Çernobil Reaktör Kazası, bir deney sırasında meydana gelen 20. yüzyılın ilk büyük nükleer kazasıdır.
Ukrayna’nın Kiev iline bağlı Çernobil kentindeki Nükleer Güç Reaktörünün 4. ünitesinde, 26 Nisan 1986 günü erken saatlerde meydana gelen nükleer kaza sonrasında, atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salındığı 30 Nisan 1986 günü tüm dünya tarafından öğrenilmiştir.
Kaza, deney sırasında güvenlik sisteminin devre dışı bırakılması ve bunun ardından bir sürü hata yapılmasıyla oluşmuştur.
Deneyin amacı: reaktörün çalışması aniden durdurulduğunda, buhar türbinlerinin daha ne kadar süreyle çalışmayı sürdüreceğini ve böylece ne kadar süre acil güvenlik sistemine güç sağlayabileceğini öğrenmekti.
Kazada patlamayan buhar kazanıydı.
Buhar kazanının patlaması ile yüzyılın en büyük afeti olarak bilinen patlama gerçekleşti.
Kaza anında Çernobil kazasına bağlı olarak 28 ölüm gerçekleşti.
Onu takip eden yıllarda daha büyük sorunlar yaratacağı tahmin edilirken; kazadan sonraki 20 yıl içerisinde Çernobil kazasına bağlı olarak 22 ölüm, Çernobil kazasına bağlı olarak meydana gelen kanser hastalarının içinde ise dört bin kişide dokuz kişinin ölümü meydana geldi.
Takip eden yıllarda daha büyük sorunlara neden olacağı düşünülen Çernobil kazasının olduğu alandan hemen hayvanlar uzaklaştırıldı.
Çünkü o alana girip otlanan hayvanların bir çoğunda ölüm meydana geldi.
Patlamadan en çok etkilenen ülkelerin başını Bulgaristan çekerken; hemen hemen bütün ülkeler kazanın sonuçlarına maruz kaldı.
Patlama ve kazadan en çok etkilenenler Çernobil bölgesinde yaşayanlar ve hemen onun arkasındansa Çernobil çalışanları oldu.
Bazı Çernobil çalışanları patlamanın sonucunda maruz kaldıkları zararlı gazlar yüzünden hayatlarını kaybetti.
Kazadan sonraki yıllarda doğan bebeklerin birçoğuna büyüdüğünde tiroid kanseri teşhisi kondu.
Yaklaşık 40 bin kişi Çernobil faciasına bağlı olarak tiroid kanserine yakalandı.
Leave feedback about this