Bebekler için isim seçimi nasıl yapılır;yeni doğan bebeğe isim koymak apayrı bir telaştır. Öyle ya herkesin bebeği özeldir ve herkes çocuğuna çok özel bir isim koymak ister. Hele ki isimlerin, yaşam çizgisini etkilediği söylemi de göz önüne alındığında; bebeğe verilecek ismin hem kulağa hoş gelen bir tınıda olması, hem de güzel ve olumlu bir anlam taşımasına dikkat edilmelidir.
Bir dönem geliyor bebeğe aile büyüklerinin ismini vermek moda oluyor, bir dönem geliyor dizi film karakterlerinin modern veya ilginç isimlerini vermek trend hale geliyor. Ne olursa olsun çocuğa telaffuzu zor, anlamı olumsuz, kulağa hoş gelmeye, yahut sırf kulağa hoş geliyor diye anlamsız veya olumsuz anlam taşıyan isimler verilmemeli. Bir ismin insan hayatını çok etkileyebildiğini unutmamak lazım. Hayat boyu sosyal çevrelere girecek olan bireyin taşıyacağı ismin kimse tarafından bilinmeyen ve sürekli manası sorulan bir isim olmamasına dikkat edilmeli. İlginç, gülünç, komik veya müstehcen isimler de bebeğe isim olarak verilmemeli.
İsim verilmeden önce ne anlam taşıdığı çok iyi araştırılmalı. Kimi isimler vardır, kulağa hoş gelse de taşıdığı mana olumsuzdur. İsmin manasının kişinin kaderini etkilediği yönündeki savı aslında biraz dikkate almak gerekiyor; zira isimlerinde enerjileri vardır ve sahibine bu enerjinin yansımalarını yaşatabilir.
Bebeğe isim koyarken ismin içindeki harflerin taşıdığı anlama da dikkat etmek gerekir. Bazı harflerin analizleri ise şöyledir:
A: İkiden fazla olmamalıdır.
B: sezgileri güçlü olur.
D: hırs getirir.
K: ismin içerisin de en az bir tane k harfi olması çok iyi olur.
U: Bir taneyi geçmemek kaydıyla u harfi olabilir.
Ü: Konmasa daha iyi olur
Y: Duruma göre konabilir.
Z: taşıdığı anlama dikkat etmek gerekir.
İsimlerde harflerin taşıdığı anlamlar da dikkate alınabilir.
Bebekler İçin İsim Seçimi ve İsim Anlamları
Bunun yanı sıra anlamından dolayı bebeklere konulması gereken ve bebeğe konulmaması gereken isimler vardır. Kulağa çok hoş gelebilecek olan bu isimlerin taşıdıkları anlam bebeğinizin hayattaki duruşunu değiştirecektir.
Sözgelimi “Nalan” ismi kulağa hoş gelen bir isimdir ama anlamı “ağlayan, inleyen” olan Nalan’ı kızınıza koyarken bir kez daha düşünebilirsiniz.
Hayli ilginç isimlerden biriside “Satılmış” ismidir.
Sert ve agresif bir enerji taşıyan “Savaş” ismi de yine bu tür isimlerden…
Dert çeken, çektiren, ağlayan, ızdırap çeken ve buna benzer kederli ve negatif manalar taşıyan isimlerden ziyade; daha olumlu, daha neşeli, daha hayat ve sevinç yüklü isimler tercih edilebilir. Elbette bu herkesin kendi özel tercihi ve isteğidir, ama hem kulağa hoş gelen, hem toplumun yabancılaşmayacağı hem de anlamı güzel olan isimler her zaman kolaylık sağlar.
Bebeğe konulmaması gereken isimler arasında Aleyna; “üzerine, üstüne, aleyhine” anlamını taşımaktadır. Sırf kulağa hoş geldiği için veya Kur’an-ı Kerim’de geçtiği için, ya da moda olduğu için konulan bir isim olan Aleyna’nın, tek başına pek de anlamı yoktur. Bebeğe Kur’an-ı Kerim’de geçen isim vermek son derece anlamlıdır ama kelimenin anlamını da çok iyi araştırmak gerekir.
Bebeğe konulmaması gereken isimler arasında içki anlamına gelen “Bade”
Bölünen, dert getiren ay anlamına geldiği için “Belinay”
Ve son zamanlarda hayli moda olan ve anlamı ücret, para demek olan “Ecrin” sayılabilir.
Bebeğe koyulacak isimler sıcak, samimi, kulağa hoş ve aşina gelen, anlamı ve taşıdığı enerji olumlu olan, kolay telaffuz edilen ve rahatlatıcı isimler olmamalıdır. Çok dikkat çeken, anlamı bilinmeyen, hiç duyulmamış isimler bireyi ömrünün sonuna kadar “isminin ne anlama geldiği” yolundaki sorulara yanıt vermek zorunda bırakacak, resmi yazışmalarda ve postalama işlemlerinde karışıklığa mahal verecek ve kişiyi zor durumda bırakacak hatta bıktıracaktır. Sırf bu yüzden psikolojisi bozulan ve ismini değiştirmek için mahkemeye başvuran insanların varlığı düşünülürse, bu işlemi baştan temkinli ve düşünerek yapmak iyi olacaktır.
Bebeğe isim koymadan evvel isim analizi yapmak belki uğraşmak istemeyeceğiniz bir detay olabilir ama çocuğunuza vereceğiniz isimler ne kadar bilindik, olumlu ve manası güzel ve derin isimler olursa, bu hem pratiklik hem de manevi açıdan en sağlıklı ve doğru seçim olacaktır.
Leave feedback about this