30 Nisan 2024
Sağlık

Hıçkırık Nasıl Oluşur, Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hayatta herkesin başına gelebilen, sık rastlanılan şikayetlerden birisidir hıçkırık. Kaburgaların bittiği yerde, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasının istemsiz biçimde kasılması ile ses tellerinin bulunduğu bölgenin aniden kapanması sonucunda ortaya çıkan sesli refleks olarak tanımlayabileceğimiz hıçkırık, özellikle uzun sürdüğünde kişiyi rahatsız edebilen bir durumdur. Kasılmalar genellikle 2 ila 6 saniyede bir tekrarlanır. 1 dakika süren hıçkırık nöbetinin yanında günlerce süreni de vardır. Hıçkırık bahsi açılınca en merak edilen şey de hıçkırığın neden meydana geldiğidir. İşte hıçkırığın sebepleri…

Hıçkırık Nasıl Oluşur Neden Olur Nasıl Geçer 1

Hıçkırık Neden Olur?

Hıçkırık çoğunlukla kısa sürer ve ciddi bir sağlık problemine işaret etmez. Çoğunlukla hava yutma, hızlı yemek yeme, meşrubatları şişeden içmek, fazla gülme, fazla sigara ev alkol tüketimi, stres gibi etkenlere bağlı olarak meydana gelir ve kısa süre içinde geçer. Bebekler de süt emerken hava yuttuklarından sık sık hıçkırırlar. Ama hıçkırık nadir de olsa uzun sürebilir. 2 gün ila 1 ay süren hıçkırıklara inatçı hıçkırık; 1 aydan uzun süren hıçkırıklara dirençli hıçkırık adı verilir.

Hıçkırık Nasıl Geçer, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çok sık tekrarlıyor, yahut çok uzun sürüyorsa mutlaka bir uzman hekime görünmekte fayda var. Ama kırk yılda bir gelen kısa süreli ama sinir bozucu hıçkırıktan kurtulmanın basit ve etkili çözümleri de yok değil.

  • Bu çözümlerden birisi de geğirmek. Bunu gerçekleştirmek için de gazlı içecek tüketebilirsiniz. Şekerli içecek tüketmeyenlerdenseniz, şekersiz meşrubatlar yahut doğal maden sularını tercih edebilirsiniz. Geğirme işleminin sonrasında hıçkırığın geçtiğini görebilirsiniz. Bu yöntemle  pratik ve hızlı bir şekilde kurtulmak söz konusudur.
  • Hıçkırığı atlatabilmek için kasları gevşetmek, bunun için de rahat bir şekilde yüz üstü uzanmak gerekir. Yüz üstü bir yatağa ya da kanepeye uzanarak kolları yanlar doğru serbest bırakmak, başı da yana çevirerek bir müddet nefes alıp 10 -15 saniye nefesi tutarak yavaş yavaş nefes vermek de işe yarayacaktır.
  • Hıçkırığa iyi gelen yiyecek var mıdır derseniz, şeker diyebiliriz. 1 çay kaşığı şekeri yutmadan 5 saniye boyunca ağzınızda tutun ve erimesini bekleyerek yutun. Ardından bir yudum su için.
  • Şeker dışında sirke de hıçkırığa iyi gelen maddeler arasındadır. Yarım çay kaşığı sirkeyi yuttuktan sonra ardından 1 su bardağı su içmek de hıçkırığı dizginleyen çözümlerden birisidir.
  • Yahut sirkeyi suya karıştırarak da içebilirsiniz.
  • Papatya çayı da sakinleştirici ve kasları gevşetici özelliğe sahiptir. Papatya çayı içerek de vücut kaslarınızın gevşemesini sağlayabilirsiniz.

Hıçkırık Nasıl Oluşur Neden Olur Nasıl Geçer 2

Geçmeyen İnatçı Hıçkırık Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

Gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Eser Vardareli, 2 günü geçen hıçkırığın altında bir sağlık problemi olabileceğini, bu sebeple de durumun muhakkak araştırılması gerektiğini belirtiyor.

  • 2 gün ve daha fazla süren hıçkırığın altında akciğer, beyin tümörü, kalp zarı enfeksiyonu, beyin damarlarında tıkanma gibi son derece ciddi problemlerin yatabileceğini belirten Dr. Vardareli, bu sorunun mutlaka araştırılması gerektiğini; ihmalinin, daha büyük sorunlara yol açabileceğinin altını çiziyor.
  • Doçent Dr. Eser Vardareli, reflü gibi şikayetlerin de hıçkırığa sebep olabileceğini söylüyor.
  • Tüm bu hastalıkların haricinde, kullanılan bazı ilaçların da hıçkırığa sebep olabileceğini söyleyen Dr. Vardareli, çok miktarda yahut hızlı yemek yemenin, baharatlı ve asitli yiyeceklerin, çok sıcak yahut çok soğuk yiyecek ve içeceklerin de hıçkırığa sebep olabileceğinin altını çiziyor.

Hıçkırık Tedavisi için Hangi Doktora Gitmek Gerekiyor?

Hem kişinin kendisine hem de çevreye büyük rahatsızlık veren hıçkırık, eğer uzun zamana yayılıyorsa, inatçı bir hal aldıysa, sıklaşmaya başladıysa, geçici çözümleri bir kenara bırakıp muhakkak bir uzmana başvurulmalıdır. Geçmeyen durumlarda farklı ve daha ciddi bir sağlık problemini işaret ediyor olabilir. Tedavisi için iç hastalıkları uzmanına başvurulabilir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video