19 Mart 2024
Sağlık

Kürtaj Nasıl Yapılır, Kürtaj Riskleri Nelerdir?

İstenmeyen bir gebelik, problemli bir gebelik yahut düşük meydana geldiğinde yapılan işleme kürtaj adı verilir. Doğru yazılışı küretaj olan ama zaman içinde kürtaj şeklinde telaffuz edilen bu işlem, daha kapsamlı bir ifadeyle, vücut boşlukları içinde yer alan hasta, gereksiz ve zararlı dokuların kazınarak alınma işlemidir. Kürtaj ne zaman yapılır, kürtaj yaptırmak yasal mıdır, kürtaj sonrası nelere dikkat etmek gerekir yazının devamında bulabilirsiniz.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj işlemi gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilir, 10. haftadan sonra ise zorlaşır. Bu sebeple gebelik teşhis edilir edilmez eğer sonlandırılmak isteniyorsa bir an önce harekete geçilmelidir.

  • Lokal anestezi ile yapılabildiği gibi genel anestezi altında da yapılmaktadır. Lokal anestezide rahim ağzı uyuşturulur ve işlem gerçekleştirilir.
  • İşlem öncesinde mutlaka kan sayımı ve pıhtılaşma ile ilgili testler yapılmalı ve hastanın kan grubu bilinmelidir. Bilhassa kan uyuşmazlığının tespitine dikkat edilmeli, şayet kan uyuşmazlığı varsa işlem sonrasında koruyucu iğne yapılmalıdır.
  • Hastada genital bir enfeksiyon durumu varsa mutlaka araştırılarak tespiti yapılmalı ve gerekli olan antibiyotik verilmelidir.
  • Cerrahi bir işlemdir ve mutlaka uzman bir hekim tarafından ve tam teşekküllü, steril bir hastanede yapılmalıdır. Muayenehane ya da benzeri hijyen ve ekipman yetersizliği olan mekanlarda asla işlem yapılmamalıdır.
  • Hastaya anestezi verildikten sonra vajina ve rahim ağzı özel birtakım solüsyonlarla dezenfekte edilir ve ultrason eşliğinde işleme başlanır.
  • Hekimin seçtiği kanül ve enjektör yardımıyla vakum yapılarak rahmin içi boşaltılır. Hekim gebeliğin büyüklüğüne ve zamanına, hastanın daha evvel doğum yapıp yapmadığına göre uygun araçlarla yapılır.
  • İlerlemiş gebeliklerde ise nadir de olsa küret adı verilen aletler de kullanılabilir.
  • İşlemin bitmesine yakın hastaya damar yoluyla ağrı kesici verilir.
  • Ortalama 10 ila 20 dakika civarı sürer. Hastanın ayılıp kendine gelmesi ve taburcu olması için yaklaşık 30 dakika gerekir.
  • Hasta aynı gün taburcu olarak işine ve gündelik yaşantısına dönebilir.

Kürtaj Nasıl Yapılır Kürtaj Riskleri Nelerdir 1

Kürtaj Çeşitleri

Birkaç çeşidi vardır ve hekim hangisini uygun görürse onu uygular.

1) En sık yapılanı istenmeyen gebelikleri sonlandırma amaçlı yapılır. İsteğe bağlı kürtajlar gebeliğin ilk 10 haftasında yapılabilmektedir. İşlemden evvel gebeliği teyit etmek için test yapılır ve hekim tarafından muayene yapılır. Kürtaj tipi, kadının gördüğü son adetin ilk gününden hesaplanan gebelik haftasına bağlıdır.

2) Bir diğer çeşidi Probe Küretaj.  Bilhassa menopoz sonrası kanamalarda teşhis amaçlı yapılır. Özel birtakım aletlerle rahim içi kazınır ve kanama sebebi tespit edilmeye çalışılır. Rahim kanseri ve buna benzer rahatsızlıkların tespiti bu şekilde yapılabilir.

