Bugün ki yazımızda; farklı alanlardaki, farklı sektörlerdeki birbirinden deneyimli, ilgili alanlarda meslek sahibi olan, eğitim veren ve bu alanda yol gösteren birçok konuk aldığımız serimiz hakkında bilgilendirme yapacağız.
Konuklarımızı Kadriye Kar Yaşar ile birlikte tanırken aynı zamanda bizlere ilgili oldukları alanlar hakkındaki bilgilerini ve tecrübeleri aktarıyor! Bugün ki konuğumuz ise Turizm sektöründen , Antalya Bilim Üniversitesi , Turizm Bölümü Dr. GÖZDEGÜL BAŞER! Gelin kendisini birlikte tanıyalım ve Turizm sektöründeki kariyer planlamasına göz atalım!
Gözdegül Başer aşağıda ulaşabileceğiniz videomuz da şu soruları cevaplıyor;
- Türkiye’de Turizm alanında iş açıklığı var mı? – Turizmde iyi bir kariyer için nasıl bir yol izlenmeli?
- Turizm sektörü zor bir sektör mü?
- Turizm iyi bir kariyer/gelecek vadeder mi?
- Turizm ve Teknoloji ilişkisi nasıldır?
KADRİYE KAR YAŞAR DİYOR Kİ..
Sabahları neşeyle gittiğimiz, kendimizi başarılı hissettiğimiz ve sevdiğimiz bir işte çalışmak büyük bir ayrıcalık…
Başarılı olduğumuz bir meslekte daha mutlu olur, mutlu olduğumuz bir meslekte daha başarılı oluruz. Küçük yaşlardan itibaren başlayan sınav maratonlarını başarıyla atlatıp, istediğimiz bir programa yerleşsek bile, okurken “istediğimiz gerçekten bu mu?” emin olamıyoruz. Ardından, mezuniyet geliyor ve toplum bize artık gerçek hayata geçtiğimiz, bu yüzden de seçtiğimiz meslek dalında çalışmaya başlamamız gerektiği konusunda baskı yapıyor. O anda bile birçoğumuz hangi işin bize uygun olduğuna dair kararsız kalıyoruz. Hepimiz, bize iş gibi gelmeyen, yeteneklerimizi kullanabileceğimiz ve bizi tatmin edecek bir iş istiyoruz. Aslında aradığımız bir iş bile değil, “gönülden bağlı olacağınız bir meslek”.
İnsanlar yaptıkları işi zorunluluk, kariyer fırsatı ve hayatımızın işi olarak üç farklı şekilde görürler. İş tatmini ve mutluluk düzeylerine baktığımızda, işlerini görev olarak görenler en alt sırada, kariyer olarak görenler bir üst sırada ve yaptıkları işi hayatlarının işi olarak görenler en üst sırada yer alır. Hayatımızın işi, özünde sevdiğimiz için yaptığımız, yapmak için neredeyse üzerine para vereceğimiz bir iştir. Bir insanın tutkuyla yaptığı iş sayesinde kazandığı maaş ve prestij, bu işi yapabilmenin verdiği tatmin duygusunun yanında ikinci planda kalır. Böyle bir meslekte çalışan insanlar yaptıkları işin kendilerinden öte büyük bir amaca hizmet ettiğine inanır; yeteneklerini mesleklerinde gerçek anlamda kullanabildiklerini hissederler. Bu işi yapmak için doğduklarına inanırlar. Bu sıralama elbette hiç de şaşırtıcı değil. Severek yapılan iş yalnızca maaş aldığınız bir iş olmaktan çıkıp yaşama amacınız halini alıyor.
Hayatınızın işini bulduğunuzda gerçek anlamda doyuma ulaşırsınız. Yapmak istemediğiniz şeylerle dolu bir hayat yaşıyorsanız mutsuz olmanız kaçınılmazdır. Sosyal Sorumluluk kapsamında Kariyer Akademisi’nde gençlerin ilgilendiği konuların başında gelen “Turizmde Gelecek ve Kariyer Fırsatları”nı Dr. Gözdegül ile yaptık. Değerli paylaşımları için çok teşekkür ederim.
Turizm, döviz girdisini arttırıcı ve istihdam sağlayıcı özellikleriyle ulusal ekonomiye katkıda bulunan, uluslararası kültürel ve toplumsal iletişimi sağlayıcı, bütünleyici etkisi ile dünya barışının korunmasında da büyük payı olan bir sektördür. Dr. Gözdegül Hocamız da bu sektörün süreklilik ve gelecek vaat ettiğini, yol haritasını bu konuda çizmiş gençlerimizin basamakları doğru çıkarak tutku ile yapacakları bu işlerde güzel kazançlar da olduğunu belirti. Ayrıca turizm alanında dijitalleşmeyi de değerlendirerek, hizmetlerini dijitalleşme ile şekillendirenlerin fark yaratacağına vurgu yaptı.
Yeni sohbetlerde görüşmek üzere KADRİYE KAR YAŞAR