19 Mart 2024
Eğitim

Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılır?

2017 üniversite tercihleri yaklaşırken, öğrencilerde oldukça büyük bir korku ile tercih yapma süreci de başladı. Tercih döneminde çevrendeki çok sayıda fert kulaktan dolma bilgilerle gerek bölüm gerekse şehir tavsiyelerinde bulunacaktır. Fakat burada dikkat etmen ihtiyaç duyulan nokta her şeyden önce kendinin ne istediğini belirlemen.

Ailenden birileri ya da çevrenden birileri hiç fark olmadan sana verdikleri tavsiyeleri kendi süzgecinden geçir ve eğer mantıklı değilse kabullenme. Baskı kurma noktasına kadar gelebilirler fakat yine de yılmadan kendi hayalin için savaş ve tercihlerini de bu doğrultuda yap.

Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılır?

Üniversite tercih yapma döneminde meydana getirilen en büyük hatalardan birisi de yıl kaybı yaşamamak için “Çalışır, 4 senelik lisans eğitimine geçerim.” diyerek meydana getirilen ön lisans tercihleri olmaktadır. Öğrencilerin zorlandığı DGS’de başarılı olmak da yetmiyor. Üniversitelerin dikey geçiş kontenjanları oldukça sınırlı. Geçiş icra eden öğrenciyi ise bir senelik intibak durumu bekliyor.

Bu süre içinde hiçbir dersten başarısız olmaması ihtiyaç duyulan öğrenci, bir yıldan sonrasında öteki öğrenciler şeklinde eğitimine devam ediyor. Çoğu zaman meslek lisesi ve imam hatip lisesi mezunu öğrenciler bu şekilde bir tercihte bulunuyor. Elbet bu geçişi başarıyla tamamlayan istisnai durumlar da mevcut. Eğitimini hem ön lisans bununla birlikte lisans eğitimi ile bitirenler oldukça başarılı bölgelere gelebiliyor.

Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun bir tek bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, talibin yerleştirme puanlarıyla ya da sınavsız geçişle girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

  • Üniversite tercihleri için önce birkaç bölüm seçin. Tercihen bu bölümler birbirleriyle ilişki ve bağlantılı olsun.
  • Bu bölümleri iyi araştırın ve kendi içinde sıralama yapın. Tercih yaparken önceliği daha iyi bölüme vermekte yarar vardır.
  • Gelecekte yapmak istediğin mesleği gidip yakından inceleyin. Muhakkak o mesleği icra eden birinin yanında minimum bir gün geçirin. Kimi süre televizyonda izlediğimiz ve popüler olan meslekler ya da insanoğlun genel kanısı yanlış ya da noksan olabiliyor. Bu şekil eksik bilgilerin yahut yanlış anlaşılmaların önüne geçebilmenin en iyi yolu budur. Bu şekil mesleklere özenen dostlar için en iyi yol bu meslekleri icra edenlerin yanında belli bir süre geçirip gerçeği görmeleridir. Tercihler başarı sırasına göre yapılmalıdır.
  • Devlet ya da vakıf üniversitelerinde yabancı dil, yurt dışı öğrenci değişiklik imkânları, yetişim-iş imkânları, çift dal – yan dal, burs vb. Gibi imkânları iyi araştırın, eğer tercih yapacağınız üniversitelerde bu gibi imkânlar varsa onları öncelikli tercih etmeniz faydalı olacaktır.

Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılır? 1

  • Ülkemizdeki iş bulamayan üniversite mezunlarının çoğu okumuş olduğu bölümle ilgili her hangi bir çalışma-yetişim-edinim sahibi değildir. Üniversitede okuyan biri bununla birlikte bu okuma süresi içinde çalışır, iş tecrübesi edinir ve çevre sahibi olursa, üniversite mezunu olduktan ondan sonra iş bulma ihtimali terfi edecektir. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim meydana getiren bölümlerin harç miktarları düzgüsel öğretimlere bakılırsa çok yüksektir. Hem Türkiye’de bununla birlikte yurtdışında okunan yıllar için bir karşılık ödenmektedir.
  • Tercih yapmak arzu ettiğiniz üniversite ve bölümlerin mutlaka var ise özel şartlarını ve açıklamalarını okuyun. Bu özel şartlarda o bölüme ve üniversiteye ilişkin her türlü bilgiyi bulabilirsiniz. Bu kapsamda üniversite tercih robotu da oldukça etkili olabilmektedir.
  • İlk 4 – 5 tercihi kazanma ihtimalinizin düşük olduğu yüksek puanlı bölgeleri yazın. Daha sonrasında puanınıza yakın ve puanınızın altında bölgeler yazabilirsiniz. Tercih sıralamasında son yapacağınız tercihlere dikkat edin. Sınavsız geçiş ve açık öğretimde sapanca sınırlaması olmayan bölümler haricinde iki yahut dört senelik okul kazanırsanız ister okuyun ister okumayın bir sonraki yıl OBP’nız yarıya düşer.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video