29 Mart 2024
Yeme İçme

Kahve Nasıl Yapılır

Dünya üzerinde en çok tüketilen içecek: Kahve.

Üstelik, uzun bir geçmişi olmamasına rağmen, tesadüfen keşfedilen mucizevi ve lezzetli keyif içeceği.  Dünyanın farklı bölgelerinde yetiştirilen çekirdeklerin, farklı çekim yöntemleri ile bambaşka sertlik ve içim lezzetlerine ulaştığı ve son zamanlarda gurme içecek ilgisi gören; kahve.

Bu yazımızda kahve yapımı nasıl olur ondan bahsedeceğiz. Ülkemizde de en çok tüketilen içecek. Özellikle Türk Kahvesi olarak bilinen çekirdeğin çok ince çekilmesi ile elde edilen ve sert içimi olan fakat 40 yılda hatırı olan Türk kahvesinden de bahsetmeden geçemeyiz.

Kahve yapımı konusuna geçmeden önce belirtelim. Öncelikle, vereceğimiz kahve tarifleri çeşitli içim lezzetlerine göre olacaktır.

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır

O halde Türk Kahvesi tarifi ile devam edelim. Türk kahvesi içindeki şeker miktarına göre isimlendirilir. Sade, Orta, Şekerli olarak adlandırılan 3 çeşit kahve vardır.

Gelin birlikte orta kahve nasıl yapılır veya sade kahve nasıl yapılır sorularına cevap olacak tariflere geçelim.

  • 1 fincan su
  • 2 dolu çay kaşığı Türk Kahvesi
  • Küp Şeker (Miktarlar aşağıda verilmiştir)

Türk Kahvesi Nasıl YapılırCezveye su,şeker ve kahve atılıp karıştırılır. Kısık ateşte hiç karıştırmadan köpüğü taşana kadar beklenir sonra ateşten kaldırarak köpüğün çökmesi beklenir. Köpüklenince fincana köpüğü ile birlikte yavaşça dökülür.  Eğer bir kişiden fazla sayıda yapılacaksa her fincana doldururken ateşte bir taşım kaynatılarak köpüklenir ve öyle konur.

Sade : 1 adet kesme şeker

Orta şekerli: 2 adet kesme şeker

Şekerli kahve: 3 adet kesme şeker

Püf noktası: Cezveyi ocağa koyduktan sonra kesinlikle karıştırmayın! Aksi takdirde köpüksüz bir kahve olacaktır.

Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası’nda kahve başka bir yöntemle pişirilir. Buralar, çöl iklimine yakın olduğu için kumda pişirilir. kumda kahve nasıl yapılır demeyin. Kahve kültürünün başlangıcından beri bu bölgede kahve böyle yapılmaktadır. Çöl iklimine yakın iklimler oldukları için. Kumun doğal sıcaklığı suyu çok rahat ısıtıp, kaynatacak seviyeye kadar çıkmaktadır. Yapay olarak kumda kahve yapılışı ise, köz kömürlerin üzerinde duran, kum dolu başka bir kabın içine cezveleri koyarak alttan gelen ısıyla ısınan kumda pişirme sureti ile yapılır.

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır 1Bu arada Türk kahvesinin başka bir modern versiyonunda ise çikolatalı yapılmaktadır. Peki, çikolatalı kahve nasıl yapılır? Basit, normal Türk Kahvesi işlemi ile aynı fakat tek fark, içine koyacağınız bitter çikolata yani acı çikolata ya da kakaosu bol çikolata. Çikolatayı, ufak ufak parçalara bölüp, kahveyi cezveye koyduktan hemen sonra parçalar halinde atıyorsunuz ve üzerine su ekliyorsunuz. Çikolatalar eriyene kadar karıştırıyorsunuz sonra bir taşım kaynatıp servis yapıyorsunuz.

Filtre Kahve Nasıl Yapılır

Filtre kahve, kahvenin damıtılmış ve çekirdeğine göre aromatik hallerinden birisidir. Filtre kahveyi hazırlamak için, öncelikle filtre kahve makinesi veya kahve presine uygun olarak öğütülmüş kahve gerekir. Bu kahve ground coffee olarak bilinmektedir. Damak tadınıza göre, istediğiniz herhangi aroma ve sertlikte kahve çekirdeklerini; eğer uygun makinalarınız varsa, kendi imkanlarınızla çekebilir, ya da marketlerden veya kahve dükkânlarından da filtre kahve ismiyle hazır çekilmiş olarak bulabilirsiniz. Burada ki hassas nokta; kahvenin orta kalınlıkta öğütülmüş olmasıdır. Kalın taneler yeterince demlenemeyip, aromasını tam olarak veremeyeceği gibi, çok ince taneler de suyun akışına izin vermeyerek kahvenin demlenmesine engel olur.

Filtre Kahve Nasıl YapılırKahve makinesinde filtre kahve hazırlamak için öncelikle makinenin su haznesine su doldurulur. Daha sonra kahve bölümüne kahve koyulur. Eğer makineniz, kendinden filtreli ise bu bölüme kahve direkt olarak koyulur, eğer değilse, öncelikle kahve filtresi düzgün bir biçimde yerleştirildikten sonra kahve koyulur. Filtre kahvede ölçek çok önemlidir. Bir fincan kahve için 1 tatlı kaşığı veya kahve ölçeği kahve konulması idealdir. Tabii ki damak tadınıza göre bu oran artırılıp azaltılabilir.

Kahve filtresi seçiminde ise mutlaka makinenize uygun, beyazlatılmamış kağıt filtreler kullanılmalıdır. Her şey hazırsa makine çalıştırılır. Makine yaklaşık 95-98°C’deki suyu kahve haznesine yavaş yavaş yollar. Eğer kağıt filtreniz, sık gözenekli ise su hemen yavaş yavaş iner. Kahve bu suyla demlenir. İşlem bittikten sonra servis edilir. Afiyet olsun

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video