19 Mart 2024
Gezi ve Seyahat

Büyükadaya Nasıl Gidilir

Büyükada’ya Nasıl Gidilir

Denizlerin süsü adalar hem göze hem gönle keyif verir. Dört tarafından suyla kuşatılmış bu kara parçalarının bizim ülkemizde olanları da epey şöhretlidir. Prens Adaları ismi belki çok yaygın bir isim değil ama Büyükada dendiğinde herkes Marmara denizinin incisi olan ve İstanbul açıklarındaki adaların bu en büyüğünü tanır. Peki Büyükada’ya nasıl gidilir? Daha evvel Büyükada’ya yolunuz düşmediyse ve nasıl gidileceğini bilmiyorsanız varmanız gereken ilk hedef İstanbul. İstanbul’a ulaştıktan sonra deniz yolunu kullanarak Büyükada’ya sefer düzenleyen firmalardan herhangi birini seçebilirsiniz. Kabataş, Eminönü, Avcılar, Bostancı, Kartal da dahil olmak üzere 23 iskeleden hareket eden deniz taksisiyle ; veya Turyol, İDO, Mavi Marmara gibi vapur hattı seferleriyle Büyükada’ya ulaşılabilir.

 

Büyükada Vapur Saatleri

Büyükada’ya ulaşmak için bineceğiniz vapurların kalkış saatlerini bilmek işinizi kolaylaştıracak. Örneğin Şehir Hatları tarifesinde Büyükada vapur saatleri şöyle:

Şehir Hatları Hafta içi ve Cumartesi Kabataş-Büyükada vapur saatleri:

Kalkış Saatleri:                 Varış Saatleri:

06:50                                 08:25

08:40                                 10:15

10:40                                 12:15

12:00                                 13:35

14:00                                 15:35

16:30                                 18:05

18:40                                 20:05

19:40                                 21:15

23:00*                               00:35

*Yeni Kadıköy iskelesine uğruyor.

Büyükada Gezilecek Yerler

Büyükada “Ada kültürü” denilen yaşam tarzının her ögesini bünyesinde içtenlikle barındırır. Motorlu taşıtların olmadığı, korna sesinin duyulmadığı, egzoz dumanlarının ve büyük şehirlerin karmaşasının uzağında; yüksek apartmanlar, iş merkezleri, ruhsuz beton binaların yerine, bahçesinde akasyaların, sümbüllerin, hanımelilerin  açtığı köşkler, villalar ve bahçeli evlerden oluşan coğrafyasıyla Büyükada, kentlerin stres ve koşuşturma yüklü bağrından bir süreliğine de olsa kaçıp kurtulmak isteyenlerin saklı cenneti. Motorlu taşıtların olmadığı Büyükada sokaklarında atların çektiği faytonlarla seyahat etmek, bir yerden bir yere ulaşmak, büyük şehirlerin keşmekeşiyle kıyaslandığında oldukça büyük bir konfor. Bu konforu yaşamak, Büyükada’nın bakir güzelliğini ve zengin kültürel çeşitliliğini doyasıya hissetmek için Büyükada sokaklarında keşfe çıkmak ama bunun için Büyükada gezilecek yerler  hususunda önceden biraz bilgi almak gerekiyor.

 

Büyükada gezilecek yerler listesinde başı çeken yerlerden birisi Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırıdır.

 

Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı
Öncelikle belirtelim ki Büyükada’ya gittiğinizde Aya Yorgi’ye yürüyerek çıkmanın yarı hac sayıldığını bilmelisiniz. İlkin 1751 senesinde küçük bir kilise olarak inşa edilen Aya Yorgi yıllar boyu manastır olarak da hizmet etmiş ve çan kulesinin yanındaki bina 1905 yılında inşa edilerek kullanıma açılmış. Ortodoks inancında büyük yeri olan Aya Yorgi bugün yalnızca kilise olarak kullanılıyor.  Büyükada’ya gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Aya Yorgi’de 23 Nisan ile 24 Eylül günleri arasında dua edilebiliyor. İnanışa göre eğer dileğiniz gerçekleşirse zeytinyağı satın alarak kiliseye bağışlamanız gerekiyor.  

