19 Mart 2024
Yeme İçme

Enginar Dolması Nasıl Yapılır?

Son yıllarda değeri gittikçe artan enginarın faydaları saymakla bitmez. Karaciğeri güçlendirir, yapısındaki antioksidanlar ile vücudu temizler, vitaminler bakımından zengindir. Eskiden herkesin alamayacağı kadar pahalı olan enginarın fiyatının düşmesi ile hemen hemen her evde pişmeye başladı.

Enginar birçok şekilde pişirilebilir. Çanak ve yaprak kısımları ayrı ayrı tüketilebilen bir sebzedir. Pişirmede tercih edilen yöntemlerden biri de dolma şeklinde hazırlamaktır.

Çanağın ve yaprakların birbirinden ayrılmadan birlikte pişirildiği zeytinyağlı enginar dolması tarifi için kullanacağınız malzemeler şunlardır:

  • 4 adet orta boy enginar
  • Limon
  • Bir buçuk su bardağı pirinç
  • Maydanoz
  • Nane
  • 4 dal taze soğan
  • 1 adet kuru soğan
  • Karabiber
  • Tuz
  • Şeker
  • Zeytinyağı

Pirinçler yıkanıp suyu süzüldükten sonra kurumaya bırakılır. Kuru soğan küp şeklinde doğranır. Taze soğan, nane ve maydanoz ince ince kıyılır. Pirinç, kuru ve taze soğan, maydanoz, tuz, yarım limon suyu, karabiber, şeker ve nane karıştırılır. Zeytinyağlı enginar dolması içi böylece hazırlanmış olur.

İçi hazırladıktan sonra sıra enginarların ayıklanmasına gelir. Enginarların sığacağı kadar derin bir kaba limonlu su hazırlanır. Enginarlar ayıklandıktan sonra hemen bu suyun içine atılmalıdır, aksi halde kararacaklardır. Sap kısımları dipten kesilir. Daha sonra bir makas ya da keskin bir bıçak yardımıyla enginarların yapraklarının üst kısımları kesilir. Kaşık kullanılarak içindeki tüylü kısım ayıklanır. Temizlenmiş enginarlar limonlu suya atılır.

Enginarlar ayıklanıp, iç de hazırlandıktan sonra sıra doldurma işlemine gelir. Enginarları doldurmaya temizlenmiş iç kısımdan başlanır. Daha sonra yaprak aralarına da iç doldurulur. Tencereye yerleştirilen enginarların yarısına gelecek şekilde su konulur.

 

 

Limon suyu ve zeytinyağı da eklendikten sonra enginarlar kısık ateşte pişirilmeye başlanır. Enginarın pişme süresi ortalama yarım saat ile kırk beş dakika arasında değişmektedir. Bu da yaprakların tazeliğinden kaynaklanan bir durumdur. Enginarın yaprakları piştiğinde yemeğiniz de hazır demektir.

Enginar Pişirmenin Değişik Yolları

Enginar yapımı için bir kaç farklı yöntem kullanabilirsiniz. Zeytinyağlı hazırladığınız dolma içini etli yaparsanız da enginarın gayet lezzetli olduğunu göreceksiniz. Etli enginar dolmasında enginarın temizlenmesi ve doldurulması aynı şekilde yapılmaktadır. Etli enginar dolması tarifi ise zeytinyağlıdan farklı olarak kıyma içerir ve içine şeker konulmaz. Her iki dolmada da yaprak ve çanak kısımları birlikte tüketilir.

Enginar dolması tarifleri içerisinde çok az kişinin bildiği bir yöntem ise asma yaprağında enginar dolmasıdır. En az diğer iki tarif kadar lezzetli olan bu pişirme şeklinde enginar çanak halinde kullanılır. İsteğe bağlı olarak kıymalı ya da zeytinyağlı dolma içi hazırlanır.

Enginar Dolması Nasıl Yapılır? 3

Asma yaprakları düz bir zemine yerleştirilir. Üzerine enginar çanağı koyulur ve iç çanağın orta kısmına yerleştirilir. Daha sonra asma yaprağı ile enginar güzelce sarılır. İp ile bağlanıp tencereye yerleştirilir. Yaklaşık yarım saat pişirmek yeterlidir. Enginarlar piştikten sonra ipleri çıkartılarak servis yapılır.

Sadece Yaprakları da Tüketebilirsiniz

Enginarın asıl mucizesi yaprağında gizli. Enginar yaprakları haşlanıp salata olarak tüketilebilir. Haşlanan enginar yaprakları limon suyu ve zeytinyağı ile tatlandırılabilir. Mevsimi dışında bulmanın zor olduğu enginar yapraklarının tüketim süresini uzatmak için yapraklar kurutulup çay olarak içilecek hale getirilmekte.

Enginar yapraklarını kurutarak saklamak için yapraklara su değdirmeden güneş ışığı alan bir yerde kurumasını beklemek gerekmekte. Kuruyan yapraklar daha sonra çay olarak kullanılmaya hazır hale gelecektir. Enginar çayı hazırlamak için ise iki su bardağı kaynamış suyun içine atılan sekiz on kadar yaprak beş dakika boyunca kaynatılır. Yapraklar süzülür ve çay isteğe bağlı olarak sıcak veya ılık olarak tüketilir.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video