13 Aralık 2024
Evcil Hayvanlar

Evde Kedi Nasıl Beslenir?

Sahiplendiğiniz kediyi evinizde beslemeye başlamadan önce yapmanız gereken ilk ve en önemli şey kedinizi bir veterinere götürmek ve mevcut durumuyla ilgili bilgi almak olacaktır. Kedinizin aşıları, pirelerden arındırılması ve beslenmesiyle ilgili ek ihtiyaçları için veteriner sizi yönlendirecektir. Veterinerler bu temel bilgileri genellikle ücretsiz sağlamaktadır ancak yapılması gereken aşılar için ve eğer herhangi bir hastalığı varsa kullanacakları ilaçlar için elbette belirli bir ücret talep edeceklerdir.

Eğer bir sokak kedisini sahipleniyorsanız ve henüz aile bireyleriniz ya da siz kediyi sahiplenmek konusunda kesin bir karar vermediyseniz ve kediyi belediyelerin evcil hayvan sağlık merkezlerine götürebilri ve ücretsiz hizmet alabilirsiniz genellikle bu merkezlerdeki veterinerler sahiplenmeye sizi teşvik etmek için olası yapılacak işlemleri hiçbir ücret almadan da yapabilecektir.

KEDİNİZLE EVE GELDİĞİNİZDE İHTİYAÇ DUYACAĞINIZ TEMEL MALZEMELER

Mama ve Su Kabı: Ters dönmeyecek kadar ağır ve temizlemesi kolay olmalıdır, mama kabında paslanmaz çelik tercihi en idealidir. Kediler çok temiz hayvanlardır bu nedenle kedinizin mama ve su kabının temizliğine çok dikkat etmelisiniz. Su kabında her zaman temiz ve taze su bulundurmalısınız.

KULLANICAK MAMALAR

Kediler etoburdur bunu unutmayın yani kediler protein bakımından zengin besinlere ihtiyaç duyarlar. Beslenmede ilk tercih kedinize ait olacaktır önceden ev yemeklerine alıştırılan kediler mamayı reddedecektir yada  yaş mamaya alışan kediniz kuru mamayı reddedecektir bu nedenle kedinizi beslenme şekline önceden net olarak karar vermeli ve alışkanlıklarını bu yönde oluşturmalısınız.

 

Kedi Kumu: Kedi bakımında kedinizin tuvaletini yapacağı kedi kumu çok önemli bir malzemedir, kediniz evin içinde belirleyeceğiniz bir yere yerleştireceğiniz kedi kumunda tuvalet ihtiyaçlarını karşılayabileceklerdir. Kedi kumunu içine koyduğunuz kabın(kedi kumu havuzu) çok yüksek olmaması kedinizin rahatlıkla erişebileceği yükseklikte olması gerekmektedir. Kedi Kumu havuzunun kirli kalmamasına da dikkat edilmelidir, kum sıkça değiştirilmelidir. Hijyenik kedi kumlarını veterinerlerden ve petshoplardan alabilirisiniz. Kedi kumu belki biraz pahalı olabilir bunun yerine gazete kağıtları ve talaş kullanılabilir ancak unutmayın ki kedi kumları daha hijyenik ve kokunun absorbe edilmesi için kullanım bakımından daha avantajlıdır. Çok küçük kediler kedi kumuna tuvaletlerini yapamazlar onlara sizin yardımcı olmanız elinize alacağınız bir nemli pamukla genital bölgelerini yavaşça silerek rahatlamalarını sağlamanız gerekecektir.

 

TUVALET ALIŞKANLIĞI

Kedinize tuvalet alışkanlığı kazandırmak için hazırladığınız kedi kumu havuzuna bir parça kakasından koymanız ve kedinizi bir oyuncak yardımıyla kum havuzuna kadar birkaç defa götürmeniz genellikle yeterli olacaktır. Ancak kum havuzunuzu pis bırakırsanız kediniz tuvaletini yapmak için evinizin daha temiz yerlerini tercih edebilir. Ya da kum havuzunun yerini değiştirirseniz daha yeni yeni kum havuzuna alışan kedinizin kafası karışabilir. Ayrıca kum havuzunun evin sakin bir köşesinde olması da kedinizin tercihini etkileyecektir.

ÖNEMLİ UYARI: Kedinizin tuvaletini yaptığı kum havuzu ve mama kabı aynı yerde olmamalıdır.

Yatak: Kedinizin uyuyacağı yer kendini güvende hissedeceği, saklanabileceği, kapalı, yumuşak ve kolay temizlenebilir/yıkanabilir türde bir yatak olmalıdır. Kediniz yerine hemen alışamaz ve yatağını kullanmazsa da  da bir süre sonra yerine alışacaktır.

 

KEDİNİZİN TEMİZLİĞİ

Kediler doğaları gereği temiz hayvanlardır temizlenme işini pek çok havan gibi kendilerini yalayarak yaparlar. Kedinizi kesinlikle yıkamayın, kediler yıkanmaz. Kedinizi ılık suyla ıslatılmış bir bez ya da pamukla nazikçe silebilirsiniz, kediniz yavruysa zaten buna tuvaletini yaparken ihtiyaç duyacaktır.

Tırmalama Tahtası: Kedinin kaşınmak, tırnaklarındaki ölü deriyi temizlemek ve egzersiz ihtiyaçlarını karşılamak için kullanacağı bir malzemedir. Eğer bu malzemeye alışmazsa ev eşyaları ile ihtiyacını karşılayacaktır ki sonuçta bu eşyalarınızın kullanım ömrünü azaltabilir. En iyisi siz bir tırmalama tahtası edinin.

 

Tarama Aracı: Kediniz uzun tüylüyse onu tarayarak onu rahatlatabilirsiniz. Taramaya kedinizi küçükken alıştırırsanız ilerleyen dönemlerde taranırken size zorluk çıkarmayacaktır. Tarakların uçları küt olmalı ve deriye masaj yapar gibi nazikçe kullanılmalıdır.

Taşıma Çantası: Kedinizi ev dışına çıkarmanız gerektiğinde ya da yolculuklarınız için mutlaka bir taşıma çantası edinmelisiniz.

 

 

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video