29 Mart 2024
Yaşam

Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır

Tilavet secdesi nasıl yapılır, Kur’an-ı Kerim’de on dört yerde secde ayeti geçer. Bu secde ayetlerinin okunduğu ve işitildiği durumlarda secdeye varmak gerekir. İşte tilavet nedir ya da tilavet secdesi nedir sorularının yanıtlarını burada alabilirsiniz. Kur’an-ı Kerim’de secde ayeti olarak geçen ayetlerde belli kaideler ölçüsünde secdeye kapanmak gerekir. Yani bu ayetler okunduğunda bunu duyan kişinin, anlamını bilmese bile secde yapması vaciptir.

Gelelim tilavet secdesi nasıl kılınır ve tilavet secdesinde ne okunur kısmına…

Namaz dışında secde ayetini okuyan veya secde ayetini işiten kişi, tilavet secdesine niyet ederek abdestli olarak, kıbleye karşı ayakta durup, elleri kulaklara kaldırmadan ” Allahü ekber ” diyerek secdeye gider.

Üç defa ” sübhâne rabbiye’l-a’lâ ” dedikten sonra, tekbir alarak secdeden kalkar ve ” semi’nâ ve ata’nâ gufrâneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr ” der.

  • Niyet şarttır.
  • Niyetsiz sahih olmaz.
  • Secde ayetini işiten cünup veya abdestsiz kimse, temizlendikten sonra tilavet secdesi yapar.
  • Bir oturumda, bir secde ayetini birkaç defa okuyan ve işiten, hepsi için bir secde eder.
  • Bir oturumda ne kadar secde ayeti okunmuşsa, o kadar tilavet secdesi gerekir.
  • Mesela üç secde ayeti okunursa, üç secde gerekir.

Namazda tilavet secdesi:

  • Namazda okunan secde ayetini namazda olmayan bir kimse işitirse tilavet secdesi yapar.
  • Namazda olan kimse, namaz dışından bir kimsenin okuduğu secde ayetini işitirse, namazını tamamladıktan sonra secde yapar.
  • Namaz kılan kişi okuyunca, hemen ayrıca rüku veya bir secde yapıp ayağa kalkar.
  • Okumasına devam eder.
  • Secde ayetini okuduktan iki üç ayet sonra namazın rükuya eğilirse ve tilavet secdesine niyet ederse, namazın rüku veya secdeleri, tilavet secdesi yerine geçer.

Kur’ân’daki tilavet secdesi ayetleri şöyledir:

  1. A’râf sûresinin 206
  2. Ra’d sûresinin 15
  3. Nahl sûresinin 49 
  4. İsrâ sûresinin 107 
  5. Meryem sûresinin 58 
  6. Hac sûresinin 18
  7. Furkân sûresinin 60 
  8. Neml sûresinin 25
  9. Secde sûresinin 15 
  10. Sâd sûresinin 24
  11. Fussilet sûresinin 37 
  12. Necm sûresinin 62
  13. İnşikak sûresinin 21 
  14. Alâk sûresinin 19. âyetleri secde ayetleridir.

Bir de sehiv secdesi vardır. Sehiv secdesi gerektiren durumlar nelerdir ona da bir bakalım.

Hanefi mezhebine göre namaz kusurlu kılındığında, kusuru düzeltme amacıyla, son oturuşta Ettehiyyatü’yü okuduktan sonra yapılan secdedir. Kusur; farzda geciktirme veya vaciplerden birini unutma veya daha sonraya bırakma, ya da vaktinden evvel yapılması hallerini kapsar. Namazın içinde bunun farkına varıldığında, namaz bitiminde sehiv secdesi yapılır.

Son oturuşta Ettehiyyatü okunduktan sonra imam kişi yalnızca sağ tarafına; namazı yalnız kılan kişi ise her iki tarafına da selam verir ve “Allahü Ekber” diyerek iki kez secdeye varır. İkinci secdeden sonra doğrularak oturur ve tekrar Ettehiyyatü,  Salli-Barik ve Rabbena Atinaokunup önce sağ tarafa sonra da sol tarafa selâm verilir.

Son oturuşta Tehıyyât okunduktan sonra, imam olan kimse sadece sağ tarafına, yalnız kılan ise iki tarafına da selâm verir ve hemen ardından Allahü Ekber” diyerek iki defa secdeye varır. İkinci secdeden sonra doğrulup oturur ve yeniden Tehıyyâtı, salâvat ve duaları okuyarak selâm verir. Böylece sehiv secdesi yerine getirilmiş olur.

Cemaatle kılınan namazlarda her iki tarafa da selam verildiğinde cemaat yanlışlıkla namaz bitti zannederek dağılıp gitmesin diye sadece sağ tarafa selam verilmesi daha uygun bulunmuştur.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video