29 Mart 2024
Sağlık

Şeker Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Şeker hastalığı çağımızın vebasıdır. Şöyle kısaca bir istatistiklerden derlediğimiz bilgilere göz atarsak: Dünya üzerinde 11 yetişkin kişiden biri şeker hastası.  Toplam diyabetli sayısı 415 milyon. Yine iki şeker hastasından biri hasta olduğunu bile bilmiyor. Dünya üzerinde yapılan sağlık harcamalarının yüzde 12’si şeker hastalığı için harcanıyor.

Dünyaya gelen her yedi bebekten biri gebelik diyabeti etkisi taşıyor. Şeker hastalığı yüzde 75’i orta ve düşük gelir seviyesindeki ülkelerde görülüyor. Yine çok üzücü ama dünya üzerinde 542.000 çocuk tip 1 (yani ileri seviyede) şeker hastasıdır. Nefes aldığımız her altı saniyede bir kişi hayatını bu hastalık yüzünden kaybediyor.

Tüm bu veriler ışığında söyleyebiliriz ki şeker hastalığı çok iyi anlaşılması gereken bir hastalıktır. Peki şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Şeker hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle şeker hastalığı nedir kısaca bir tanımlayalım isterseniz. Vücudumuzda midemizin hemen arkasında pankreas adı verilen bez yer alır. Pankreas kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan bir çok hormon salgılar. Bunlardan biri insülindir.

Eğer pankreas bu hormonu salgılamaz ise hücrenin enerji ihtiyacı karşılanamaz. Bu enerjiyi sağlayan şey glukoz yani şekerdir. Hücreye alınmayan şeker kanda birikmeye başlar. Dolayısıyla kanda bulunması gereken miktarın üzerine çıkar. Bu durumda, kanda biriken çok miktardaki şeker,  tüm hücrelere zarar veren bir zehire dönüşmeye başlar.

Şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Şeker hastalığı tek başına çok önemli bir rahatsızlık olmakla birlikte tüm organların ritmini de bozarak çeşitli hastalıklara zemin hazırlar. Bugün kanserden bile daha tehlikeli bir hastalıktır. Şeker hastası olduğunuzu ya da olmak üzere olduğunuzu anlamanın birkaç belirtisi vardır. Bunlar, en önce çok fazla su içme isteği, sürekli ağız kuruluğudur.

Ayrıca kontrolsüz yemek yemek, tatlı ihtiyacı hissetmek de önemli bir belirtidir. Şeker hastaları çok sık idrara çıkarlar. Hatta geceleri bile bu nedenle sık sık uyanırlar. Sürekli yorgunluk ve halsiz hissetme önemli bir belirtidir. Vücudunuzda oluşan küçük kesik ve yaraların çabuk iyileşememesi yine şeker hastalığı belirtilerinden biridir. Şeker hastalığı görme işlevini de olumsuz etkiler.

Şeker Hastalığı Nasıl Anlaşılır? 2

Eğer sürekli bulanık görme gibi bir şikayetiniz varsa ve yukarda belirttiğimiz şikayetlerle paralel görülüyorsa vakit kaybetmeden bir diyabet uzmanına görünmeli ve tetkiklerinizi yaptırmalısınız.

Şeker hastalığının tedavisi nasıl yapılır? Şeker hastalığı tedavisi hayat boyu devam eder. Tedavide amaç kandaki şekeri ayarlamaktır.  Kan şekeri yükselme ve düşmelerini engellemek, düzene sokmak hedeflenir. Şeker hastalığının kontrollü seyretmesi demek kan şekeri seviyesini normal tutmak demektir. Bunu sağlayabilmek için izlenmesi gereken temel iki kural vardır: Sağlıklı beslenme ve egzersiz.

Sağlıklı beslenme demek sağlıklı bir kişinin zaman içinde şeker hastası olma riskini azaltmak aynı zamanda şeker hastası olan bir kişinin de dengeli bir kan şekeri seviyesinde yaşamasını sağlamak demektir. Şeker hastalarına yönelik özel beslenme programları uygulanır. Bu diyetlerde hastanın ihtiyacına göre karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve lif desteği sağlanır.

Şeker Hastalığı Nasıl Anlaşılır? 3

Sağlıklı beslenmede tüm kişiler için genel kural karbonhidrat içeren besinlerin kontrollü tüketilmesidir. Egzersiz, vücudumuz için çok gereklidir. Vücudun şekeri (enerjiyi) etkili bir şekilde kullanmasını sağlar. Kilo verimine yardımcıdır.

Şeker hastası teşhisi konmuş kişilerin ilacı ise insülindir. Vücut içerde insülin üretemediği için dışarıdan takviye gerekir. Tip 1 adı verilen ileri seviyedeki şeker hastalarının, yaşamlarını sürdürmeleri için düzenli olarak insülin almaları gerekirken, tip 2 hastalar ağızdan ilaçlarla bu desteği sağlayabilirler.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video