3) Revizyone küretaj  ise kendi kendine oluşan bir düşükten sonra rahim içinde kalan plasenta yahut fetusa ait parçaların temizlenmesi için yapılan çeşididir. Düşük sonrası içeride parça kalmadığı düşünülse bile her ihtimale karşı revizyone (rest) küretaj yapılmalıdır. Doğum sonrası eğer içeride parça kaldığından şüphe ediliyorsa küret yardımıyla rahim iç temizlenerek kalan parçalar alınır.

4) Endometrial Dating denilen çeşidinde ise kısırlık teşhisi koymak için adetin 21. gününde rahim içinden örnek alınır. Yumurtanın varlığını ve kalitesini anlayabilmek için başvurulan bu yöntem günümüzde pek kullanılmamaktadır.

Kürtaj Nasıl Yapılır Kürtaj Riskleri Nelerdir 2

Kimler Kürtaj Yaptırabilir?

Gelelim kimler yaptırabilir hususuna.

  • 18 yaşını geçmiş ve bekar olan her kadın hekim uygun gördüğü takdirde kendi rızası ile gebeliğinin 10. haftasına kadar yaptırabilir.
  • Kadın eğer evli ise mutlaka eşinin imzası gerekir.
  • Kadın eğer 18 yaşından küçük ise anne ve babasının imzası gerekir.
  • Yapılacak kişi eğer 15 yaşından küçük ise anne ve baba rızası değil adli merciler tarafından gerekli onayın verilmesi gerekir.
  • Eğer gebelik 10. haftayı aşmışsa ve tıbbi bir zorunluluk da yoksa yapılmaz. Ama eğer anne ve bebeğin yahut ikisinden birisinin sağlığını ve hayatını tehdit eden bir durum söz konusu ise  10. Haftadan sonra da yapılabilir.

Kafaları çok karıştıran bir husus da kürtaj yasasıdır. Bu yasa gereğince gebe kalan kadının iznine, yaşı küçük kadınlarda anne babanın iznine, reşit olmayanlarda vasinin izni ile sulh hakimlerinin iznine gerek vardır. Akli melekelerinde sorun olan kadınlarda ise kendi rızası aranmaz. Kürtaj olmak isteyen kadın evli ise nikahlı eşinin izni gerekir. Yasaya göre bir kadının rızası olmaksızın çocuk düşürten kişiler hakkında 7 yıldan 12 yıla kadar ağır hapis cezası vardır. Kadının rızası alınsa bile gebeliği 10 haftadan daha fazla olan kişilerde yapılan kürtaj işlemlerinde 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası bulunur. Bu arada çocuk düşürme konusunda rızası olan kadınlar için de yasal süreç söz konusudur.

Kürtaj Yapılma Nedenleri

  • Kürtaj gebeliği sonlandırmak için,
  • Düşük sonrası rahim içinde kalması muhtemel parçaların temizlenmesi için,
  • Kısırlık teşhisi koymak için,
  • Menopoz sonrası kanamaların altında yatan sebepleri teşhis etmek için kürtaj yapılır.

Kürtajın Riskleri Nelerdir?

Bir tıbbi tahliye işlemi olan kürtaj muhakkak işinde uzman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından ve steril koşullarda yapılmalıdır. Aksi takdirde pek çok riski vardır.

  • Enfeksiyon, rahim delinmesi, vajina yahut rahimde yırtık oluşması, rahim içinde yapışıklık oluşması, rahim içinde parça kalması, ceninin alınamaması ve gebeliğin devam etmesi, rahimde kan birikmesi gibi riskler de mevcuttur.

Kürtaj sonrası hekimin verdiği ilaçların düzenli kullanılması, 15 gün boyunca denize ve havuza girilmemesi ve seks yapılmaması gerekir.

Ne kadar steril koşullarda ve uzman kişilerce yapılırsa yapılsın kürtaj riskleri olan bir uygulamadır. Az da olsa riskleri vardır. Bu sebeple mutlaka kürtaj şartlarına uyulmalı ve deneyimli uzmanlarca yapılmalıdır.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video