Klasik ev tipi dinamometreler bir kulp, yay, gösterge, ibre ve kancadan veya askıdan oluşurlar. Kuvvet ölçmeye yarayan bu cihazın kullanımı ise basittir. Cihazı kulbundan tutarak kancasına uygulanan kuvveti ölçebilirsiniz.
Dinamometre Nedir?
Öncelikle gelin dinamometre nedir öğrenelim. Dinamometre bir makinanın, çıkış kuvvetini ölçmeye yaran aygıttır. Genellikle araç motoru gibi kuvvet ve enerji üreten makinelerin yarattığı kuvveti ölçmeye yarar.
Basit olarak, kuvvet ölçen bir dinamometre, esnek bir metal halkayı burarak sıkıştıran kuvvetin, halkayı tutan yayı esnetmesi ile kuvvet ölçülür. Ne kadar büyük kuvvet uygulanırsa yay o kadar gerilir. Dinamometre ölçü değeri Newton’dur
Eğer, kendiniz evinizde basit dinamometre yapımı nasıl olur merak ediyorsanız. Size pratik dinamometre yapılışı yöntemini gösterelim.
Evde ya da çevrenizde bulabileceğiniz malzemelerle siz de dinamometre yapabilirsiniz.
Dinamometre Yapımı
O zaman gelin, evimizde yapacağımız dinamometre malzemeleri nelermiş bir bakalım;
- Esnek yay 1 adet
- Metal veya plastik boru 15 cm 1 adet
- İnce çivi 1 adet
- Pense
- 100 gram ve 500 gram ağırlıklar
- Cetvel, kalem, mukavva
Newton birimini ölçmek için, şöyle bir hesap yapabiliriz. 100 gram ağırlık, 1 Newton kuvvete denk gelir.
- Metal ya da plastik boru 15 cm uzunluğunda olacak şekilde satın alınır, uzunsa da kesilir.
- Borunun iki ucu karşılıklı olarak delinir.
- Yayın ne kadar uzadığını tespit etmek için önce 500 gramlık ağırlık asılır, uzama miktarı ölçülür.
- 5 Newtonluk kuvvet ile 8 cm uzuyor ise 1 Newton da 8/5=1,6 cm uzar. Mukavvanın üzerine 1,6 cm uzunluklarında 5 ayrı yer işaretlenir. Bunlar farklı renklerle boyanır.
- İşaretlenen mukavva makasla düzgün olarak dikdörtgen şeklinde kesilir. Yayın alt kısmına bağlanacak şekilde sabitlenir. Ağırlığı asabilmek için yayın alt kısmı çengel şeklinde bükülür.
- Yay boru içine çivi ile tutturulur. Çivinin ucu çengel şeklinde bükülür.
Düzgün ölçtüğünü anlamak için 100 gram 1 Newton’u, 500 gram 5 Newton’u gösteriyor ise dinamometremiz düzgün çalışıyor demektir.
Leave feedback about this