Rum Yetimhanesi
Büyükada’da gezilecek yerlerden biri de Rum Yetimhanesi. 1964’den beri atıl durumda olan yetimhane Büyükada’da en çok ilgi gören yapılardan birisi.  

 

Reşat Nuri Güntekin
Türk edebiyatına birbirinden güzel ve değerli eserleri miras bırakan ünlü yazar Reşat Nuri Güntekin’in evi de Büyükada’dadır ve görülmesi gereken yerlerden biridir. Ada Müzesi’nden sonra yer alan ve evde, yazarın kullandığı eşyalar sergilenmektedir. Mimarisi son derece güzel olan köşkte, güzel dakikalar geçirmek mümkün. 

 

Hamidiye Camii
Tek şerefeli minaresi, kalem işi ve çinilerle bezeli iç mimarisiyle Hamidiye Camii de Büyükada gezisinde görülmeden dönülmemesi gereken yapılardan…

Müslüman Mezarlığı
Ahmed Refik Altınay, Ahmed Fehim, Tahsin Nahid, Mahmut Emin Koral, Şakir Paşa gibi tanınmış isimlerin de mezarlarının bulunduğu Müslüman Mezarlığı, ziyaretçilerini etkileyen, geçmişe götüren, gönülden geçecek bir duanın bırakılabileceği bir yer olarak görülmesi gereken yerler arasındaki öncelik ve önemini koruyor.

Rum-Ortodoks Mezarlığı
Rum-Ortodosk Mezarlığı, manastıra giden yolun üst kısmında yer alıyor ve Patrik Hrisantos ile İmparatoriçe İrene’nin mezarlarını da barındırıyor. Adanın yerli halkı olan Rumlarla ilgili malumat da veren bu emsalsiz mezarlığı görmeden Büyükada’dan ayrılmak olmaz.

Meryem Ana Kilisesi
Büyükada ziyaretinde unutulmaması gereken yerlerden birisi de halk dilinde Arabacılar kilisesi olarak bilinen Meryem Ana Kilisesi’dir. Panagia olarak da bilinen kilise kendine has mimarisi ve bilhassa da çan kulesiyle göz dolduruyor.

Adakule
Adakule 202 metre yükseklikteki Hızır İlyas Tepesi’nde bulunan, düğün ve nişan gibi organizasyonlar için de kullanılan, Büyükada’nın görülmesi gereken mekanları arasında bulunan bir yer.  Lunapark Gazinosu’na kadar faytonla çıktıktan sonra yaklaşık 700 metre yürüdükten sonra Adakule’ye ulaşılıyor. 2006’da restore edilmiş olan Adakule hem bulunduğu lokasyon hem de mimari yapısıyla son derece romantik ve görülesi bir yer.

Adalar Müzesi
Adalar Müzesi Büyükada gezisinde mutlaka seyir defterine alınması gereken bir yer. İstanbul’un ilk çağdaş müzesi olarak da gösterilen Adalar müzesi, 20 bin belge, 6 bin fotoğraf, yüzlerce obje, film kayıtları ve çok mühim belgeler yer alıyor. Büyükada’yı daha yakından tanımak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer olarak listeye alınabilir.

Dilburnu
Büyükada yemyeşil bitki örtüsü ve gümrah ormanlık alanlarıyla piknik için harikulade bir seçenek. Piknik çantanızı hazırlayarak Dilburnu piknik alanına gidebilirsiniz. Büyükada’nın batısında bulunan Dilburnu, ortalama 500 metre uzunlukta ve 100 metre genişlikte bir alan. Bu yemyeşil ormanlık alanda Tabiat parkı da yer almaktadır.

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video