Parafin Nedir

Karbon bakımından çokça zengin olan, doymuş hidrokarbonların karışımı olan parafin; mum kıvamında katı bir maddedir.

Ham parafin, renkli ve kokulu ürünler içermektedir.

Sülfat asidiyle işlemden geçirildikten sonra yıkanır ve arındırılır.

Arındırıldıktan sonra hafif yağlar katılır ve daha sonra ise sıkıştırılır.

Arı parafin ise renksiz, yarı saydam, kokusuz ve tatsız suda çözünmeyen bir katıdır.

Kaynamış alkolde çözülür.

Parafin nerede kullanılır?

Kozmetik ve dermatoloji alanında sıklıkta duyduğumuz el ve ayak parafini, evlerimizde vazelin formunda bulunmaktadır.

Dermatologlar ve kozmetikle uğraşan kimyagerler mineral yağlardan elde edilen parafinin cilde iyi geldiğini ve hiçbir yan etkisinin olmadığını söylemektedir.

Uzmanlar mum yapımında kullanılan parafinin sıcak olarak kullanıldığında terleme yaptığını ve vücudun toksin attığını söylemektedir.

Son zamanlara güzellik merkezlerinde sıkça adını duyduğumuz parafinin güzellik açısından birçok uygulaması da bulunmaktadır.

Güzellik merkezlerinde ağda yapımında, el ve ayak bakımında ve hatta zayıflamada kullanılır.

Ciltte hiçbir reaksiyona yol açmadığı, hatta cilde çok iyi geldiği bilinmektedir.

Sağlık açısından da son zamanlarda sıkça duyduğumuz parafin, ellerde meydana gelen sinir sıkışması tedavilerinde de kullanılmaktadır.

Ellere parafin uygulaması esnasında eller metal bir kabın içersinde eritilen parafine katılır.

Elinizi dışarıya çıkardığınızda mum kıvamında elinizde parafin kalır.

Parafin, havayla temas ettiği anda katı hale dönüşür.

Güzellikte ve sağlıkta olumlu dönüşümler alındığı konusunda uzmanlar hem fikirler.

1829 yılında ham petrolden üretilen, renksiz ve kokusuz bir tür mum çeşidi olan parafin ilk başlarda ham petrolün daha verimli olması için bu maddeden ayrıştırılması gerekli olduğundan dolayı ayrıştırılıyordu.

Günümüzde ise ham petrolden ayrıştırılan parafinin hem kozmetik sanayide hem de sağlık sektöründe etkin bir madde olarak kullanılmaya başladığını görüyoruz.

Aynı zamanda parafinle kaplanmış olan kağıt ve karton, hem sıvı hem de katı yiyeceklerin saklanmasında kullanılmaktadır.

Tekstil, eczacılık, kozmetik ve plastik imalatında kullanılan parafin ayrıca bağcılıkla uğraşan kişiler tarafından aşı yerlerinin izolasyonu amacıyla da kullanılmaktadır.

Geniş kullanım alanıyla birçok konuda kullanılan parafinin özellikle meyve ve sebzelerle direk teması ile korunması için kullanılması ise sağlık açısından ciddi bir tartışma oluşturmaktadır.

CEVAP VER