Evlenen çiftlerin çoğunun çok istediği bir şeydir bebek sahibi olmak. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler, kendi istedikleri ve planladıkları zamanda bebek sahibi olmak ister. Günümüzde çocuklar dahi, tam anlamıyla ve teorik kısmıyla bilmeseler bile bebeğin, bir kadın ve bir erkek evlendiğinde dünyaya geldiğini algılayabiliyor ve hissediyor. Peki bebek nasıl olur, bir kadın nasıl hamile kalır, hamile nasıl olunur bir de buradan okumak istemez misiniz?
Nasıl çocuk yapılır sorusunun en kısa ve öz yanıtı şudur.
Bir kadının karnında bebek oluşması için, kadınla erkeğin ilk olarak cinsel ilişkide bulunması gerekir. İlişki sonunda erkekten kadının rahmine boşalan meni içindeki hareketli olan spermler, rahimde döllenmeyi bekleyen yumurtayı döller. Döllenme sonucu rahime yerleşen yumurta giderek insan yavrusuna dönüşür.
Anlatırken bu kadar kolay ama bazen işler yolunda gitmeyebiliyor ve çiftler istedikleri zamanda bebek sahibi olamayabiliyor. Bunun temel sebebi erkek ve kadındaki üreme sistemi sorunlarıdır ama bu sebep her zaman geçerli değildir. Bazen de erkek ve kadında üremeye engel herhangi bir sağlık problemi olmasa bile evli çiftlerin bebek sahibi olmaları uzun yılları bulabilmektedir. Bebek sahibi olabilmek için her şeyden önce kadının yumurtlama döneminin bilinmesi ve cinsel ilişkinin bu döneme denk getirilmesi hamile kalmanın ilk şartıdır.
Bunun için de kadınların adet periyotlarını düzenli olması gerekir ki, yumurtlama dönemi kesin olarak hesaplanabilsin.
Erkeğe de bu konuda iş düşmektedir. Erkekler de sperm kalitelerini ve hareketliliğini test ettirmelidir. Hareketli durumdaki sperm sayısının yeterli oranda olması gerekir.
Sağlıklı bir sperm vücutta 2 ila 5 gün arası yaşar. Yumurta ise, yumurtlama gerçekleştikten sonra 12 ila 14 saat boyunca yaşar. Yani yumurtlamadan evvel ve yumurtladıktan sonra kadın vücuduna sperm girişi olmalı yahut daha evvel vücuda girmiş ve orada bekleyen hareketli bir spermin olması gerekir.
Şartlar sağlandıktan sonra yumurtanın vücutta olduğu süre, 1 gün öncesi ve 1 gün sonrası kadar süre boyunca gerçekleşecek cinsel ilişkide spermin yumurtayı dölleme olasılığı hayli yüksektir. Bu süreçte hamileliği garantilemek için her gün cinsel ilişkiye girmek de sperm kalitesini düşüreceğinden, en iyisi ve doğrusu gün aşırı ilişkide bulunmak olacaktır. Bu durum sperm kalitesini de olumlu yönde etkiler. Yani hamile kalmak için nefes almadan sabah akşam ilişkiye girmeye gerek yoktur. Dediğimiz gibi bu durum erkekteki sperm sayısını ve kalitesini azaltır.
Peki kadınlarda yumurtlama günü nasıl hesaplanır? Konunun asıl kilit noktası budur. Yumurtlama döneminizi bileceksiniz ki, bu günlerde ilişkiye girip hamile kalma olasılığınız en üst seviyede tutabilesiniz.
Kadınlarda adet döneminin 28 gün sürdüğünü ve yumurtlamanın da 14. günde gerçekleştiği düşünüldüğünde en ideal günlerin adet dönemlerinin 12, 14 ve 16. günleri olduğunu söylemek mümkün. Adet kanaması periyodu her kadında bir değildir. 21 günde bir adet gören kadın olduğu gibi, 35 günde bir adet gören kadınlar da vardır. Buradaki asal mantık şudur: Adet kanamasından 14’ü çıkardığınızda çıkan rakam, yumurtlama gününüzü verir.
Sözgelimi 21 günde bir adet gören bir kadında 21-14= 7 rakamı, adetin başladığı ilk günden itibaren 7. günde yumurtlama gerçekleşeceğini ve bugünde hamile kalma olasılığının çok yüksek olduğunu gösterir. Bunu hesapladıktan sonra ve regl dönemi de düzenli seyrediyorsa hamile kalmak için tavsiye edilen bir bilgi olarak şunu söyleyebiliriz. Baba adayları, spermleri boşuna harcamasınlar, biriktirsinler. Böylelikle sayısı ve kalitesi artan spermler daha kaliteli döllenme sağlayacaktır.
İlişki sırasında spermlerin vajinaya uygun biçimde bırakılması da önemlidir. Bir de şu hususa dikkat edilmesi gerekir ki; hamilelik için ilişkiden sonra kadının en az 20 dakika kadar yerinden kalkmaması, hatta bacaklarını dik bir şekilde duvara dayayarak yatması spermlerin yumurtaya ulaşabilmesi için yardımcı olacak hususlardır.
Adet döneminiz düzenli değilse, hekiminiz de onay verirse, eczanelerde satılan yumurtlama kitlerinden kullanabilirsiniz.
Nasıl çocuk yapılır sorusunun en anlaşılır, net ve teorik cevabını vermeye çalıştık. Pratik kısmı size kalmış.
Sağlıklı günler.
Leave feedback about this