Mikrodalga fırınlar elektrik ve manyetik alanların birleşimi ile ortaya çıkan ve boşlukta hareket edebilen enerjiyi içeren elektromanyetik dalga boyuna ait araçlardır.
1970’lerden sonra mutfaklarda yer almaya başlayan bu teknoloji cihazlar, günümüzde vakit darlığı sorunu ve beslenme ihtiyaçları için çok önemli bir cihaz halini almıştır.
Fazla yer kaplamayan hatta ankastre modüller sayesinde neredeyse bir dekor halini alan mikrodalga fırınlar kompakt birer ev eşyası olarak bile düşünülebilir.
Mikrodalga fırın çalışma prensibi açısından bakıldığında; spektrum genelde dalgaların farklı dalga boyları (frekans) ve emisyon, transmisyon davranışlarına göre alt başlıklara ayrılmıştır.
En uzundan en kısa spektrum elektrik ve radyo dalgaları, mikrodalga, kızılötesi ışınım, görünür ışın, morötesi ışınım, X ışınları, gamma ışınları ve elektromanyetik kozmik ışınları kapsar.
Mikrodalga frekansları yaklaşık olarak 0.3 ile 30 cm arasındadır.
Mikrodalgalar kendine özgü özellikleri sayesinde yemek pişirmede kullanım imkanı sağlayan teknoloji ürünleridir.
Mikrodalga fırın işleyişinin temel ögesi olan elektromanyetik dalgalar plastikten, camdan ve kağıt maddelerden geçebilirler; metallerden yansır ve gıdalar (özellikle sıvılar) tarafından emilirler.
Geleneksel fırına konan yemek, etrafında ısınan havayı emerek yavaşça ısınır.
Mikrodalgalar, öte taraftan, yiyeceği çok daha çabuk ısıtırlar çünkü bütün katmanlara aynı anda nüfuz ederler.
Herhangi bir yiyecekteki ya da bir kaptaki sıvı moleküllerini hareketlendirerek ısıtırlar.
Mikrodalga fırın, su moleküllerinin yer değiştirmesi yöntemiyle pişirme sağlar.
Yani yiyecekleri ne kızarır ne de haşlanır.
Lezzeti yoğun olarak korumak için yiyecekler ağızları kapalı olarak pişirilmelidir.
Leave feedback about this