

-Şalgam turpu

-Ekşime hamur; bulgur unundan fermantasyon yapılarak sağlanan ekşime hamur (maya)

-Tuz

-İsteğe göre acı

İlk önce şalgam mayalanır. 2-3 gün mayalanma süreci vardır. Sonrasında maya suyu alınır ve fıçılara konur. Havuçlar iyice soyulup doğrandıktan sonra mayalı suya atılır. Şalgam turpu da ufak ufak doğranıp ilave edilir. Karışım 5 gün bekletilir. 5 gün sonunda imalathanede üretim yapılıyorsa, fermantasyonu bitmiş ürünlerin laboratuvarda analizleri yapılıp onay verildikten sonra filtrasyon işlemi yapılıp dolum noktasına iletilir.

Evde üretim yapılırken mayalanma bitikten sonra süzülür, şişelendikten sonra 2-3 ay  uygun koşullarda saklanır. Tam içilecek kıvama geldikten sonra son tüketiciye ulaşır.

İşte Adana doğumlu olan ve şimdilerde tüm ülkenin damak zevkine hitap eden geleneksel lezzet şalgamın hikayesi böyle. Başta Adana olmak üzere güney illerinde daha sık tüketilen ve son derece faydalı olan bu içeceği fazla abartmamak koşuluyla her gün tüketmekte bir sakınca yoktur.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video