29 Mart 2024
Genel

Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Boya lekelerinin içerisinde çıkarılması çok zor olan bir lekedir. Yağlı boya lekesi oldukça zor bir lekedir. Çıkartılması zorda olsa çıkarılabilir. Yağlı boya lekesini betondan ve sert yerlerden çıkarmak için tinerle silerek çıkartılır. Tineri her yerde kullanmak doğru değildir.

Giysideki Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar

Kumaşlardan yağlı boya lekesini çıkarmak için kumaşı ters çevirerek ılık suyla ağartıcı olmayan bir deterjanla silmek gerekir. Bu işlemi boya çıkana kadar yapmak lazımdır. Bu işlemin ardından kumaş bol suyla yıkanıp daha sonra durulanmalıdır. Yağlı boya lekesi çamaşırdan çıkmıyorsa beyaz kumaşlarda kullanılan ağartıcıyı kullanarak çıkarılmalıdır.

Fakat ağartıcı kumaşta renk kaybına neden olacağından kumaşın gözükmeyen bir yerinde deneyerek renk kaybı yapmıyor ise kullanılmalıdır. Pamuklu, yünlü ve keten kumaşlarda yağlı boya lekesini çıkarmak için ilk önce lekeli yere bolca pudra dökülmelidir. Daha sonra lekeli olan bölge alkol ya da etere batırılmış olan bir bezle silinmelidir.

Bu kullanılan kimyasal maddeler yanıcı olmalarından dolayı ateşe yaklaşılmamalıdır. Daha sonra kıyafeti bol suyla yıkanıp durulandıktan sonra asılarak kurutulmalıdır. Çamaşır makinasına atılmamalıdır.

Elbise deki kurumuş yağlı boya lekeleri amonyak kullanılarak çıkarılmaktadır. Amonyak kurumuş boya lekesinin üzerine biraz dökün ve 30 dakika kadar bekleyin. Bu işlemden sonra alkol ya da eter ile silerek lekeyi çıkarmış olursunuz. Daha sonra kumaşı durulama yapıp yıkayın ve kuruması için asın.

Giysideki Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar

Diğer bir boya lekesi çıkarma işlemi de beyaz temiz bir beze tiner dökülerek lekenin üzerine tampon yaparak çıkarılır. Tiner yanıcı ve uçucu bir kimyasal olduğu için açık havada bu işlemi yapmalısınız. Bu işlemler sonucu yağlı boya lekesini çıkaramadıysanız en son olarak elbiseleri kuru temizlemeye vererek lekeden kurtulmuş olursunuz.

Parkeden Yağlı Boya Nasıl Çıkar

Yağlı boyalar ahşap malzemeden zorda olsa çıkarılmaları imkansız değildir. İlk önce elinize eldiven giymelisiniz. Elinize bir fırça alarak boya çıkarıcı olan tiner gibi kimyasallardan birine fırça ile batırın. Daha sonra batırmış olduğunuz fırçayı boya üzerine birkaç kez sürünüz ve beklemeye başlayın.

Bu işlemin ardından kalan boyayı sert bir cisimle kazımaya başlayın. Bu işlemi birkaç kez deneyin. Daha sonra boya çıktıktan sonra yumuşak temiz bir bez ile nemli olarak siliniz. Kumaşa, halıya, perdeye ve koltuklara bulaşmış olan yağlı boya lekeleri insanın canını sıkar.

Parkeden Yağlı Boya Nasıl Çıkar

Bu durumlarda boya dökülmüş olan yere hemen pudra dökün. Daha sonra lekeli olan yeri eter ve alkolle silmeye bakın. Daha sonra bu bölgeyi soğuk suyla bolca yıkayın .

Halıdan Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar

Halılara dökülmüş olan yağlı boya lekesini çıkarmak için şu yolları denemekte fayda var. Boya lekesi hemen fark edilirse boya üzerine hemen pudra dökerek yayılmasını engelleyin. Daha sonra sert bir cisim ile kazıma yapın. Kazıma yaptıktan sonra alkol veya kolonya ile silip yıkama yapınız.

Halı üzerinde boya kurumuş ise sert cisimle kazıyın. Daha sonra ılık suyla deterjanı karıştırarak yıkayın ve durulayın. Halıda nem bırakmayın. Halı kuruduktan sonra halıyı elektrik süpürgesiyle vakumlama yaparak eski haline getirin.

Halıdan Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar

Yağlı boyalar sert zeminlere dökülmüş ise boyayı tinerle silerek çıkartabilirsiniz. Tiner yanıcı madde olduğu için elinize eldiven giyerek boya çıkarma işlemini yapın. Daha sonra boyalı yerleri sabunlu suyla yıkayın. Tineri elbiselerde ve halılarda kullanmayın.

Kumaşa ve halıya büyük zararlar verir. Kumaşlarda temizleme yapmadan önce kumaşın yıkama etiketini dikkatle okuyun. Hangi temizleme işleminin yapılacağını kumaşta bulunan etikette yazmaktadır ve ona göre temizleme yapmalısınız.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video