28 Mart 2024
Sağlık

Diş Taşı Neden Olur, Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

En sık karşılaşılan diş sorunlarından birisi de tartar olarak da bilinen diş taşıdır. Dilinizi dişlerinize dokundurduğunuzda hissettiğiniz pürüzlü yapı olan diş taşı dişlerin sağlıksız olduğunu ve diş bakımının yetersiz olduğunu gösteren bir problemdir. Peki diş taşı neden oluşur, diş taşının temizliği nasıl yapılır ve merak ettiğiniz pek çok detayı yazımızda bulabilirsiniz.

Diş Taşı Neden Oluşur?

Mikro bakteriyel besinlerin diş yüzeyinde birikmesiyle oluşan diş taşları her gün düzenli olarak fırçalanmayan dişlerde meydana gelir. Şekerli yiyecekleri ve karbonhidratları sık tüketiyorsanız ve diş temizliğinizi düzenli olarak yapmıyorsanız diş taşı oluşumu kaçınılmaz olacaktır. Dişlerdeki plak temizlenmediğinde tükürükte bulunan mineraller birikme yaparak tartar sarımtırak maddeye dönüşür. Bu tartarlar diş diplerinde diş eti çizgisi boyunca uzanır. Peki diğer  oluşma sebepleri nelerdir, hangi faktörler oluşumunda rol oynar gelin birlikte göz atalım.

  • Diş temizliğinde diş ipi kullanımının ihmal edilmesi
  • Diş fırçalarken arka dişlerin ihmal edilmesi, temizliklerinin tam olarak yapılmaması diş taşının oluşumundaki önemli etmenlerdir.

Nasıl Temizlenir?

Diş taşları sert bir madde olduğu için diş fırçası ile temizlenemez. Yaygın olarak kullanılan sirke, çilek, susam gibi doğal çözümler de aslında diş taşı temizleme hususunda tam anlamıyla çözüm sunmaz. Diş taşları ancak bir diş hekiminin müdahalesiyle giderilebilir.

Diş Taşı Temizliği Acıtır Mı?

Diş taşının temizliği kolay ve acı vermeyen bir işlemdir. Diş hekimi herhangi bir anestezi de uygulamadan rahatlıkla bu işlemi yapabilir. Diş taşının temizliği sonrası kişi normal hayat akşına dönebilir.

 Zararlı Mı?

Diş taşının temizliği ultrasonik cihazlarla yapılmaktadır. Bunlar özel cihazlar olduğu için dişlere de herhangi bir zarar vermez.  Diş taşının temizliğinin yapılmaması ilerleyen süreçte diş kayıplarına bile sebep olabilmektedir. Bu sebeple 6 ayda bir kez diş taşının temizliği yapılmalıdır. Bu işlem dişlere zarar vermenin ötesinde diş sağlığı için gereklidir. Diş taşı temizliği yaptıranlar dişlerinin daha uzun ömürlü ve sağlıklı olduğu konusunda hemfikir.

Doğal Yolla Nasıl Temizlenir?

Diş taşlarını doğal yollarla temizlemek için karbonat, limon suyu, çilek, portakal kabuğu, peynir, aloe vera, susam, biberiye gibi doğal maddeler önerilse de ne yazık ki tüm bunlar kalıcı ve etkili bir çözüm sunmayacaklardır. Diş taşının temizliği bitkisel çözümlerle değil  profesyonel çözümlerle giderilmelidir. Bu sebeple mutlaka diş taşının temizliği için bir diş hekimine başvurmak ve profesyonel yardım almak şarttır.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video