Evli çiftlerin bebek sahibi olma istekleri ve hakları her zaman vardır. Ama herkes ister ki bebek, planlandığı zaman gelsin. Tüm şartlar müsait olsun… Bebeğin, arzu edilen zamanda gelmesi için ise uygulanan yöntemler vardır Bunlara doğum kontrol yöntemleri deniyor. Kadınların aldığı doğum kontrol yöntemleri arasında, spiral en çok kullanılan araçlardan birisi. Peki spiral nedir?
Kadınların uyguladığı doğum kontrol yöntemlerinden birisi olan spiral, rahim içine yerleştirilen ve spermin yumurtayı döllemesini önleyen bir araçtır. Aslında spermler yumurtaya ulaşıp döllese bile, spiral denilen araç, rahim içinin yapısını bozarak,yumurtanın rahime yerleşmesini engelliyor. Ucunda ip bulunan spiral, plastik veya metal malzemeden üretiliyor. Gebeliği önlemek için spiral taktırmak hem doğum kontrol hapı mı aldım mı almadım mı telaşesini önlüyor, hem de yüzde yüze yakın bir garanti sağlıyor. Spiral taktırma kadar spirali çıkartma da büyük önem taşıyor. Spiral ne zaman takılır kadar, spiral ne zaman çıkarılır sorusunun yanıtı da mühim elbette. Dilerseniz bu maddelere tek tek bakalım…
Spiral ne zaman ve nasıl takılır soruları da merak edilen sorulardandır. RİA olarak da bilinen spiral takma işlemi zor bir işlem değildir. Tıpkı jinokolojik muayenede olduğu gibi serviks, yani rahim ağzına spekulum takılarak, burası rahat görülebilen bir konuma getirilir. Ardından antiseptik solüsyon kullanılarak rahim ağzının temizliği ve sterilizasyonu yapılır. Serviks, tek dişili denilen bir araçla tutulup çekilir ve uterus düz pozisyona gelmiş olur. Ardından histerometri denilen alet rahim ağzından içeri doğru itilerek rahim boyu ölçülür ve rahmin boyutlarına göre spiral uygulanır.
Spiral ne zaman takılır sorusuna gelince… Spiral regl kanamasının bitmesine yakın bir zamanda, kanamanın azaldığı ama tamamen kesilmediği bir zamanda takılmalıdır. Kimi hekimler ise adet kanamasının yoğun olduğu ikinci ve üçüncü günlerde spiral takma işlemini yapar. Bunu sebebi hem hastanın hamile olmadığından emin olmak, hem de rahim ağzı daha açık olduğu için hastanın daha az ağrı ve acı hissetmesini sağlamaktır. Ancak spiral sadece regl kanaması olduğu dönemde takılmalıdır şeklinde kesin bir kaide yoktur. Hekim uygun görürse regl harici bir zamanda da spiral takabilir. RİA, sezeryan ve kürtaj sonrasında da takılabilmektedir.
Spiral Nasıl Çıkarılır
Spiral son derece kolay ve ağrısız şekilde çıkarılmaktadır. Spiral ne zaman çıkarılır sorusuna verilecek en özet cevap, “regl döneminde” şeklindedir. Rahim ağzına spekulum takıldıktan sonra, spiral, hekim tarafından özel bir alet yardımıyla ipinden çekilerek çıkartılır. Bazı durumlarda spiral rahim içine yapışabilmekte, yahut spiralin ipi koptuğu için vaya rahim içine kaçtığı için görülememektedir. Böyle bir durumda spiral, kürtaja benzeyen bir işlemle küret yardımıyla çıkarılabilmektedir. Bu da yeterli gelmezse histeroskopi denilen işlemle çıkartılabilmektedir.
Spiral fiyatları, spiralin cinsine, üretildiği malzemeye göre değişiklik gösteriyor. Spiraller temelde bakırlı olanlar ve hormonlu olanlar olarak iki grupta inceleniyor. Bakırlı spiraller sağlık ocaklarında ücretsiz olarak takılırken, hormonlu spirallerin fiyatları 500 TL civarında seyrediyor. Hekiminizle konuşarak en uygun malzeme ve en uygun fiyatlı spirali seçmeniz mümkündür.
Leave feedback about this