19 Mart 2024
Ev ve Bahçe

Evde Kaktüs Nasıl Bakılır

Kaktüs, gövdesi etli ve yaprakları diken şeklini almış, çiçekli bir tür bitkidir. Aslında bu tür bitkilerin genel adı kaktüs olmasa da, kaktüsgillerden gelen bu türdeki bütün bitkiler kaktüs olarak adlandırılmaktadır.

Kaktüsün gövdesi depolama görevi görür ve bitkinin ihtiyacı olan su, depo olarak kullanılan bu gövdede toplanır. Bu sayede bitki uzun süre bu sudan beslenir, sık sık sulanma ihtiyacı hissetmez. Bu nedenle kaktüs genellikle çöllerde ve tropikal iklimde yetişmektedir. Çünkü bu tür iklimlerde uygun yetişme ortamı mevcuttur. Bazı kaktüsler zehirli olabilir, ancak bunlar daha çok yabani olanlardır. Evlerde yetiştirilen kaktüsler arasında zehirli olanlar yoktur. Kaktüs fazla bakım istememesi nedeniyle evlerde kolaylıkla yetiştirilebilecek bir bitkidir. Bunun başlıca nedeni, suya ihtiyacı olmamasıdır. Kendi ihtiyacı olan suyu gövdesinde depolayarak uzun süre kullanabilir.

evde-kaktus-nasil-bakilir-1Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır

Evde kaktüs nasıl bakılır bir göz atalım. Kaktüs evlerde yetiştirilirken hayvanlardan ve çocuklardan uzak bir bölgede tutulmalı ve ışık alan bir yerde yetiştirilmelidir. Ancak kaktüsün türüne de dikkat edilmelidir. Bazı kaktüsler sıcak iklimi severken, bazıları biraz daha ılık ortamda yaşarlar. Bu nedenle kaktüsün yetiştirileceği ortamı türüne göre seçmek daha doğru olacaktır.

Kaktüs bitkisi zamanla topraktaki mineralleri ve vitaminleri tüketmektedir. Bu nedenle bitkiye bu destekler dışarıdan sağlanmalı ve toprağı havalandırılmalıdır ve değiştirilmelidir. Kaktüs bakımında bitkiye çok fazla su verilmemelidir; aksi halde köklerinde çürümeye neden olunabilir. Özellikle ilkbahar-yaz aylarında yani kaktüslerin aktif olarak büyümekte oldukları dönemde toprak tamamen kurudukça toprağını nemlendirecek şekilde su verilmesi yeterli olacaktır. Ancak kış döneminde ya hiç sulanmamalı ya da nadiren su verilmelidir. Sulamaya mart ayı sonlarında başlanır ve ekim başlarında son verilir. Sulama sabah erken saatlerde ya da akşamüstü yapılmalıdır. Saksı değişimine çok sık gerek yoktur. Yavaş büyüyen kaktüsler için 3-4 yıl, hızlı büyüyenler için ise 2-3 yılda bir saksı değiştirmek iyi olacaktır. Kaktüslere budama yapılmaz, sadece çürüyen kısımlar ve çiçekler temizlenir.

Genellikle pencere kenarında yetiştirilen kaktüs bitkisinin üzerinde zaman içinde tozlanma görülebilir. Bu durum kaktüsün ışık almasını engeller. Bu nedenle temizlenmelidir. Üfleyerek ya da soğuya ayarlı bir saç kurutma makinesi yardımıyla kaktüs temizlenebilir.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video