19 Nisan 2024
Sağlık

Ayakta Su Toplaması Nasıl Geçer, Ayakta Su Toplaması Nasıl Tedavi Edilir?

Derinin dış katmanlarında içi su dolu baloncukların oluşumu su toplaması olarak adlandırılır ve çok sık karşılaşılan bir durumdur. Her ne kadar olumsuz bir durum gibi gözükse de aslında bu su dolu baloncuklar vücudun hasar gören cilt katmanını korumak için gösterdiği reaksiyonlardandır. Su toplaması; güneş yanıkları, alerji, egzama, donma, bakteriyel enfeksiyonlar ve böcek ısırıkları yüzünden meydana gelebilir. Fakat en büyük sebep “sürtünme”dir. Ciltte sürtünme meydana geldiğinde hücre hasarı oluşur. Su toplaması vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelebilir. Bu yazıda Ayakta Su Toplaması konusuna değineceğiz.

Ayakta Su Toplaması Nasıl Geçer Ayakta Su Toplaması Nasıl Tedavi Edilir

Ayakta Su Toplaması Neden Olur?

Ayak su toplaması ayakla ayakkabı arasındaki sürtünme sebebiyle oluşabilir. Ayak su toplaması çoğunlukla ciddi bir hadise değildir ve evde antibiyotik içeren kremlerle tedavi edilebilir. Aslında su toplamasını en iyi tedavi şekli kendi kendine iyileşmesine izin vermektir. Fakat eğer acı veren cinstense hijyen kurallarına dikkat ederek ve sterilizasyonu yapılmış aletlerle patlatılabilir.

  • Çok yürümek ve koşmak da ayağı zorlayarak tahriş olmasına ve su toplamasına sebep olabilir.
  • Ayakkabının içine giren taş, kum, çakıl gibi maddeler deride tahribat yaratarak su toplamasına sebep olabilir.
  • Yanlış çorap ve ayakkabı seçimi ayak su toplaması yapabilir. Ayakkabı satın alırken ayakla uyumlu ve ortopedik olmasına dikkat edilmelidir.
  • Yanıklar, güneş yanıkları, alerjik reaksiyonlar, kimyasallar, mantar enfeksiyonu, suçiçeği, egzama ve uçuk gibi problemler de ayakta su toplaması yapabilmektedir.

Ayakta Su Toplaması Nasıl Geçer?

Baloncuğun içinde bulunan sıvı kırmızı ise, bu o bölgedeki kılcal damarların hasarlı olduğunu gösterir. Eğer sıvı sarımsı bir renk almışsa bölgede enfeksiyon olduğu anlamına gelir ve acil tedavi gerektirir.

  1. Ayak su toplaması ve ayak altı su toplaması durumlarında su toplayan yeri kapatın. Böylelikle tahrişi ve enfeksiyon olasılığını azaltmış olursunuz. Su toplayan bölgeyi gazlı bezle ya da gevşek bırakılmış bir bandajla kapatın. Eğer su toplayan bölge çok acıyorsa, üzerine baskı uygulamamak için sargıyı yuvarlak şekilde keserek bağlayabilirsiniz.
  2. Antibiyotikli merhem yahut vazelin kullanabilirsiniz. Antibiyotikli merhemler su toplayan bölgenin enfeksiyon kapmasını önlemeye yardımcı olur. Su toplayan bölgeye temas etmeden evvel ve temas ettikten sonra ellerinizi yıkayın.
  3. Sürtünmeyi azaltmak için krem yahut pudra kullanabilirsiniz.  Zira sürtünme, su toplama durumunu daha da kötüleştirir ve ıstırabı arttırır.
  4. Su toplaması iyileşme sürecindeyken bol, yumuşak dokulu ve çift kat çorap giyebilirsiniz. Bu önlem hem ağrıyı azaltır hem de iyileşme sürecini hızlandırır.
  5. Su toplaması iyileşirken ayaklarınıza mümkün olduğunca dokunmayın.
  6. Su toplayan bölge fazla acı vermiyorsa içini boşaltmamak en doğru seçenektir. Zira enfeksiyon riski oluşabilir. Derinin kendiliğinde soyulmasını bekleyin.
  7. Eğer ayak altı su toplaması oluşmuşsa ve yürümek zorundaysanız pamuklu kumaştan yapılan koruyuculardan kullanabilirsiniz.
  8. Deride su toplaması kaşıntı da yaparak kişinin tahammül sınırlarını zorlar ama su toplayan bölge asla kaşınmamalıdır.

Ayakta Su Toplaması Nasıl Geçer, Ayakta Su Toplaması Nasıl Tedavi Edilir 2

Yanık Su Toplaması Patlatılır Mı?

Isı, ışın, elektrik, donma ve sürtünme sebebiyle meydana gelen yanıklar fiziksel yanık grubuna dahil edilir. Asit ve bazik maddeler ile oluşan yanıklar ise kimyasal yanık sınıfına dahil edilir. Yanık bölge oda sıcaklığındaki suyun altında 20 dakika bekletilir. Yanık üzerine ilaç, merhem türü preparat sürülmemeli; yanığın üzeri nemli bir bezle kapatılmalıdır. Yanık su toplaması vakalarında deriyle temas eden kimyasalların teması bir an evvel kesilmelidir. Yanık su toplaması durumunda su toplayan bölgeyi patlatmak doğru bir seçenek değildir ama dikkatli biçimde ve steril aletlerle bu işlem yapılabilir. Güneş yanığı su toplaması biraz daha farklıdır. Baloncuğun tavan kısmı bozulmadan patlatılmalıdır. Fakat yine de bu müdahaleyi uzman bir hekime bırakmak daha doğru olacaktır.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video