19 Nisan 2024
video Yeme İçme

Bakliyatlar Nasıl Saklanmalıdır? İşte En Doğru 5 Yöntem!

Bakliyatların tüketimi sağlık açısından çok önemlidir. Özellikle kış aylarında bakliyatlar oldukça fazla tüketilmektedir. Bunu nedeninin kış sebzelerinin yaz sebzelerine orana daha az olmasıdır. Yaz aylarında her istenilen sebzeye ulaşılabilir iken kış aylarında sebze tüketimi yerini bakliyata bırakmaktadır. Bakliyat tüketimi bu kadar önemliyken bakliyatın her evde olması gereken bir gıda olduğunu söylemek yanlış değildir. Ama asıl önemli olan bakliyatı bozulmadan uzun süre saklamaktır. Bakliyat saklama koşulları bakliyatın ömrünü uzatıp kısaltabilmektedir.

Bugün ki yazımızda, bakliyatların uzun süre sapasağlam kalmaları, evde hep bulunmaları için bakliyatlar nasıl saklanmalı anlatıyoruz, toplanın!

bakliyatlar-nasil-saklanmalidir-iste-en-dogru-5-yontem

1. Bakliyatları Saklamadan Önce Bozuk Taneleri Ayıklamak İçin Kontrol Edin!

Evinize bol bol bakliyat alıyor ve uzun süre nem almadan, böceklenmeden, sağlıkla kalsın istiyorsanız onları doğruca cam kavanozlara doldurmanız aslında pek de doğru bir çözüm değil. İlk adım olarak saklayacağınız bakliyatın tamamını genişçe bir tepsiye döküp hepsine şöylece bir göz atmanız gerekiyor. İçlerinden çıkabilecek minik taşları ve yabancı maddeleri ayıklamanız, bakliyat taneleri içinde formu ya da rengi bozulmuş olanları da çıkarmanız gerekiyor. Aksi halde içindeki bu bozuk taneler ya da yabancı maddeler tüm bakliyatlarınızın daha hızlı bir şekilde bozulmasına neden olabiliyor!

2. Bakliyatları Bez Torbalarda veya Cam Kavanozlarda Saklamaya Özen Gösterin!

Aslında birçoğumuz zaten alır almaz bakliyatları cam kavanozlara koyuyoruz. Ama bundan daha doğru olan aslında bakliyatları pamuklu bez torbalarda saklamak. Çünkü bez torbalar hem onların ışık almamasını sağlıyor hem de oluşabilecek nem sorununun dengelenmesine yardımcı oluyor. Ancak elinizde yeterince bez torba yoksa elbette onları ağzı vakumlu kapaklarla kapanan cam kavanozlarda saklayabilirsiniz. Bu, plastik poşetlerin ya da kapların içinde saklamaktan çok daha doğru bir tercih olacaktır.

3. Bakliyatları Saklarken Sarımsak ve Defne Yaprağından Yardım Alın!

Bakliyatları saklarken en çok karşılaşılan sorunlardan olan böceklenme, güvelenme ya da kurtlanma problemlerini yaşamamak adına bakliyatları sakladığınız torba ya da kavanozun içine kurutulmuş defne yaprağı veya kabuklu halde sarımsak koyabilirsiniz. Yaklaşık 1 kilogram bakliyat için 1-2 adet defne yaprağı ya da birkaç diş sarımsak koymanız yeterli olacaktır. Sarımsakları soymadan, kabuklarıyla birlikte koymalısınız!

bakliyatlar-nasil-saklanmalidir-iste-en-dogru-5-yontem

4. Bakliyatları Nemden Uzak Tutmak Adına Üzerine Tuz Serpin!

Bakliyatların nemlenmesini önlemek ve daha uzun süre sağlıkla kalmalarını sağlamak için tuzdan destek almayı da ihmal etmemelisiniz. 1 kilogram kadar bakliyatın içine ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı tuz size yardımcı olacaktır. Eğer sofra tuzu kullanmak istemezseniz daha iri taneli kaya tuzunu da tercih edebilirsiniz.

5. Bakliyatları Serin ve Karanlık Ortamda Saklayın!

Bakliyatları korumanın ve bozulmamalarını sağlamanın en önemli yolu tabii ki onları uygun sıcaklık ve nem şartlarında, yani serin ve karanlık ortamlarda tutmaktan geçiyor. Anlayacağınız onları kavanozlara koyup renk renk, adeta bir mutfak dekoru olarak kullanmak hiç de iyi bir fikir değil aslında.

Yaz aylarında özellikle havanın ısınması ve güneşin fazla etkisini göstermesiyle birlikte bakliyatlar daha hızlı bozulmaktadırlar. Bakliyatlar kış aylarında ise havanın kapalı ve serin olmasından dolayı daha geç bozulsa da kaloriferli evdeler de yaz veya kış ayrımı daha az yapılmaktadır. Kaloriferden veya pişen yemeklerin sıcaklığından dolayı bakliyatlar her mevsimde bozulabilir. Bakliyatların saklama koşullarına depolama alanında dikkat edilmezse de bakliyatlar bozulabilmektedir.

Bakliyatlar ile dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.

 

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video