19 Mart 2024
Sağlık

Baş Ağrısı Neden Olur, Çeşitleri Ve Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Baş ağrısı çekmeyen insan var mıdır? Elbette yoktur. Beşikteki bebekten, ölüm döşeğindeki ihtiyara kadar herkes baş ağrısı şikayetini yaşamıştır. Hafiften çok şiddetliye kadar geniş bir aralığa sahip olan baş ağrısı, başın herhangi bir noktasında başlayıp, küçük yahut geniş bir alanda etki gösterebilir.

Baş Ağrısı Neden Olur Çeşitleri Ve Baş Ağrısı Nasıl Geçer 1

Baş Ağrısı Nasıl Oluşur?

Ağrının belli başlı sebepleri vardır.

  • Birkaç saat süren baş ağrıları olduğu gibi, bir aç hafta süren baş ağrıları da vardır.
  • Ağrı beyindeki yahut vücuttaki başka bir hastalıktan kaynaklanıyorsa ikincil baş ağrısı olarak adlandırılır.
  • Ya da ağrı herhangi bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkmayıp kendisi başlı başına bir hastalık olarak görülebilir.
  • Başka bir hastalıktan kaynaklanmayan baş ağrılarına birincil baş ağrısı denilir. Ağrının; migren, gerilim, küme gibi değişik türleri vardır.
  • Peki bir baş neden ağrır? Nedenleri oldukça çeşitlidir. Göz atacak olursak;

Sinüzit, yüksek tansiyon, kabızlık, fazla çalışmak, zihinsel yorgunluk ve stres, hazımsızlık, uykusuzluk, ateş, sinirsel zayıflık, anemi, kanda oksijen noksanlığı, yetersiz ışık altında kitap okuma, ders çalışma, uzun süreli açlık ve susuzluk, fala alkol ve sigara tüketimi, hareket halindeki araçta bir şeyler okuma gibi sebepleri sıralayabiliriz.

Baş Ağrısı Neden Olur Çeşitleri Ve Baş Ağrısı Nasıl Geçer 2

Baş Ağrısı Çeşitleri

Şikayetin değişik türleri vardır. Onlardan en yaygın ve şiddetli olarak hissedileni migrendir. Baş ağrısı bölgeleri ve sebepleri mutlaka üzerinde durulması gereken hususlardır.

  1. Migren  şikayeti olmakla kalmayıp başlı başına bir hastalıktır. Zonklar tarzda bir ağrıya eşlik eden mide bulantısı, ışığa ve sese duyarlılık, kokulara karşı hassasiyet, bulantı hatta kusma tipik migren belirtileridir. Sebebinin ne olduğu tam olarak bilinmese de hormonal durumlar, stres, hava değişimleri, uyku düzeninde değişiklikler ve bazı yiyeceklerin migren ataklarını başlattığı söylenmektedir.
  2. Gerilim tipi baş ağrısı toplumun büyük kesiminde görülen ağrı çeşididir. Baş bölgesinde dolgunluk hissi, ağırlık hissi, sıkışma ve basınç duygusu, dikkatte ve konsantrasyonda eksilme, boyun ve ense bölgesinde ağrı gerilim tipin tipik özellikleridir.
  3. Sinüzit tipi ağrı çoğu kez migrenle karıştırılsa da daha çok göz ve burun çevresinde hissedilir. Burun tıkalıdır ve ateş görülür.
  4. Küme baş ağrısı özellikle genç erkeklerde görülür. Başın bir bölgesinde ve tek taraftaki göz ve şakakta daha şiddetli hissedilir. Apansız başlar ve biter. Yılın 1-2 ayında ve günün aynı saatlerinde tekrarlar, ortalama 1 saat sürer. Küme baş ağrısında terleme ve yerinde duramama tipik belirtilerdir.
  5. Çocuk migreni de değişik tür bir ağrıdır. Bu tipte baş ağrısı ön planda değildir. Karın ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtiler daha ön plandadır. Daha çok çekingen, utangaç, hassas çocuklarda ılımlı baş ağrısı, kusma nöbetleri, karın ağrısı, araba tutması gibi şikayetler de görülür.
  6. Hormonal migren kadınlarda adet kanaması öncesinde, ortasında ve bitiminde görülen ataklardır. Migren ağısına eşlik eden, asabiyet, tahammülsüzlük, şişkinlik ve karın ağrısı görülür.
  7. Kronik baş ağrısı ayda en az 15 gün ve daha fazla sürebilen baş ağrısı türüdür. Tüm yahut yarım baş ağrısı şeklinde hissedilir. Boyun ve sırt ağrısı da olur. Depresyon, yorgunluk ve mutsuzluk genel özelliklerdir.

Baş Ağrıları Nasıl Tedavi Edilir?

Ağrı doğal tedavilerle ortadan kaldırılamıyorsa muhakkak bir hekime başvurulmalı ve hekimin uygulayacağı tedaviler ve reçete edeceği ilaçlarla baş ağrısından kurtulunmalıdır. Baş ağrısı masajı da uzman bir el tarafından yapıldığında çözüm olabilir.

Baş Ağrısı İçin Evde Doğal Çözümler Nelerdir?

  1. Ağrıyı tedavi etmek için önce sebep olan faktörler ortadan kaldırılmalıdır.
  2. Birer çay kaşığı karanfil, tarçın ve bademi biraz su ile ezerek macun haline getirin, alnınıza yapıştırarak uygulayın.
  3. Bir tatlı kaşığı tarçın yağını ve çeyrek çay kaşığı karanfil tozunu karıştırın ve başınızda ağrıyan bölgeye uygulayın.
  4. Doğal ve katkısız tereyağından birkaç lokma alın ve içine 3-4 parça safran karıştırıp ağrıyan bölgeyi 2 dakika boyunca safranla ovalayın. Günde 2 sefer uygulayabilirsiniz.
  5. 1 yemek kaşığı süt ile yarım tatlı kaşığı zencefil tozunu karıştırın. Günde 2 kez her bir burun deliğine 2 damla olacak şekilde koyun.
  6. Boyna ıslak bez sarmak da bir çözümdür.
  7. Saç diplerinize masaj yapın. Bu masaj gerilimi alıp ağrıyı giderir. Masaj yağı karışımı olarak badem yağı, susam yağı, hardal yağı ve saf tereyağı kullanabilirsiniz.
  8. 1 tatlı kaşığı badem yağını hafif ısıtın ve soğuyunca her bir burun deliğinize ikişer damla koyun.

Baş Ağrısı Neden Olur Çeşitleri Ve Baş Ağrısı Nasıl Geçer 3

Baş Ağrısını Tetikleyen Besinler Nelerdir?

Tam olarak kesinleşmemişse de bu ağrıyı tetikleyen bazı besinlerin varlığından söz edilir.

  • Bunları bayatlamış peynirler, turunçgiller, soğuk yiyecekler, glüten, gıda katkı maddeleri, kafein, alkollü içecekler, sarı ve kırmızı renkli gıda boyaları olarak özetleyebiliriz.

Baş Ağrıları Hangi Durumlarda Tehlikelidir?

inatçı ve uzun süreye yayılan ağrısıysa mutlaka önemsenmelidir; zira beyindeki bir tümörün, damardaki balonlaşmanın yahut ileri düzeydeki migrenin habercisi olabilir. Eğer ağrılar uzun süreden beri devam ediyorsa ve ağrı atakları varsa mutlaka bir tetkik yaptırılmalıdır.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video