20 Nisan 2024
Anne ve Çocuk

Anne Karnında Bebek Nasıl Beslenir?

Özellikle hamileliğin 1-3. Ayları arasındaki beslenme oldukça önemlidir. Bebeğin sağlıklı fizyolojik ve zekâ gelişimi için demir, folik asit, iyot, çinko, vitamin B, Omega 3 ve 6 yağ asitleri şeklinde vitamin ve minerallerin gerekli besin kaynaklarından sağlanması gerekir.

Hamilelikte kilo alımı en çok 16-24. Haftalar arasında olur. Hamilelik süresince alınması ihtiyaç duyulan toplam kilo averaj 12-15 kg. aralığındadır. İlk aylarda bulantı ve kusma problemi yaşayan anne adayları bu zamanda kilo verilebilirler. 16. Haftadan itibaren bu belirtilerin kaybolması ile beraber anne adayları zor geçen üç ayın acısını çıkarmak için adeta yemeklere hücum etmeye geçebilirler ve hızlı kilo alım süreci başlayabilir.

Anne Karnında Bebek Nasıl Beslenir?

Sanılanın aksine en çok kilo alımı son aylarda değil hamileliğin 16-24. Haftaları arasında olur. İdeal kilo alımı ilk 12 haftada gebelik öncesi kiloda sabit kalıp, takip eden aylarda ortalama 1,5 -2 kilo almaktır. Bu kapsamda bebek anne karnında nasıl beslenir? Sorusu da büyük bir öneme sahip olmaktadır.

  • Hamilelik sürecinde öğünler 3 ana ve 3 ara öğün olarak atlanmadan yapılmalıdır.
  • Sabah kahvaltısı geç saatte yapıldığında tüm öğünler sarkacağından akşam geç saatlerde yemek yeme zorunluluğu olacaktır.
  • Bu da sindirim problemlerine ve aşırı kilo almaya neden olacaktır.
  • Saat 18.00’den sonrasında ana öğün yiyecek tavsiye edilmez bir tek ara öğün tüketilebilir.
  • Yemekten 2 saat sonrasında taze meyvelerle ara öğün yapılmalıdır.

Gebelikteki demir ihtiyacını kâfi oranda sağlamak zordur. Çünkü etkin bir şekilde emilimi sağlanamamaktadır. Bundan dolayı demirden zengin bir rejime ek olarak, hekiminizin verdiği demir takviyesini kullanmanız gerekir.

Bu takviyelerin en iyi şekilde emilimini sağlamak içinse, demir ilaçlarının yemeklerle beraber değil, aç karnına ya da meyve suyu ile alınması önerilmektedir. Demir; yumurta, et ve türevleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kuru meyvelerde bulunur. Gebelik süresince kemik yapısını oluşturan kalsiyumun kâfi oranda alınması, bebeğin iskelet yapısını geliştirdiği şeklinde, annenin de kemik kütlesini korumasına yardımcı olur.

A vitamini, hem bebeğinizin bununla beraber sizin hücre sağlığınıza çok önemli katkılarda bulunur.  Balık, süt, yoğurt, yumurta sarısı, havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates benzer biçimde sebzelerde yüksek oranda A vitamini bulunur. Anne talibinin dengeli beslenmesinin yanında, güneş ışığından da yararlanması büyük ehemmiyet taşır. C vitamini, bitkisel kaynaklı besinlerde bulunan demirin vücut tarafınca emilimine destek verir.

Anne Karnında Bebek Nasıl Beslenir? 1

Gebelikte demir ihtiyacınız yaklaşık iki katına çıktığı için C vitamini alımı sağlanmalıdır. C vitamini bununla birlikte vücudu enfeksiyonlara karşı da korur. Turunçgiller, domates, brokoli, kivi, kuşburnu ve patates C vitamininin varlıklı kaynaklarıdır. Anne talibinin sigara içme alışkanlığı: Gebelikte anne talibinin sigara içme sayısının artması bebeğin düzgüsel kilonun altında doğma ihtimali yükselir.

Anne adayının muntazam beslenmemesi: Bebeğin gelişme göstermesi anne talibinin yediği besinlerle yakından ilgilidir. Yeterince düzgün beslenmeyen gebelerin bebekleri daha düşük şişman doğmaktadır. Anne adayının gebelik döneminde günlük 1500 Kalori altında bir beslenme düzeni oluşturması, yetersiz beslenmenin bulunmuş olduğunu gösterir.

Fazla oranda ruhsal ve bedensel aktivitede bulunmak: Anne talibinin fizyolojik koşulları ağır olan işlerde çalışması halinde, ruhsal açıdan stresli bir ortamda bulunması halinde de, bebeğin düşük şişman doğması riskini yükseltir.

Anne Karnında Bebek Nasıl Beslenir? 2

Anne adayında gebelik döneminde oluşan ve gebelik öncesinde mevcut çeşitli hastalıklar: Bebeğin düşük şişman doğmasında etkili olacak olan gebelik zehirlenmesi, romatizmal hastalıklar ve yüksek gerilim şeklinde rahatsızlıklar dikkate alınmalıdır. Bunlar gelişme geriliğinin sebepleri arasındadır.

Anne talibinin yapısal olarak minik olması ve yetersiz kilo alması: Gebelik öncesi anne adayının 45 kilogram altında olması halinde bebeğin ufak doğma olasılığı artmaktadır. Gebelik sürecinde de annenin yetersiz kilo alması yahut yedinci aydan itibaren azca kilo alması gelişme geriliğinin olma mümkünlüğünü yükseltir.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video