29 Mart 2024
Sağlık

Damar Sertliği Nasıl Anlaşılır, Damar Sertliği Nedenleri

En yaygın kalp ve damar hastalıkları arasında gösterilenlerden birisi de ateroskleroz olarak da bilinen damar sertliğidir. 40 yaşını geçmiş bireylerde daha sık görülür. İlerleyen ve tedavi edilmeyen damar sertliği rahatsızlığı daha ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Bu yazıda damar sertliği belirtileri ve damar sertliği nedenleri gibi konu başlıklarına değineceğiz. Hangi faktörler damar sertliğine zemin hazırlıyor, nelere dikkat etmek gerekiyor ve damar sertliği tedavisi nasıl yapılıyor gelin hep birlikte göz atalım.

Damar Sertliği Belirtileri

Çoğunlukla kendisini farklı sağlık sorunları ile belli eder. Damar sertliği belirtileri damar sertliğinin meydana geldiği bölgeye göre değişiklik gösterir. Kalp damarları sertleştiğinde kalp kasının sağlıklı çalışmasında sorunlar meydana gelir ve bu da kalpte ritm bozukluğu yapar. Böyle bir durumda göğüs bölgesinde ağrı ve vücutta morarmalar meydana gelebilir. Kalp damar tıkanıklığında kalp krizi riski de hayli yüksektir.

  1. Boyunda damar sertliği baş ağrısı, boyun ve sırt ağrısına, işitme ve konuşma bozukluklarına, bellek kaybına, kol ve bacaklarda uyuşmaya sebep olur.
  2. Ayak ve bacaklarda bulunan damarlardaki sertleşme kasılma ve kramp şeklinde hissedilir.
  3. Beyin damarlarındaki sertleşme bilinç kaybı, konuşma ve görme bozuklukları gibi belirtilerle ortaya çıkar.
  4. Böbreklerde oluşmuşsa böbrek yetmezliği ve hipertansiyon gibi problemler ortaya çıkabilir.

Damar Sertliğinin Nedenleri

Damar sertliğinin ortaya çıkışında genetik faktörler ilk sırada yer alır. Bunun dışında:

  • Kadınlarda menopoz sonrası östrojen hormonunda azalma
  • Kanda kötü kolesterolün yükselmesi
  • Sigara tüketimi
  • Yüksek tansiyon
  • Obezite ve eker hastalığı
  • Dengesiz ve yetersiz beslenme
  • Fiziksel aktivite yetersizliği
  • Stres

Damar Sertliği Tedavisi

Tedavide ilk olarak görüntüleme teknikleri kullanılarak teşhis konulur. Ve herhangi bir yerde damar tıkanıklığı olup olmadığı kontrol edilir. Tedavide nasıl bir yol izleneceği hastalığın seyrine göre değişiklik gösterir. Eğer hastalık çok ilerlememişse ilaç tedavisi uygulanırken, ilerlemiş durumlarda bypass ameliyatı ve diğer cerrahi yöntemler uygulanabilir. Bilhassa minimal invaziv cerrahi; küçük kesilerle yapıldığı ve kalbin daha az yorduğu için daha sık tercih edilmektedir. Bu tedavi bilhassa kangren sebebiyle kesilmesi riski bulunan ayaklarda etkili olan bir tekniktir. Küçük kesiden tıkalı damarın içine lokal anestezi altında özel bir ilaç zerk edilir.

Damar sertliğinden korunmak için bilhassa risk grubunda yer alan kişiler düzenli sağlık taraması yaptırmalıdır. Ve damar sertliği teşhisi konmuş kişiler sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırmalıdır.

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Sağlıklı beslenmek damar sertliğini önlemek açısından hayli önemlidir. Balık, taze sebze ve meyve gibi besinlerin ağırlıklı olarak tüketildiği Akdeniz tipi beslenme damar sertliğini önleme açısından oldukça önemlidir. Katı yağlar yerine zeytinyağı; fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler tüketmek de damar sertliğini önlemede destek sağlar. Sigara, alkol, gazlı ve şekerli içecekler, hazır ve işlenmiş gıdalar, rafine şeker, un, tuz gibi yiyecek ve içeceklerin tüketimini azaltmak hatta bırakmak son derece iyi bir seçim olacaktır. Damar sertliği için şifalı bitkiler mutfaktan eksik edilmemelidir. Nar, badem, tarçın, zeytinyağı, zerdeçal, kuşkonmaz ve melisa gibi damar temizleyen yiyecekler ise damar sertliğine karşı düzenli olarak tüketilmelidir. Damar sertliği bitkisel tedavi İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmıştır.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video