19 Mart 2024
Moda ve Kişisel Bakım

Dövme Nedir Nasıl Yapılır

Dövme nasıl yapılır sorusu çoğu zihinde merak uyandırır. Aslında dövme yapma, yaptırma geleneği bir hayli eskidir. Yakın bir zamana kadar asi kişiliklerin, rockçıların, alternatiflerin ellerinde olan dövme akımı, şimdilerde pekçok kişinin ana akımı haline geldi. Hatta vücuduna mürekkep değen insan sayısı hayli çoğaldı da diyebiliriz.

Dövme sanatıyla uğraşan sanatçılar, dövmeyi insan ruhunun tene yansıması olarak da ifade ederler.  Kararlı kişiler daha çok kalıcı dövme tercih ederken, kararsız kişiler ise tercihlerini geçici dövmeden yana kullanıyor.

Dövme Yaptırma Aşamaları

Dövme yaptırırken dikkat etmemiz gereken noktalara bir göz atalım şimdi.

Dövmeler en ana hatlarıyla geçici dövme ve kalıcı dövme olarak ikiye ayrılır. Kalıcı dövmeler adı üzerinde ömür boyu deride kalan dövmelerdir. Geçici dövmeler ise Hint kınasıyla yapılan ve suyla temas etme süresine bağlı olarak zaman içinde aşınan ve solan dövmelerdir. Geçici dövme olarak adlandırılan dövmeler kalıcı makyaj boyalarıyla yapılırlar ve vaat edildikleri gibi vücudu tamamıyla terk etmezler. Zaman içinde boyanın rengi soluklaşır, silikleşir ve kalitesiz bir görünüm arz eder hale gelir.

Dövme yaptırırken dikkat edilmesi gereken ve dövme yaptıracak kişiyi en çok tedirgin eden husus hijyendir. Dövme sanatında hijyen olmazsa olmazlardandır. Hijyenik olmayan bir ortamda ve şartlarda yapılan dövme enfeksiyona açıktır. Dövmenin yapılacağı mekanın temizliği kadar, dövme işleminde kullanılan malzemelerin dezenfekte edilmiş olması da son derece mühimdir. Bunun haricinde dövme boyaları steril midir, standartlara uygun mudur, malzemeler tek kullanımlık mıdır bunu da bilmek ve emin olmak gerekir.

Dövme Yaptırma AşamalarıDövme yaptırma aşamaları nasıl bir dövme seçileceğine karar vermekle başlar. En önemli aşama aslında doğru dövme  tercihinin yapılacağı aşamadır. Tene işlenen her dövmenin bir ruhu vardır. Dövme; kişinin yaşam şeklini, hayat görüşünü, karakterini yansıtmalıdır. Estetikten uzak, özensiz ve beceriksizce yapılmış dövmeler bir süre sonra pişmanlığa sebep olur. Bu sebeple dövme yaptırmadan önce nasıl bir dövme olacağına iyi karar verilmeli ve dövme seçimi çok iyi yapılmalıdır. Ve en önemli hususlardan birisi de dövmeyi yapacak kişinin, işinin uzmanı ve yetenekli bir dövme ustası olmasıdır. Acemi ve yeteneksiz bir dövmeciye yaptırılacak işlem her zaman istenileni veremeyebilir. Bu yüzden dövmeyi yapacak kişiyi de iyi seçmek gerekir. Dövmecinizde mutlaka sertifika, kalfalık, ustalık, esnaf ve sanatkar sicil tasdiknamesi, mesleki faaliyet belgesi, vergi levhası gibi belgeleri bulunduruyor olmasına çok dikkat edin.

Tüm bunlardan sonra dövmenin yapılma aşamalarına da şöyle bir bakıp fikir sahibi olalım.

Öncelikle dövme uygulanacak bölge özenle temizlenir. Kıl ve tüy varsa tek kullanımlık bir tıraş bıçağı yardımıyla bunlar temizlenir ve antibakteriyel sabun ile güzel bir şekilde yıkanır. Alkol, batikon, biokadin ve bunun gibi malzemelerle arındırma işlemi tamamlanır. Pamuklu hijyenik havlu ile veya tek kullanımlık kağıt havlularla bölge kurulanır.

Daha önceden seçilip tasarlanmış olan dövme desenlerinin vücuda oturması için boyutlarıyla ilgili simetrik hesaplamalar tamamlanır. Dövme yapılacak olan bölgedeki ben, sedef ve cilt lekelerinden uzak durarak ve bu iş için uygun olan bir kalemle motifin ana hatlarının çizildiği kopya kağıdı, güzelce nemlendirilmiş olan deriye avuç içiyle, artan bir ivmeyle bastırılarak motifin kopyası uygun bölgede çıkartılır. Kopyanın temiz çıkıp çıkmadığı kontrol edilerek, kişiye de fikri sorulur ve kafasında soru işaretleri kalmaması için aynada son kontroller tamamlanarak motifin üzerinden yapılan iğneli işleme geçilir. İşte bu kadar. Gerisi dövme ustasının mahirliğine ve dövmeyi yaptıran kişinin sabrına kalmış

Etiketler

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video