19 Mart 2024
Sağlık

Tüp Bebek Nedir, Tüp Bebek Uygulaması Nasıl Yapılır?

Çocuk sahibi olmak istedikleri halde bu isteklerine kavuşamayan pek çok çiftin umudu olan ve büyük oranda da başarı sağlanan bir yöntem olan tüp bebek yöntemi ülkemizde de başarı ile uygulanıyor ve anne baba olmak isteyen pek çok insanın yüzünü güldürüyor. Bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmuyorsa çiftler bir uzman hekime başvuruyor ve yapılan tetkiklerde çocuk sahibi olmalarına engel teşkil eden bir durum olduğunu anlıyorlarsa bir takım destekleyici tedavilerden faydalanabiliyorlar. İşte onlardan birisi ve hatta en yaygın olanı tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek en kısa anlatımla anne ve babadan alınan yumurta ve sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenerek yeniden anne rahmine transfer edilmesi işlemidir.

Tüp Bebek Nedir Tüp Bebek Uygulaması Nasıl Yapılır 1

Tüp Bebek Uygulaması Nasıl Yapılır?

Çocuk sahibi olmak isteyen ama bunu normal yolla gerçekleştiremeyen çiftler için yüz güldürücü bir yöntem olan tüp bebek tedavisi yüzlerce çifte umut ve çare oluyor. Gelin uygulamanın aşamaları nelerdir bir bakalım.

  • Önce hekimin çifti tanıma anlamında muayenesi yapılır ve tıbbi hikayesi değerlendirilir. Kadından hormon tahlilleri ve rahim filmi istenir. Kan tahlili yapılır. Erkekten de sperm analizi istenir. Elde edilen sonuçlar genel olarak değerlendirmeye alınır ve en uygun takvim belirlenir.
  • Yumurtalıklara ilaçla uyarma işlemi yapılır. Bu işlem yumurtalıkların fazla sayıda yumurta üretmesi ve gebelik şansının yüksek olması için gereklidir. Yumurtaların zamanından evvel çatlamasını önlemek için yumurtayı baskılayıcı ilaçlar verilir. Gidişat vajinal ultrasonografi ile izlemeye alınır ve yumurtaları çatlamadan toplamak için belli bir tarih saptanır.

  • Yumurtalıklarda gelişen yumurtalar ağrısız bir şekilde ve kısa süren bir işlemle toplanır. Toplanan yumurtalar laboratuvar ortamında erkekten alınan spermle bir araya getirilir ve döllenme oluşumu sağlanır. Sperm veremeyen erkekler için ise mikro-TESE yöntemi kullanılır. Erkekten sperm örneği vereceği gün için 2 ila 4 gün öncesinden cinsel perhiz yapması istenilir.
  • Kadından toplanan yumurtalar ve erkekten alına spermler laboratuvar ortamında döllenir ve döllenen yumurtalar inkübatörde uygun koşullarda muhafaza edilir. Embriyologlar her gün her aşamayı yakından izler.
  • Laboratuvar ortamında gelişen sağlıklı embriyolardan en uygunları seçilir ve rahim içine ağrısız bir yöntemle transfer edilir.
  • Embriyo transferinden ortalama 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılır ve transferi yapılan embriyonun rahime tutunup tutunmadığı kontrol edilir.

Uygulama tüp bebek merkezlerinde yapılmaktadır. Bulunduğunuz şehirdeki en güvenilir tüp bebek merkezini araştırarak bu yola girebilirsiniz. Tüp bebek fiyatları da hayli merak edilir; ama bu husustaki en net yanıtı yüz yüze görüştüğünüz klinik yetkilileri ve hekimler verecektir.

Tüp Bebek Nedir Tüp Bebek Uygulaması Nasıl Yapılır 2

Tüp Bebek Uygulaması En Fazla Kaç Defa Yapılabilir?

Uygulamada kesin sınırlar yoktur ama üç denemeden sonra gebelik ihtimali azalır. Sonraki denemelerde gebelik şansı hiç yoktur denemez ancak başarı şansı ilk denemelere göre azalır.

Yaş Faktörü Tüp Bebek Uygulamasını Etkiler Mi?

Kadının regl döneminin 3. gününde yapılan hormon testleri ve ultrasonla bakılan yumurtalık kapasitesi yumurtalık fonksiyonlarının uygun olduğunu gösterirse 45 yaşına kadar tüp bebek işlemi uygulanabilmektedir. Fakat yaş ilerledikçe gebelik ve çocuğun sağlıklı gelişimi risk içerdiğinden 38 yaşından sonraki kadınlarda özel tanı yöntemleri ile embriyoların kromozom açısından normal olup olmadığı araştırılmaktadır. Tüp bebek tedavisinde erkek kısırlığında -yaşı kaç olursa olsun- geniş tedavi imkanları varken, kadınlarda en büyük engel yaşın ilerlemiş olmasıdır. Kadınlarda 37 yaşından sonra yumurtalık rezervlerindeki kayıp hızlanmaktadır. İlerleyen yaşla birlikte yumurta kalitesinde de bozulma görülmekte ve bu durum gebe kalmayı zorlaştırmaktadır. Ancak 40 yaş üstü kadınlarda da eğer yumurtalık kapasitesi iyiyse %25-30 oranında gebelik elde edilebilmektedir.

Tüp Bebek Uygulaması Öncesinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Tüp bebek tedavisine karar verildiğinde tedavi süreci de başlamıştır. Hasta psikolojik olarak kendini hazırlamak ve dirençli olmak durumundadır. Düzenli yapılacak hafif egzersizler, temiz havada yapılacak yürüyüşler, sağlıklı beslenme, kişiyi hem fiziksel hem de ruhsal olarak hazırlar. Bu süreçte sigara ve alkolden uzak durulmalı, folik asit desteği alınmalı, lifli ve vitaminli besinler tüketilmeli, yeterli sıvı alınmalı, stresten uzak durulmalı, mümkünse istirahat edilmeli, hekimin önerileri harfiyen yerine getirilmelidir.

Tüp Bebek Tedavisi Öncesinde Kilo Vermek Gerekir Mi?

Fazla kilolu ve hatta obez kadınların tüp bebek tedavisinde başarısız olma olasılıkları daha yüksektir. Kilo vermek elbette ki daha başarılı bir transfer ve daha sağlıklı bir bebek demektir. Fazla kilolar yumurtlamayı tetikleyen hormon düzeyini düşürür ve kadın vücudundaki hormon seviyelerini değiştirir. Fazla kilolar gebelik diyabeti, gebelik zehirlenmesi, erken doğum gibi riskleri de artırır.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video