Chia özellikle son dönemlerde çok popüler hale gelen bir tohum. Sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin yakınen tanıdığı chia güç veren ve tok tutan özelliği ile popülerliğini parlatmaya devam ediyor. Asırlardır Maya ve Aztek beslenmesinde temel yiyecek olan chia tohumu koşucuların yemeği olarak da bilinir. Koşucuların ve savaşçıların enerji aldığı ve bir nevi yakıt görevi gören chia günümüzde çoğu kişinin ilgisini çekiyor. Son derece zengin bir besin olan chia tohumu antioksidan özellikleri ile de dikkat çekiyor. Chia sıklıkla Meksika ile Guatemala’da yetişir.
Chia usulünce hazırlandığında hazmı kolay olan ve çoğu tarifte rahatlıkla kullanılabilen bir tohum. Faydaları da oldukça fazla. Düzenli olarak chia tüketenlerin faydalı sonuçlar aldığı görülmüş. Chia tohumu nasıl tüketilmeli, faydaları nelerdir, zayıflatır mı ve zararları var mıdır sorularının yanıtı için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?
- Çoğunlukla çiğ olarak tüketilir. Daha çok yoğurt, süt, yoğurt, salata, smoothie gibi gıdalara eklenerek tüketilir. Yani yulaf ezmesi gibi tüketilmesi yaygındır. Yahut tıpkı baharat gibi yemeklere ilave edilerek de kullanılabilir. Aynı şekilde çorba ve soslara da ilave edilebilir.
- Sadece çiğ olarak değil ısıtılarak yahut pişirilerek de tüketilebiliyor. Yahut bir bardak sıcak sütün içine bir çorba kaşığı chia tohumu da ekleyerek tüketebilirsiniz. Eğer daha lezzetli bir hale getirmek isterseniz içine kakao, tarçın, bal, kurutulmuş meyve ilave edebilirsiniz. Chia tohumunu çay ve kahvenin içine ilave ederek de tüketebilirsiniz.
- Chia tohumunu un şeklinde de kullanabilirsiniz. Nasıl mı? Chia tohumlarını blender ile toz haline getirip kek, börek, çörek, poğaça gibi hamur işlerini hazırlarken una karıştırabilirsiniz.
- Chia tohumunun bir özelliği de sıvı gıdalara eklendiğinde jel kıvamını almasıdır. Bu özelliğinden faydalanarak meyve pudingi hazırlayabilirsiniz.
- Diyeti ile de sağlıklı beslenmeyi bir alışkanlık rutini haline getirebilirsiniz. Birbirinden farklı chia tohumu tarifleri ile leziz ve doyurucu yemekler hazırlayabilirsiniz.
Faydaları
- Chia tohumları cildin daha sağlıklı ve güzel olmasını sağlıyor. Ciltte yaşlanma belirtilerini azaltıyor.
- Kalp ve sindirim sistemini destekliyor.
- Kemik ve kasları güçlendiriyor.
- Diyabet tedavisinde kullanılıyor.
- Tokluk hissi verir, bağırsak hareketlerini düzenler ve bu sayede kilo alımını önler.
- Metabolizma hızını ve enerji düzeyini artırır.
- Karın yağı dokusunu azaltır.
- Kalsiyum içeriği sayesinde kemiklerin güçlü hale gelmesini sağlar.
- Chia tohumunun 100 gramında 17 gram protein bulunur. İyi bir protein kaynağıdır.
- Cildin daha genç ve parlak görünmesini sağlar.
- Lif deposu olan chia tohumunun 100 gramında 11 gram lif bulunur.
- Kronik kabızlık, sindirim güçlüğü ve gaz gibi şikayetlere de iyi gelir.
- Omega 3 açısından zengindir ve kansere karşı koruma sağlar ve beyni korur.
- Kişiye gün boyu enerji ve dinçlik verir.
- Kan şekerini dengede tutar ve diyabet hastalığın önler.
- A vitamini ve kalsiyum açısından zengin bir tohum olan chia diş sağlığı ve kas gelişimine de yardımcı olur.
- Hamile kadınlarda bebeğin gelişimi için de son derece önemli bir besindir.
Zayıflatır Mı?
Son derece sağlıklı bir besindir. Aztekler ve Mayalar chianın bu özelliğini bildiklerinden çok sık tüketmişler. Lifli ve tok tutan özellikte bir besin olduğu için kilo kaybına da yardımcı olmaktadır. Bir kase chia tohumlu salata yiyerek saatler boyu tokluk hissedebilirsiniz. 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı chia tohumu atıp 10 dakika bekleyin ve yemekten yarım saat evvel bu suyu için. Posalı olan chia tohumları midenizde şişerek açlık hissini hafifletecektir.
Ne Kadar Tüketilmeli?
Günde1-2 yemek kaşığı chia tohumu ile 1 gün için gerekli olan vitamin ve mineralleri; özellikle magnezyum ve kalsiyumu almak mümkündür. Ama bu dozun üzerine çıkmak da sağlık açısından sakıncalıdır.
Chia Tohumu Nerede Satılır?
Chia tohumunu internet sitelerinden, eczanelerden ve aktarlardan temin edebilirsiniz. Migros marketlerde de satılmaktadır.
Zararları Var Mıdır?
- Chia tohumunun aşırı tüketimi kabızlık, dışkıda sertleşme, ishal, şişkinlik hissi ve bağırsaklarda gaz oluşumu yapabilir.
- Kullanımı aşırıya kaçarsa içeriğindeki Omega 3 yağ asidi nedeniyle kanda incelme yapabilir, tansiyonu düşürebilir ve kan şekerini etkileyebilir.
- Fiyat aralığını gramaj ve markası belirler.
Leave feedback about this