24 Nisan 2024
Sağlık

Neden Olur Burun Kanaması Nasıl Geçer?

Burun kanaması her yaştan insanda görülebilen ve hemen hemen herkesin ömründe bir kez de olsa tecrübe ettiği bir problemdir. Burun kanamaları genellikle tek taraflı burun kanaması şeklindedir. Çoğumuz çocukken durduk yere burun kanamaları yaşamışızdır. Sebepsiz yere olabilen kanamalar olduğu gibi; çarpma, darbe ve başka sağlık sorunlarına bağlı burun kanamaları da olabilmektedir. Peki burun kanması neden olur, burun kanaması tehlikeli midir,  durduk yere burun kanaması neyden kaynaklanıyor olabilir, burun kanaması nasıl durdurulur  gibi soruların yanıtını bulabilirsiniz. Önce burun kanaması nedenleri kısmından başlayalım ve tedavisine kadar gidelim dilerseniz. İşte burun kanaması ile ilgili tüm gerçekler.

Burun Kanaması Nedenleri

  • Kulak Burun Boğaz uzmanları, burun kanamasının endişe verici ve sık rastlanılan bir durum olduğunu ve genellikle iki şekilde görüldüğünü belirtiyor. Bunlardan birisi çocuklarda ve gençlerde sıkça görülen ve miktarı az olan kanamalar. En büyük sebebi de burun karıştırmaktır. Burun karıştırma esnasında kılcal damarlar zedelenir ve kanama meydana gelir. Kuru havalar ve üst solunum yolları enfeksiyonu geçirmek de burun kanamalarına sebep olmaktadır.
  • Diğer kanamalar ise şiddetli, kendi kendine dinmeyen, burnun arka kısımlarından kaynaklanan ve hastaneye yatmayı gerektiren ciddi kanamalardır. Bu tip kanamalar daha çok tansiyon hastalarında ve kan sulandırıcı ilaç alanlarda görülür ve ciddi bir süreçtir.
  • Buruna alınan darbeler, burundaki kırıklar, yüz ve kafatası kırıkları, burnu karıştırmak, buruna uygulanan kortizon içerikli ilaçlar ve kokain kullanımı gibi sebepler de burun kanamasına neden olabilir.
  • Bunun dışında burundaki kemik ve kıkırdak eğrilikleri de burun kanamasına neden olabilmektedir. Şöyle ki, kemik ve kıkırdakların eğri oluşu burun içini daraltır. Hava, dar alandan hızlıca geçerken burnu kurutur, kabuklanmalar olur ve kanama oluşur.
  • Nezle, grip, sinüzit, üst solunum yolu enfeksiyonları da burun kanaması yapabilir.
  • Burun boşlukları ve genizdeki iyi ve kötü huylu tümörler de çok yoğun burun kanamaları yapabilir.
  • Buluğ çağındaki erkek çocuklarında görülen damar tümörleri de kanamalara sebep olabilmektedir.
  • Hekim tavsiyesi olmadan alınan aspirin ve kan sulandırıcı ilaçlar da burun kanaması yapabilir.

Hamilelikte burun kanaması da sık rastlanılan bir durumdur. Anne adayının vücut içi basıncını artması sonucu burun kanaması olabilmektedir. Burun içi ve genizi nemli tutmak, hapşırırken ağzı çok sıkı kapatmamak, şiddetli sümkürmemek gerekir.

Burun Kanamasında İlk Yardım

Kanama ani yaşandığında, hele de kanama yoğunsa paniğe sebep olabilir. Burun kanaması küçük çocuklarda meydana gelmişse anne babalar büyük panik yaşayabilirler. Ama kanamaya doğru müdahale etmeyi bilmek paniği de önleyecektir. Her şeyden evvel sakin olunmalıdır. Burnu kanayan kişinin başını hafifçe öne doğru eğerek iki parmağınızla burun kanatlarına bastırın. Üç dakika bu şekilde bekleyin ve hastanın burnuna soğuk su çekerek sümkürmesini sağlayın. Yeniden iki parmağınızla burnu kanayan kişinin burun kanatlarına baskı uygulayın ve bekleyin. Kanama hala devam ediyorsa hekime başvurun.

Neden Olur Burun Kanaması Nasıl Geçer 1

Burun Kanamasında Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Eğer yapılan ilk müdahalelere rağmen kanama devam ediyorsa kan kaybını önlemek için uzman yardımı almak gerekir. Buna göre; kanama yoğun şekilde sürüyorsa, kanama nefes almayı engelliyorsa, kanama dinip yeniden başlıyorsa, kişinin mevcut bir kan hastalığı varsa, baş dönmesi başladıysa, kan kaybın bağlı bilinç kaybı başladıysa, son dönemlerde kemoterapi alındıysa, kanamayla birlikte kusma da varsa, kişinin mevcut bir kalp damar rahatsızlığı varsa, kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa, kanama travmaya bağlı olarak başlamışsa zaman kaybetmeden hekime başvurmak gerekir.

Burun Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Kanamanın durmadığı durumlarda tampon yapılarak kan pıhtılaştırılır ve kanama durdurulur.
  • Tampon alındıktan sonra yumuşatıcı ve yara iyileştirici krem ve merhemler kullanmak iyi gelecektir.
  • Kanama durdurulamıyorsa mutlaka kulak burun boğaz hekimine başvurmak gerekir. Hekimin yapacağı endoskopik muayene sonucunda koterizasyon yani yakma işlemi yapılabilir.
  • Tamponla durdurulamayan burun kanamaları için embolizasyon da uygulanabilmektedir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video