Bir ortamı güzelleştiren yegane unsurların başında çiçekler gelir. Görüntüleriyle, kokularıyla, yaydıkları enerjiyle moral ve mutluluk veren çiçekler aynı zamanda en güzel hediyedirler de. Doğa florasındaki sayısız çiçekten birisi de menekşeler. Rengi kadınların en sevdiği renklerin başında gelir. Kokusu ise pek çok parfüme öz olmuştur. Pencere önlerine, masa üstlerine, balkon ve bahçelere yani kısaca yaşam alanlarına çok yakışan bu minyon çiçek özenli bir bakım ister. Eğer bu çiçeği yetiştirmek istiyorsanız menekşe bakımı püf noktaları hususunda bilgi sahibi olmanız gerekecek. Güzel ve sağlıklı menekşeler için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Menekşe Saksısı Ve Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Sade olduğu kadar göz alıcı bir güzelliğe de sahip olan menekşe şarkılara ve şiirlere konu olmuş bir çiçek. Menekşe bir saksı çiçeğidir ve tüm dünyada 500 civarında çeşidi vardır. Bu bitki dünyanın hemen her yerinde yetişebilir. Ülkemizde yetişen menekşeler ise birkaç türle sınırlıdır. Menekşe çeşitleri denince akla gelen en yaygın olan tür mor menekşedir. Bardak menekşesi denilen tür ise iki renkli çiçeği ve katmanlı yapısı ile tanınır. Hercai menekşesi ismini renginden alır. Yani kararsız bir ruhu vardır hercai menekşesinin. Bir de Afrika menekşesi vardır. Menekşe bakımı kolaydır. Sulamak çoğu kez yeterlidir. Menekşe her ne kadar aydınlığı sevse de direkt güneş ışığından hoşlanmaz. Yansıyan ışık alması daha doğrudur. Saksı ve toprak seçimi son derece önemlidir. Bitkinin kökleri uzun olmadığı için ve de yatay şekilde çoğaldığı için derin olmayan yavan saksılar konulur. Dipte biriken su çürüme yapabileceğinden saksının altında muhakkak bir drenaj deliği olmalıdır. Ani sıcaklık değişimleri ve nem oranındaki düşüşler menekşeler için dezavantajlı durumlardır. Kökler fazla sulu ortamda kaldığında ise çürümeler görülür. Kökleri yanlara doğru büyüme gösterdiğinden yayvan ve geniş ağızlı saksılar en uygun olanlarıdır. Saksının aşağı doğru daralması da önemlidir. Mutlaka bir tahliye deliği olmalı ve altlığı geniş olmalıdır.
Menekşe Nerede Durmalı?
Bu bitkiyi yetiştirecek olanların menekşeyi nasıl bir ortamda yetiştirmeleri gerektiğini de bilmeleri gerekir. Bitki her ne kadar aydınlık ortamlardan hoşlansa da güneş ışığına direkt maruz kalmayı istemez. Bu yüzden de güneşe doğrudan maruz kalmadığı ama aynı zamanda aydınlık bir ortamda yetiştirilmelidir. Aynı zamanda nemli ortamları da sever. Ocakta pişen yemekler ve demlenen çayların buharı ile dolu bir ortam gayet uygun olabilir. Bu ortam da elbette mutfaklardır.
Menekşe Nasıl Sulanmalı?
- Kış aylarında soğuktan korunmalı ve susuz bırakılmamalıdır. Yazın ise haftada en az iki kez sulanmalıdır.
- Su, bitkinin her yerine ulaşmalıdır.
- Sulandıktan sonra saksının tabağında su kalmamasına dikkat edilmelidir.
- Menekşeyi sulamada kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde olmalıdır.
- Aynı günde ve aynı miktarda su ile sulanmalıdır. Ve bu kap ile ölçü miktarı gerekmedikçe değiştirilmemelidir.
- Özellikle kış aylarında musluktan alınan soğuk çeşme suyu ile sulanmamalı. Verilen su oda sıcaklığında olmalı.
Menekşe Nasıl Çoğaltılır?
Menekşeyi çoğaltmak için bitkiyi köklerinden ayırmak önemli bir husustur.
Menekşe bitkisinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar, yine menekşeye benzer yeni bitkiler oluşturur. Bu yeni bitkiler alınıp başka saksılara dikilerek yeni menekşeler oluşturulabilir.
Menekşe fiyatları oldukça uygundur. Bu güzel çiçeği alıp evde yetiştirmek için pek çok nedeniniz var.
Leave feedback about this