Türkiye’de kadın hakları konusu çok uzun zamandan beri konuşulan konular arasında, ilk 1950′ li yıllarda kadınlar için bir takım haklardan söz etmeye başladık.
Kadınlar her zaman için toplumda en etkin biçimde yer alan kişilerdir.
Kadınlara seçme ve seçilme hakkı ile birlikte bir takım haklar kazandırıldı.
Evet işimiz oldukça zor.
Evlendik, işe başladık, elimize para geçiyor kendimizi ve eşimizi çok iyi idare ediyoruz kariyerimizin zirvesindeyiz derken bir bakmışız ki bebek bekliyoruz.
e yapacağız işten ayrılıp kariyerimizi terk edip ev hanımlığı yapıp et kutsal meslek olan anneliği mi seçeceğiz?
Hayır hem annelik yapacağız, hem de mesleğimizi idare edeceğiz sadece belirli bir süre izine çıkıp sonra mesleğimize geri döneceğiz.
Doğum İzni Süresi Kaç Gündür?
Doğum izni, normal hamile bir bayanda doğumdan önce 2 ay, doğumdan sonra 8 hafta yani 2 ay olmak üzere toplamda 4 ay süren paralı izindir. İsterseniz doğumdan önce ki zamanı daha geç izin kullanıp, doğumdan sonrasını daha uzun kullanma imkanınız vardır. Ancak, hiçbir koşulda hamile bayan doğum anına kadar çalışamaz. En az 3 hafta öncesinden doğum iznine ayrılmış olması gerekmektedir. 4 aylık maaşlı izin süreniz dolduktan sonra isteğe bağlı olarak 6 ay boyunca maaşsız (ücretsiz) izne ayrılabilirsiniz. Doğum toplam da 40 hafta sürüyor diye düşünürsek 32. Haftadan itibaren maaşınız hiç kesilmeden izne çıkabilirsiniz.
Doğum İzni İçin Gerekli Belgeler Neler?
Başvuru çalışan bir anne doğum iznine ayrılmak için doktorundan hamile olduğuna dair bir belge almalıdır. Bu belge üzerinde kaç ay ve haftalık hamile olduğu mutlaka belirtilmelidir. Sonrasın da ise doğum 8 hafta öncesi 8 haftası sonrası tarihlerini hesaplayıp iş yerine başvuruda bulunmalıdır.
Leave feedback about this